3 retete traditionale din Austria

TafelspitzDaca ai pofta de o calatorie gastronomica, atunci afla ca Austria sta in asteptarea ta. Acolo te poti bucura de alimente somptuoase si incantatoare, ce iti vor ravasi complet papilele gustative. Gastronomia traditionala a acestei tari nu numai ca iti va alunga foamea, dar iti va oferi, de asemenea, placeri nemaintalnite in alte parti ale lumii. Aici vei gasi alimente sanatoase, care sunt preparate din ingrediente proaspat scoase pe piata.

Daca esti pasionat de bucatarie, atunci te vei bucura cand vei afla ca in Austria se gatesc mai multe feluri de mancare realmente gustoase, dar si aspectuoase. In trecut, la confluenta mai multor culturi diferite din tari precum Spania, Elvetia si Germania, a luat nastere gastronomia traditionala austriaca.

Carnea, dulciurile si prajiturile formeaza, in general, partea majoritara a preparatelor din bucataria austriaca. Exista o varietate de feluri de mancare care intra in aceste categorii.

Carnea de porc, carnea de vita si carnea de pui constituie, in principal, dieta austriecilor nevegetarieni. De pilda, schnitzelul vienez, unul dintre cele mai celebre preparate culinare austriece, este preparat din carne de vitel. Acesta este, de asemenea, un preparat popular in bucataria germana, unde este servit pe farfurie alaturi de cateva felii de lamaie si de castraveti.

O excursie in Austria ar fi incompleta fara a gusta Sachertorte. Trebuie neaparat sa incerci acest tort de ciocolata delicios cand vei ajunge in vreun restaurant din aceasta tara, deoarece, in orice alta parte a lumii, Sachertorte nu are un gust la fel de bun.

Umplut cu gem de caise si cu ciocolata in partea de sus, tortul ti se topeste rapid in gura, oferindu-ti un gust incantator. Poti, de asemenea, sa gusti si alte preparate de patiserie traditionale delicioase, cum ar fi Dobostorte, Esterhazy Torte si Punschkrapfen.

Deserturile din Austria sunt alte preparate culinare pe care nu ar trebui sa iti permiti sa le ratezi, mai ales daca esti un impatimit al bucatariei. Apfelstrudel este unul dintre cele mai faimoase deserturi din tara. De obicei, acesta este presarat cu stafide si cu scortisoara. Iar pentru ca in Austria se face cea mai rafinata si delicioasa ciocolata, este un “must” gustarea unei ciocolate traditionale sau, de ce nu, a unei ciocolate calde vieneze pe care o gasesti in mai toate loalurile din Viena si nu numai.

Daca vrei sa cunosti mai bine bucataria acestei tari, iata 3 retete traditionale din Austria, pe care le poti prepara si tu la tine acasa:

  1. Schnitzel vienez

Schnitzelul vienez ramane epicentrul alimentelor si preparatelor austriece din bucataria vieneza in special. Acesta este, in esenta, un cotlet de vitel sau de porc batut usor cu ciocanul si acoperit cu pesmet.

Cel mai bun schnitzel este preparat din carne de porc sau din muschiulet de vitel. Un schnitzel trebuie sa aiba intre 4 si 6 mm grosime si in jur de 15 centimetri lungime. Acest aliment poate fi gasit in mai toate restaurantele din Viena.

Ingrediente pentru patru persoane:

- 4 bucati de cotlete de porc (intre 130 si 200 de grame);

- 4 linguri de faina;

- 5 linguri de pesmet;

- 2 oua;

- un pic de lapte si sare.

Mod de preparare:

- Pune cateva picaturi de ulei vegetal pe cotletele de porc. Apoi bate cu ciocanul bucatile de carne pentru a le aplatiza si, totodata, pentru a se fragezi.

- Pregateste trei farfurii, una cu faina, una cu cele doua oua batute usor, cu un pic de lapte si cu un praf de sare, iar cea de-a treia farfurie cu pesmet. In loc de oua, unii oameni folosesc apa sau lapte.

- Afunda bucatile de carne in faina, pe ambele parti, apoi trage-le prin farfuria cu ouale batute (apa/lapte) si, in cele din urma, acopera-le cu pesmet. Asigura-te ca pesmetul acopera in intregime cotletele.

