3 mancaruri pe care sa le savurezi in Budapesta

Kurtos Kolac, foto Emi CristeaOrice calatorie, indiferent ca este in tara sau in strainatate, este compusa din cateva elemente foarte bine conturate. Pe de o parte sunt obiectivele turistice, pe de alta parte sunt localnicii, traditiile si mancarea.

Modul de preparare a mancarurilor, atat de diferit de-a lungul si de-a latul mapamodului, ingredientele foarte variate si inspiratia fiecarui popor in parte au dus la conturarea unor obiceiuri culinare foarte interesante si evident, la un turism culinar. Orice gurmand abia asteapta sa incerce noi preparate si sa savureze noi gusturi.

Vecinii nostri de la vest te asteapta in Budapesta cu preparate traditionale care te indeamna sa te lingi pe degete. Multe dintre ele le cunoastem foarte bine din Ardeal, insa in Budapesta par a avea un cu totul si cu totul alt gust.

Indiferent ca ajungi in capitala Ungariei cu scopul de a vizita numeroasele obiective turistice, in trecere sau pentru a dezvolta un business, este bine sa incerci aceste 3 preparate.

Gulasul

Gulasul il poti gasi si in Romania, Slovacia, Cehia sau Austria, insa gulasul unguresc are o aroma aparte. Este o supa groasa de cartofi, bogata in ceapa, usturoi, rosii si evident, paprika, pe care o poti savura la aproape orice restaurant din Budapesta. Evident, nu lipseste carnea de vita, care ii da acel gust pe care nu il vei uita prea curand.

Se pare ca gulasul este o mancare traditionala a pastorilor de vite si dateaza inca de la venirea ungurilor din Asia. Popularitatea acestui fel de mancare a ajuns foarte mare pentru simplitatea cu care se prepara si evident, pentru gust. La inceput, gulasul nu continea cartofi, ci doar carne si tot felul de zarzavaturi. Ulterior au aparut galustele, foarte populare astazi la gulasul din Cehia si mai apoi, ungurii au inceput sa aprecieze cartofii.

Fara doar si poate, acest fel de mancare este o adevarata emblema pentru bucataria maghiara si se bucura de un succes serios si in tarile mai sus amintite. Ceea ce este cert insa, este faptul ca nu poti trece prin Budapesta, chiar si daca poposesti aici doar o ora, fara sa gusti acest deliciu.

Kurtos Kolac

Colacul secuiesc pe care il gasim la toate targurile romanesti are radacini maghiare si nemtesti, asadar, il vei gasi peste tot prin Budapesta. In Romania, succesul sau a venit dupa revolutia din 1989, gratie secuilor care l-au raspandit in toata tara (de unde si denumirea). In Ungaria insa, are o istorie de sute de ani, ceea ce il face mult mai interesant.

Daca ajungi in Budapesta si vrei un desert gustos, incearca un Kurtos Kolac si cu siguranta nu vei regreta. Cu o compozitie simpla ce include faina, lapte, oua, drojdie si unt si cu zahar din belsug, acest preparat este simplu si delicios. Ceea ce il face deosebit este faptul ca se coace la jaratec, lucru care ii ofera un gust aparte.

Langosi

Ramanem la preparatele stradale, insa de data aceasta descoperim o combinatie perfecta intre desert si mancare in toata regula. Cel mai bun pare a fi insa tot in Budapesta, acolo unde ungurii si-au pus amprenta asupra lui. Simplu, cu gem, branza, mujdei de usturoi sau cu crema de ciocolata, langosul este una dintre cele mai delicioase mancaruri de care te poti bucura in capitala Ungariei. Nu vei investi multi bani pentru a-l cumpara si cu siguranta iti va ramane intiparit in minte gustul, chemandu-te din cand in cand inapoi.

Evident, bucataria ungureasca nu este construita doar din aceste 3 preparate. Daca iti doresti sa o cunosti cu adevarat ai nevoie de cateva saptamani si de un stomac mare, in conditiile in care ungurii sunt niste gurmanzi care iubesc portiile mari. Ceea ce este cert insa, este faptul ca ajuns in Budapesta, aceste 3 preparate sunt obligatorii. Mai departe, poti descoperi de unul singur alte delicii.

Daca vrei sa mergi intr-un city break in Budapesta, Eurolines iti ofera un pachet ce costa doar 99 de euro si include cazare, mic dejun, transport si taxe locale pentru 4 nopti. Mai multe detalii gasesti aici.

*Sursa foto: Emi Cristea / Shutterstock.com