Mancare traditionala pe care sa o incerci in Germania

bratwurst-foto-george-dolgikhGermanii sunt celebri in intreaga lume pentru mancarea lor traditionala delicioasa. Ceea ce multi oameni nu stiu este faptul ca gastronomia germana presupune mult mai mult decat carnati si carne.

In functie de regiunea pe care o vizitezi in Germania, ai posibilitatea de a gasi o mare varietate de alimente traditionale savuroase. De exemplu, zona Hamburgului este cunoscuta pentru preparate din peste proaspat, in timp ce regiunea Bavaria, care se gaseste in sudul tarii, este renumita pentru toate tipurile de produse alimentare fabricate din carne de porc.

Alimentele germane sunt la fel de variate ca si peisajele si oamenii. In timp ce unele preparate culinare sunt considerate a fi bune si atat, altele sunt, pur si simplu, adorate de gurmanzi.

Daca planuiesti sa vizitezi aceasta tara atat de diversificata din punct de vedere gastronomic, iata ce mancaruri sa incerci:

Spätzle. Paradoxal, cel mai cunoscut fel de mancare din Germania, Spätzle, este complet vegetarian. Spätzle este un fel de paste, cu un aluat format numai din oua, faina, sare si putina apa acidulata. Considerat a fi un fel principal el insusi, Spätzle poate fi consumat, de asemenea, cu un snitel sau cu un alt tip de mancare ce are la baza carne. Cea mai faimoasa modalitate de a manca Spätzle este, insa, cu o mare cantitate de branza presarata deasupra, aceasta combinatie fiind considerata a fi si cea mai delicioasa.

Bratwurst. Deloc suprinzator, al doilea cel mai adorat preparat culinar traditional din Germania, Bratwurst, este realizat din carne de porc. Asa cum micii nu lipsesc niciodata din gratarul unui roman, Bratwurst este nelipsit din gratarul unui neamt. Dar, spre deosebire de micii romanesti, care sunt la fel in orice regiune a tarii, Bratwurstul german difera de la zona la zona. Cel mai faimos Bratwurst este cel scurt si subtire, si provine din Nürnberg.

Frige carnatul timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi presara putin mustar sau ketchup deasupra, iar acest fel traditional de mancare, numit de catre germani Bratwurstsemmel, este gata sa fie consumat.

Currywurst. Preparat pentru prima data la Berlin de catre Herta Heuwer in 1949, Currywurst este, de obicei, realizat dintr-un carnat de carne de porc, fie invelit in “Darm” (intestinul de porc), fie lasat liber. Carnatul se taie in felii subtiri si se amesteca cu ketchup si pudra de curry. Si gata, preparatul german Currywurst este numai bun de mancat. In mod traditional, acest tip de carnat se mananca alaturi de cartofi prajiti sau cu o felie de paine alba, simpla.

Bratkartoffeln. Germanii sunt uneori numiti in gluma “Kartoffeln”, deoarece oamenii cred ca ei mananca in fiecare zi ceva care contine Kartoffeln. In timp ce acest stereotip nu este chiar real, este totusi adevarat ca o modalitate excelenta de a cunoaste gastronomia germana este de a manca Bartkartoffeln.

Preparatul se obtine prin fierberea catorva cartofi, taierea lor in felii subtiri si prajirea lor intr-o tigaie cu o multime de ulei, sunca si ceapa. Sigur, nu este cea mai sanatoasa optiune din bucataria traditionala germana, insa este, cu certitudine, delicioasa!

Sauerbraten. Acesta este un fel de mancare pe care il servesc, de obicei, bunicii germani nepotilor sai. Asadar, este un preparat festiv. Pentru a gati Sauerbraten este nevoie de o mare bucata de carne de vita si de o multime de timp. Carnea se pune la cuptor si se lasa sa fiarba incet in sucurile sale proprii timp de cateva ore. Dar, dupa cum stii probabil, carnea gatita lent la foc mic este incredibil de frageda si delicioasa.

Maultaschen. Se spune ca, in trecut, calugarii nu aveau voie sa manance orice carne la mesele lor zilnice. Insa pentru ca ei isi doreau sa se ospateze bine, acopereau anumite tipuri de carne intr-un fel de paste, astfel incat Dumnezeu sa nu observe existenta carnii. Nu stim cu certitudine daca aceasta poveste este adevarata sau nu, insa stim sigur ca acest fel de mancare svab este un lucru fantastic de incercat in timp ce te afli in Germania. Maultaschen poate fi fiert sau prajit si se prepara fie cum o umplutura din carne de porc sau de vita, fie cu o umplutura din legume.

Leberkäse. Un alt fel traditional de mancare germana, ce are la baza carne de porc, este Leberkäse. Nu este considerat un fel principal de mancare, fiind consumat, de cele mai multe ori, intre mese. Asemanator cu lebarul romanesc, Leberkäse este mai mult decat un fel de carnat. Acesta se pune la cuptor pentru o perioada lunga de timp, apoi este taiat felii si este servit cu mustar dulce si cu paine alba. Este foarte gustos, dar, in acelasi timp, este foarte greu si, probabil, nu cel mai sanatos aliment german.

Schnitzel. Versiunea cea mai cunoscuta a snitelului este, cu siguranta, Sniteul Vienez, care este o bucata de carne taiata subtire, acoperita cu faina, ou si pesmet, iar apoi este prajita in ulei sau in unt pana cand se face aurie la exterior. Snitzelul german se face, in general, din carne de porc si este deoseori prezent pe mesele oamenilor din aceasta tara.

Rouladen. Daca mergi in Germania si vrei sa gusti acest preparat, este mai bine sa il mananci la un restaurant sau undeva unde il gasesti gata facut, decat sa il gatesti chiar tu. Asa economisesti foarte mult efort. Aceasta rulada se prepara prin taierea unei bucati mari de carne de vita in felii subtiri. Aceste felii de vita trebuie sa inveleasca un continut de ceapa, sunca si muraturi, urmand sa fie gatite la cuptor timp de cateva ore. Rouladen este extrem de gustos, dar foarte greu de preparat.

Gulasch. S-ar putea argumenta ca Gulasch nu este cu adevarat un preparat traditional german, dar cu toate acestea, germanii iubesc Gulasch-ul si il prepara dupa retete proprii. Gulasch se prepara cu bucati groase de carne de vita, care sunt fierte lent intr-un sos bogat, uneori din vin rosu. Dupa fierbere, carnea devine foarte moale, suculenta si extrem de delicioasa.

*Sursa foto: George Dolgikh / Shutterstock.com