3 mancaruri pe care sa le incerci in Ljubljana

Mancaruri in Slovenia, foto Roberto DavidLjubljana este un loc care aduce un strop de magie, chiar si in mini vacantele de 3 zile. O parte din aceasta magie este data de ceea ce gasesti in farfuriile restaurantelor. La fel ca in orice alta tara din estul Europei, mancarea este aromata, variata si multa. Cu siguranta te vei satura si te vei rasfata cu gusturi alese, chiar daca ai un buget de 10 euro pe zi pentru mancare sau un buget de 100 de euro.

Iata, asadar, 3 mancaruri pe care trebuie sa le incerci odata ce ai ajuns in capitala Sloveniei:

Burek

Este, de departe, cel mai cunoscut preparat sloven. Il poti gasi atat in restaurante, cat si la chioscurile de pe strada. Burekul este un fel de placinta umpluta cu cartofi si carne sau branza si sos de rosii, pe care slovenii o mananca cu foarte mare pofta. Vei fi incantat sa descoperi ca poti gasi acest preparat chiar si la 2 euro.

Burekul are o istorie impresionanta, care si-a lasat amprenta in mai multe tari, atat din orientul mijlociu, cat si din Europa. Astazi, il poti gasi in Italia, Bulgaria, Armenia, Arabia sau Albania si il poti savura cu placere. In Slovenia insa, reteta este una aparte si gustul este si el unul deosebit.

Prleska tunka

Prleska tunka este o specialitate din carne cu o compozitie de carne si slanina tocata, la care vei descoperi un gust putin sarat, afumat si condimentat. Exista doar o anumita zona in Slovenia unde se prepara acest produs, insa il poti gasi peste tot prin tara, inclusiv prin capitala. Reteta sa este una foarte stricta, atat in ceea ce priveste materiile prime achizitionate, cat si in ceea ce priveste perioada de maturare, analizele si cantitatile.

Exista chiar si o asociatie care protejeaza aceasta specialitate si verifica toti producatorii, pentru a se asigura ca respecta toate normele.

De-a lungul timpului, Prleska tunka a primit o multime de premii si certificate, lucru care confirma faptul ca merita sa incerci un astfel de preparat. Este o varianta ideala pentru micul dejun si se serveste cu paine neagra si castraveciori acri.

Cevapi

Daca te gandesti ca mititeii care sfaraie pe gratare in fiecare vara sunt 100% romanesti, este bine sa cauti mai multe informatii. Denumiti Cevapi, acestia se gasesc si in Slovenia, precum si in celelalte tari din fosta Iugoslavie. Reteta este putin diferita de reteta micilor nostri, insa principiul este acelasi.

Cu siguranta iti este deja pofta de un astfel de deliciu, asadar, daca ajungi in Ljubljana este bine sa incerci Cevapi.

Mancarea slovena aduce mult mai multe preparate decat acestea insa. Majoritatea sunt influente austro-ungare, italiene si balcanice, insa au un aer propriu, tipic sloven.

Slovenii mananca bine si mult si au o bucatarie diversificata care include acesti Cevapi, Burek si Prleska tunka , dar si adaptari ale pizzei italiene, risottoului cu ciuperci, a carnii afumate cu varza din Viena sau a gulasului unguresc.

Din punct de vedere culinar, ai ce sa descoperi in Ljubljana. Este un oras care in ultimii ani a reusit sa isi contureze un aspect turistic si aduce la orice pas restaurante traditionale si internationale.

Dupa plimbarile lungi, poti sa te retragi la o masa si sa descoperi o multime de delicii. Orice ai alege, cu siguranta nu vei da gres.

Eurolines ofera un pachet care include cazare timp de 4 nopti la hotel de 3 stele, mic dejun si transport dus intors din Bucuresti, la un pret de doar 129 de euro pentru fiecare persoana. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti pregatesti bagajele.

*Sursa foto: Roberto David / Shutterstock.com