Cat de multe lucruri stii despre Zidul Berlinului?

carol.anne/Shutterstock.com

*Sursa foto: carol.anne/Shutterstock.com

Zidul Berlinului reprezinta cea mai cautata atractie turistica din oras, simbolul in jurul caruia s-au tesut nenumarate povesti adevarate sau mai putin adevarate, care fascineaza turistii ajunsi pe meleagurile nemtesti. 

De ce a fost ridicat Zidul Berlinului?

La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, teritoriul Germaniei – care pierduse razboiul – a fost divizat in patru parti care se aflau sub influenta URSS, a Statelor Unite ale Americii, a Regatului Unit al Marii Britanii si a Frantei. Teritoriille impartite au cuprins mai multe regiuni importante din punct de vedere politic, economic si cultural, insa de departe cea mai mare “comoara” istorica o reprezenta Berlinul, capitala Germaniei.

Datorita importantei orasului s-a stabilit si divizarea lui in patru sfere de influenta ale celor patru puteri. Partea de est a revenit URSS-ului, iar partea de vest s-a divizat in trei zone aferente Statelor Unite, Regatului Unit si Frantei. In timp, datorita dorintei de expansiune a URSS si impunerea modelului sovietic in cat mai multe dintre statele europene de la vest, se nasc anumite conflicte ideologice care duc la decizia radicala de a ridica un zid in jurul Berlinului de vest. Desi poate parea o bariera care despartea cele doua lumi, Zidul Berlinului ridicat in anul 1961, era menit sa tina locuitorii din partea sovietica in teritoriul controlat de URSS si sa evite astfel o migratie in masa catre partea vestica a orasului care se bucura de o economie infloritoare.

Astfel, Zidul Berlinului devine unul dintre cele mai mari simboluri ale URSS si totodata bariera ideologica si fizica pe care locuitorii din partea sovietica o intampina in dorinta de a adera miscarii democratice din partea vestica. Desi accesul la informatiile din partea vestica era limitat, locuitorii din partea estica erau constienti de diferentele notabile intre nivelurile de trai dintre cele doua parti si au incercat prin diferite metode sa treaca de cealalta parte. Singura problema pe care o aveau era gasirea unui mod cat mai ingenios de a pacali atat garzile care pazeau granitele, cat si numeroasele capcane puse la baza zidului menite sa descurajeze orice tentativa de trecere frauduloasa a granitei. Nu de putine ori, cei care paraseau teritoriul controlat de URSS erau chiar strajerii care, odata ajunsi de cealalta parte a zidului aveau aceleasi drepturi ca orice cetatean ce locuia in partea vestica si scapau astfel de orice pedeapsa ce ar fi putut surveni din partea guvernului sovietic.

Tentative de traversare a Zidului Berlinului

Incantati de viata pe care o duceau vecinii de la vest de zid, locuitorii din estul tarii au pus la cale o multime de planuri ingenioase, care mai de care mai originale. Unele dintre cele mai frecvente trucuri folosite pentru a trece de partea cealalta a zidului erau sa se arunce de la geamul unei cladiri aflate in zona zidului direct in partea vestica sau traversarea pe deasupra acestuia cu ajutorul unei sfori. Desigur, planul trebuia sa fie foarte bine pus la punct, momentul si locul sa fie alese cu grija, deoarece soldatii care pazeau zidul aveau ordine clare sa impuste orice persoana care incerca sa traverseze fraudulos cele doua teritorii. In timp ce unele incercari erau reusite remarcabile, au existat destule cazuri in care tentativele de traversare esuau, iar protagonistii lor isi gaseau sfarsitul in aceasta incercare.

Checkpoint Charlie – cel mai faimos punct de trecere

Chiar daca Zidul Berlinului era asemanator cu zidurile unei fortarete impenetrabile, acesta putea fi trecut prin anumite puncte, de anumiti oameni. Trecerea din partea vestica spre partea estica era permisa in anumite circumstante. Dat fiind acest context destul de strict al trecerii dintr-o parte in alta, in urma unui incident petrecut in anul 1961, conflictul dintre cele doua parti a escaladat ajungandu-se la o situatie tacita, care putea sa declanseze un nou razboi in orice moment.

Un diplomat american a fost oprit de garzile din partea estica a Berlinului, iar acest lucru i-a infuriat pe americani, care au decis sa trimita fortele armate, inclusiv tancuri la punctul de trecere C, denumit Checkpoint Charlie. Rusii au reactionat cu un numar egal de tancuri ce stateau in fata celor americane asteptand o simpla scanteie pentru a isca un conflict ce ar fi devenit mai devreme sau mai tarziu un razboi in toata regula. Dupa un numar impresionant de ore in care tensiunea crestea pe masura ce tancurile se aliniau in dreptul punctului de trecere C, sovieticii au decis sa retraga tancurile cu cativa metri, urmati de trupele americane ce se departau de granita cu aceeasi distanta ca si sovieticii. Astfel, conflictul ce putea duce la o catastrofa a fost stins inainte sa inceapa.

checkpoint charlie

*Sursa foto: Carsten Medom Madsen/Shutterstock.com

Datorita acestui incident, punctul de trecere C a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Berlin, fiind vizitat zilnic de sute, chiar mii de turisti.

Unde poti sa admiri zidul?

Daramat in 1989, Zidul Berlinului a fost distrus aproape in totalitate. Cea mai mare portiune care poate fi astazi admirata se afla in zona centrala a orasului, fiind cunoscuta sub numele de East Side Gallery. Pe intreaga lungime a portiunii se afla desene cu mesaje dedicate libertatii.

zidul-berlinului-east-side-gallery

*Sursa foto: David Bostock/Shutterstock.com

Daca vrei sa iei cu tine o bucatica din istoria cutremuratoare a acestui loc, poti sa optezi pentru achizitionarea unei bucati din Zidul Berlinului. Desi nu garantam ca bucatile comercializate sunt autentice, acestea iti vor aminti de lectiile de istorie invatate in timpul sejului in Berlin.


Vrei sa descoperi fascinanta istorie a capitalei Germaniei si sa admiri bucatile ramase din Zidul Berlinului? Rezerva-ti acum biletele pentru cursele din Romania cu destinatia Berlin si pregateste-te de vacanta. Afla mai multe detalii despre orar si tarife pe www.eurolines.ro.