- Incepe prajirea cotletelor imediat intr-o tigaie cu grasime de porc sau cu ulei vegetal. Bucatile de carne trebuie sa fie prajite intr-o baie de ulei, asadar ai grija sa pui destula grasime in tigaie. Pastreaza cotletele in tigaie pana cand obtin o culoare galben-maronie. Nu uita sa le intorci si pe cealalta parte, pentru a se praji uniform.

- Dupa ce se prajesc suficient, scoate cotletele de porc din tigaie si pune-le pe un prosop de hartie, care va absorbi uleiul.

Schnitzelul vienez este, de obicei, servit cu o bucata de lamaie in partea de sus, cu o salata de cartofi calzi sau reci si cu salata.

  1. Tafelspitz

O carne de vita fiarta suna prea plicisitor pentru tine? Nu ar trebui. Tafelspitz este una dintre cele mai gustoase tipuri de alimente sarate austriece; si una dintre cele mai simple retete tradtionale cu carne.

Ingrediente pentru patru persoane:

- apa;

- 2 morcovi mari, taiati in forma de bastoane subtiri;

- 1 lingurita de sare;

- 4 tulpini de telina, taiate in fasii subtiri;

- 3 bucati de piept de carne de vita;

- 2 bucati de praz (doar partea alba);

- 2 castraveciori;

- 1 ceapa, taiata in forma de inele;

- patrunjel.

Mod de preparare:

- Se incalzesc 500 de ml de apa cu sare. Adauga carnea de vita; se lasa asa pana la fierbere. Indeparteaza spuma de la suprafata lichidului, pana cand acesta devine limpede. Acopera partial oala cu un capac si lasa sa fiarba timp de o ora.

- Taie prazul in bucati de 5 centimetri, apoi taie-i in jumatate pe lungime. Adauga prazul, ceapa, morcovii si telina in oala cu carnea de vita. Gateste intregul preparat pana cand carnea de vita si legumele sunt fragede.

- Se taie carnea de vita in felii de 5 centimetri. De asemenea, castravetii se taie in felii subtiri. Intinde carnea si castravetii intr-o farfurie, iar legumele intr-o alta farfurie. Se decoreaza cu patrunjel farfuriile. De regula, preparatul se serveste cu maioneza suedeza.

  1. Apfelstrudel

Se spune ca strudelul cu mere a fost adaugat in bucataria austriaca de catre otomani (turci). Strudelul este, probabil, cel mai popular produs de patiserie traditional din aceasta tara, fiind insa consumat in intreaga lume.

Ingrediente:

Patiserie:

- 300 de grame de faina alba;

- un varf de cutit de sare;

- 30 ml ulei vegetal;

- 0,2 l apa calduta;

- 300 de grame de unt (nesarat);

- 300 de grame pesmet.

Umplere:

- 2 kg mere Golden;

- 150 de grame de zahar granulat;

- 30 ml rom inchis;

- 150 de grame de stafide;

- 1/8 lingurita scortisoara macinata;

- 2 lamai (suc si coaja).

Mod de preparare:

- Se framanta faina, sarea, uleiul si apa intr-un aluat de o fermitate medie. Imparte aluatul in 3 paini mici, rotunde, unge fiecare bucata cu unt topit si lasa sa stea timp de 1 ora.

- Curata coaja merelor si feliaza miezul. Amesteca bucatile de mere in zahar tos, stafide, coaja de lamaie rasa, suc de lamaie, rom si scortisoara.

- Prajeste untul cu pesmetul.

- Scoate aluatul, pune-l pe o fata de masa din bumbac, ruleaza aluatul cu un sucitor pana cand ajunge la grosimea unei foi de ziar, apoi intinde aluatul cu mainile goale, tragand de margini. Se aplica ulei pe toata suprafata, apoi se pune pesmet, continutul cu mere si, in cele din urma, se presara zaharul. Se repeta procedeul pentru fiecare bucata de aluat. Strudelul se rulzeaza cu ajutorul fetei de masa din bumbac pe care a fost asezata foaia de aluat.

- Pe o tava unsa cu ulei se pune strudelul cu fata in jos si se pune la cuptor pentru a se coace la o temperatura de 190 de grade Celsius, pana cand preparatul se rumeneste.

- Dupa ce strudelul este scos din cuptor, este lasat sa se raceasca putin, apoi se presara pe el putin zahar pudra si este gata pentru servire.