Cum obtii permisul de conducere in tarile Uniunii Europene?

permis de conducere

*Sursa foto: g-stockstudio/Shutterstock.com

Daca va mutati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene, mai devreme sau mai tarziu, probabil o sa va puneti cateva intrebari legate de permisul de conducere: Cum se obtine in tara in care locuiti? Poate fi echivalat cel din Romania in alta tara membra UE? Cum se poate dovedi existenta unui permis de conducere in caz de pierdere sau furt? Raspunsurile la toate aceste intrebari, si nu numai, vor fi prezentate in acest articol, dedicat in intregime permisului de conducere.

Odata cu obtinerea unui loc de munca intr-o tara straina – si implicit schimbarea tarii de resedinta – apar mai multe aspecte de care trebuie sa tineti cont. Pe langa gasirea unui loc in care sa locuiti, invatarea limbii vorbite in tara in care plecati, depasirea tuturor barierelor culturale si intregrarea in noua comunitate, exista numeroase aspecte birocratice pe care trebuie sa le rezolvati. Unul dintre aceste aspecte se refera la permisul de conducere.

Recunoasterea si valabilitatea unui permis de conducere

Permisul de conducere eliberat in orice tara membra a Uniunii Europene este valabil pe teritoriul tuturor tarilor membre. Asadar, permisele eliberate pe teritoriul tarii noastre vor fi valabile in orice alta tara membra UE atat timp cat:

  • permisul este valabil
  • este atinsa varsta legala necesara conducerii unui autovehicul in tara in care v-ati mutat
  • permisul nu este suspendat, restrictionat sau revocat in tara care l-a emis

In general, se poate circula cu un permis de conducere emis in Romania in orice tara v-ati stabili, fara a fi nevoie de o inlocuire cu echivalentul din tara respectiva. Totusi, aceasta echivalare se poate face daca doriti, in urma unor formalitati minore in care trebuie sa demonstrati ca sunteti rezident in tara respectiva, ca starea sanatatii este una buna si ca aveti cel putin varsta minima solicitata pentru obtinerea unui permis. Totodata, exista cazuri in care se solicita de catre autoritatile tarii de resedinta schimbarea permisului obtinut in alta tara a Uniunii Europene daca durata de valabilitate prescrisa in cele doua tari nu corespunde.

Valabilitatea unui permis de conducere este stabilit de tara emitenta si se supune unor reguli prevazute de Uniunea Europeana. In prezent, in Belgia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos si Ungaria permisul de conducere are o valabilitate de 10 ani, iar in Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Polonia si Slovacia valabilitatea permisului de conducere este de 15 ani.

Obtinerea unui permis de conducere

Pentru a obtine un pemis de conducere intr-o tara a Uniunii Europene este necesar sa indepliniti urmatoarele conditii:

  • sa aveti resedinta intr-o tara din UE

A avea resedinta intr-o tara a Uniunii Europene implica prezenta pe teritoriul acelei tari in cel putin 185 de zile dintr-un an.

  • sa aveti varsta minima legala

Regulile generale legate de varsta minima necesara obtinerii unui permis auto sunt urmatoarele:

Categoria B – 18 ani
Categoria A1 (Motocicleta usoara) – 16 ani
Categoria A2 (Motocicleta standard) – 18 ani
Categoria A (Motocicleta grea) – 20 de ani

Totusi, in functie de tara in care doriti sa aplicati pentru un permis de conducere, regulile cu privire la varsta minima legala pentru conducerea unui vehicul dintr-o anumita categorie pot fi modificate.

  • sa indepliniti criteriile medicale

Inainte de inceperea cursurilor teoretice si practice pentru obtinerea permisului auto sunt realizate anumite teste medicale ce vizeaza: acuitatea vizuala, auzul, mobilitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, afectiunile neurologice, sanatatea mintala, dar si dependenta de alcool si toxicomania.

  • sa treceti examenul auto 

Fiecare tara membra a Uniunii Europene isi stabileste regulile cu privire la formarea viitorilor soferi, examenul auto si legislatia din domeniu. Chiar si asa, toate tarile membre ale Uniunii se supun unor reguli generale care presupun introducerea a doua probe obligatorii si eliminatorii in structura examenului: proba teoretica si proba practica.

Pierderea sau furtul permisului de conducere

In cazul in care permisul de conducere este pierdut sau furat, eliberarea acestuia se face de catre autoritatile tarii in care aveti resedinta.

*Informatii preluate de pe portalul europa.eu.


Vrei sa pleci la munca in strainatate sau dimpotriva, sa te intorci acasa din tara in care muncesti? Consulta orarul autocarelor Eurolines si planifica-ti calatoria dorita. Rezerva acum biletul pe www.eurolines.ro si profita de reducerea aplicata tichetelor cumparate in avans.