Afla povestea din spatele celui mai cunoscut obiectiv turistic din Berlin

poarta-brandenburg-berlinBerlinul este un oras vibrant care atrange anual milioane de vizitatori. Cu un circuit turistic format in mare parte din obiective care au legatura cu regimul nazist, capitala Germaniei a reusit de-a lungul anilor sa se pastreze in topul preferintelor turistilor europeni si nu numai.

Poarta Brandenburg – simbolul orasului

Printre numeroasele obiective turistice care au stransa legatura cu era nazista se afla si simbolul orasului – Poarta Brandenburg. Desi poate pentru multi dintre vizitatorii orasului Poarta Brandenburg este numai un loc excelent pentru fotografii si un simbol al libertatii, monumentul istoric ascunde mai multe povesti interesante.

Scurt istoric

Ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Poarta Brandenburg servea drept intrare pentru bulevardul Unter den Linden. Desi scopul initial nu a fost unul maret, dupa terminarea constructiei, locuitorii erau foarte mandri de noul monument din inima orasului. Poarta Brandenburg a reprezentat totodata si o premiera pentru orasul german, fiind prima constructie cu influente grecesti din Berlin.

Impresionanta atat datorita dimensiunilor sale, cat si influentelor straine, Poarta Brandenburg a ajuns foarte repede un simbol al orasului pretuit de locuitori si conducatori. In anul 1793, poarta este inzestrata cu o sculptura ce apartine lui Johann Gottfried Schadow. Quadriga, a fost pozitionata pe suprafata superioara a portii pentru a putea fi admirata de toti locuitorii orasului.

Quadriga, mutata intre doua orase din pricina lui Napoleon

De o frumusete rapitoare, Quadriga a fost ea insasi protagonista unei povesti interesante care a avut loc prin anul 1806 cand trupele franceze, in frunte cu Napoleon au pus stapanire pe orasul nemtesc. Atunci, Napoleon a decis ca locul statuii din varful portii nu este nicidecum in Berlin, ci mai degraba in Paris si ordona mutarea ei in Franta cat mai repede cu putinta. Ulterior, statuia este recuperata si reasezata in locul initial.

Poarta Brandenburg in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

Mai departe, soarta acestui monunent a fost incercara in nenumarate randuri in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acea perioada, din pricina atacurilor napustite asupra Berlinului, Poarta Brandenburg este grav afectata. Dupa terminarea conflictului armat se fac cateva lucrari de consolidare la care participa atat partea sovietica cat si cea democratica, insa dupa separarea Berlinului aceasta este repartizata in perimetrul controlat de rusi si ramane la voia sortii.

Ultimul moment marcant care aduce in centrul atentiei Poarta Brandenburg s-a petrecut in 1989, la caderea Zidului Berlinului. Momentul istoric este sarbatorit de peste 100.000 de oameni care se strang in jurul portii in asteptarea deschiderii granitelor.

Desi, pe scurt, povestea Portii Brandenburg pare una relativ liniara, evenimentele care au avut stransa legatura cu acest monument au facut ca poarta sa primeasca diferite conotatii. De la o simpla intrare pe un bulevard nou asociata cu idea de reinnoire si prosperitate, pana la un simbol al liberatii, tolerantei, intregirii si unirii.


Viziteaza Berlinul cu autocarele Eurolines si descopera alte povesti fascinante ascunse pe stradutele orasului nemtesc. Rezerva aici biletul tau - www.eurolines.ro


*Sursa foto: S.Borisov/Shutterstock.com