Campurile de lavanda din Provence

Provence, foto ronnybasIn lume exista o multime de locuri de care te poti indragosti intr-o secunda, iar o astfel de zona este si regiunea Provence, aflata in sud estul Frantei (intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia). Cele mai importante orase sunt Marsilia, Nisa, Toulon, Aix-en-Provence, Avignon. Daca te-ai hotarat sa petreci concediul in regiunea Provence nu vei regreta deloc alegerea facuta. Aici vei gasi multe atractii turistice:

- orasul vechi Avignon,

- statuile si monumentele romane din Arles,

- in orasul Orange poti vizita amfiteatrul si arcul de triumf,

- amfiteatrul roman din Nimen,

- orasul Marsilia (880.000 locuitori),

- masivul muntos Alpilles,

- vechea capitala a provinciei, Aix-en-Provence.

Obiectivele turistice enumerate mai sus cu siguranta merita vizitate, dar odata ce ai ajuns in regiunea Provence nu trebuie sa ratezi campurile de lavanda, un adevarat simbol. Vei fi intampinat de campuri nesfarsite de lavanda, cat vezi cu ochii numai albastru, mov, violet, lila. In plus, sa nu uitam de parfumul pe care il emana aceste plante.

Denumirea de lavanda vine de la “lavare” care inseamna a purifica, a curata; fiind cunoscut faptul ca lavanda si uleiul extras din ea au aceasta proprietate pe langa multe alte beneficii pentru sanatate.Campuri de lavanda in Provence

Incepand cu luna iunie lavanda coloreaza dealurile din Provence. Asa cum am mai spus, lavanda este ”sufletul” regiunii si o poti gasi de la Alpi pana spre Haute Provence. Totusi, cele mai cunoscute zone sunt Alpes de Haute-Provence, Vaucluse, Drome Provencale si Hautes-Alpes.

Lavanda este cultivata pe o suprafata de 20.000 de hectare, existand 2.000 de producatori individuali si peste 25.000 de angajati. Putem spune ca s-a creat o adevarata industrie in jurul acestei plante.

Lavanda a fost adusa in regiunea Provence acum 2.000 de ani de catre romani, iar in Evul Mediu a inceput sa fie folosita de localnici. Inca de la inceputul anilor 1900, localnicii au inceput sa construiasca distilerii, iar astazi regiunea Provence se poate mandri ca produce peste 170 de tone de ulei de lavanda in fiecare an.

In perioada in care infloreste lavanda, peisajul devine unul mirific, fiind tinta tuturor fotografilor si turistilor pasionati de natura. Pe scurt, devine un loc care va incanta pe oricine.

Bucataria locala este renumita pentru mancarurile picante, fiind folosite diferite condimente locale. Bucataria Provence-ului este plina cu legume, ierburi aromatice, ulei de masline, peste, fructe de mare. Cele mai cunoscute preparate sunt: tapenade, anchoiade, caviar d’aubergine, bouillabaisse, aigo boulido.

Datorita climei mediteraneene si a aerului uscat, zona Provence este ideala pentru producatorii de vinuri. Cele mai cunoscute sunt Cotes-de-Provence, Bouches-du-Rhone, Cotes-du-Rhone, Cotes-du-Luberon si Cotes-du-Ventoux, Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Bandol sau Palette.

Poti ajunge cu Eurolines in cele mai importante orase din egiunea Provence. Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

*Sursa fotografiilor: ronnybas / Shutterstock.com