5 mancaruri pe care sa le incerci in Austria in perioada Craciunului

Mancare traditionalaCopyright: Brent Hofacker/shutterstock

Daca iti place mancarea consistenta, bogata in arome si gusturi, atunci vei iubi Austria. Austria este destinatia perfecta in care sa sarbatoresti Craciunul, in special daca esti gurmand si iubesti sa experimentezi turismul culinar. Mancarea austriaca este un amestec de arome si produse central-europene combinate in texturi unice. Destul de similara cu mancarea germana (dar nu la fel de grea), mancarea traditionala austriaca se face, de cele mai multe ori, cu carne de vita, porc sau pasare, cu legume radacinoase, cu lactate si cu o varietate de cereale. Gastronomia este destul de concentrata pe deserturi, in Austria producandu-se o multime de marci celebre de biscuiti si prajituri.

Iata 5 mancaruri pe care sa le incerci in Austria in perioada Craciunului:

  1. Gansl (gasca)

GascaCopyright foto: alpenkoch/shutterstock

Asa cum romanii obisnuiesc sa puna friptura de porc pe masa de Craciun, austriecii prefera friptura de gasca. De fapt, “sezonul gastei” incepe in 11 Noiembrie, cand intreaga familie se reuneste pentru a sarbatori in mod traditional Sfantul Martin. In acea zi, austriecii mananca Martini Gansl, in timp ce in 25 Decembrie mananca Weihnacht Gansl (Weihnacht = Craciun). In esenta, ambele sunt la fel.

Daca iti place gasca, trebuie neaparat sa incerci acest tip de preparat in vacanta de Craciun pe care o petreci in Austria. Fiind un tip de mancare traditionala in aceasta perioada a anului, Gansl se serveste in mai toate restaurantele cu specific local din Viena si din celelalte orase turistice ale Austriei. De asemenea, este foarte posibil sa gasesti acelasi tip de mancare preparat cu rata in loc de gasca, insa cu aceeasi metoda.

Friptura de gasca se face cu mere, castane, maghiran, sare si piper. Castanele sunt curatate de coaja si coapte la cuptor, cu putina apa, timp de o jumatate de ora, astfel incat sa ramana fragede, dar nu uscate. Carnea de gasca se freaca la exterior cu maghiran, sare si piper, apoi se pune in tava. Interiorul gastei se umple cu bucati de mere decojite si cu castanele decojite.

Dupa aproximativ trei ore jumatate – patru ore (in functie de marimea gastei), gasca este gata de pus pe masa. Austriecii obisnuiesc sa manance acest tip de friptura cu Rotkraut si galuste de cartofi.

  1. Wiener Schnitzel (si toate variatiile lui)

Snitel vienezSnitelul Vienez, probabil cel mai cunoscut fel de mancare din Viena, este nelipsit pe masa de Craciun a austriecilor. In mod traditional, acest preparat culinar este facut din carne de vitel, dar foarte adesea este disponibil, de asemenea, din carne de porc, pui sau din carne de curcan. Snitelul original, cel din carne de vita, este insa cel mai delicios. Pur si simplu, trebuie sa il incerci pentru a te convinge!

Asigura-te ca il consumi alaturi de salata de cartofi si jeleu de coacaze rosii (nu cu cartofi prajiti si ketchup), la fel ca un austriac veritabil.

Wiener Schnitzel este un fel de mancare standard pentru meniurile austriece din toata tara, asadar il vei gasi cu usurinta chiar daca iti petreci vacanta de Craciun in alt oras din Austria decat Viena.

Este recomandat sa incerci si alte versiuni ale acestui preparat decat cea originala. Snitelul cu pesmet, asemanator cu preparatul frantuzesc Cordon Bleu, este de asemenea, foarte gustos. Acesta este umplut cu sunca si branza si apoi este prajit in ou si pesmet.

In caz ca nu stiai, snitelul vienez, in toate variatiile sale, este cam la fel de mare ca o farfurie plata de dimensiuni medii. In unele restaurante s-ar putea sa il gasesti chiar mai mare! Trebuie sa il comanzi pentru a te convinge!

  1. Tafelspitz

TafelspitzCopyright foto: Magnago/shutterstock

Carnea de vita fiarta ti se pare un preparat nu foarte atragator? Nu ar trebui. Tafelsptiz este unul dintre cele mai gustoase tipuri de produse alimentare austriece pe care le poti consuma la felul principal; si unul dintre cele mai simple retete austriece pe baza de carne.

Numele de Tafelspitz se refera la bucata fina de carne de pe spatele vacii, exact din locul in care incepe coada. Carnea in sine este slaba si are doar un strat subtire de grasime, pe partea superioara a marginii. In casele austriecilor si in restaurante, tafelspitz se fierbe in bulion alaturi de morcovi, praz, napi si, in unele cazuri, cu cateva coaste, urmand sa fie servit cu mere tocate si cu hrean.

  1. Strudel cu mere (Apfelstrudel)

StrudelDaca Viena si Budapesta nu ar fi fost invadate de catre turci in trecut, strudelul cu mere ar fi aratat diferit in ziua de azi. Se spune ca otomanii au adaugat acest preparat in bucataria austriaca. Strudelul este realizat ca produs de patiserie, asa cum sunt si baclavalele turcesti, dar poate sa fie, de asemenea, facut cu aluat de drojdie.

Un strudel cu mere consta intr-un foietaj de patiserie rulat, ce are ca umplutura mere rase usor gatite, zahar, scortisoara, stafide si uneori pesmet (pentru a lega compozitia si pentru a furniza o densitate suplimentara). Daca iti petreci vacanta in Austria, nu poti merge acasa fara sa incerci acest desert austriac atat de dulce si de apetisant.

Poti gasi apfelstrudel atat in restaurante cat si in cafenele si in cofetarii. Toata Austria este plina de strudele cu mere.

  1. Clatite austriece (Palatschinken)

ClatiteCopyright foto: iravgustin/shutterstock

Un desert traditional, palatschinken este similar cu clatitele romanesti. Daca vizitezi Austria in timpul Craciunului, cu siguranta vei gasi aceste delicii in spectaculoasele piete de Craciun. Targovetii obisnuiesc sa pregateasca clatitele in cabanele din lemn pe care le au in piete, chiar in fata vizitatorilor.

Austriecii obisnuiesc sa umple clatitele cu gemuri de diferite tipuri, in special cu gem de coacaze negre, si apoi le stropesc cu zahar pudra. Exista, de asemenea, versiuni sarate ale palatschinken-ului, care poate fi umplut cu branza si sunca sau cu spanac.

Acest desert poate fi gasit atat in pietele de Craciun cat si in cafenele si restaurante.