Montpellier – ghid de oras

MontpellierMontpellier este capitala regiunii Languedoc-Roussillon din sudul Frantei. Este un oras vibrant si totusi mic, in mare parte datorita populatiei sale tinere, cu multi studenti.

Cum te poti descurca prin orasul Montpellier?

O mare parte a orasului este o zona pietonala, fiind astfel foarte usor de strabatut de la un capat la altul, mai ales ca are dimensiuni destul de reduse. O plimbare de-a lungul promenadei Esplanade Montpellier este o alinare a sufletului pentru toti locuitorii si turistii, deopotriva, mai ales in ceas de seara, cand te poti bucura de aerul improspatat de copacii situati de o parte si de alta a strazii, de mesele in aer liber si de tarabele din piata, unde se vand o sumedenie de produse alimentare proaspete si, in mare parte, locale.

Alternativ, pentru 2 Euro pe zi, poti inchiria o bicicleta de la una dintre masinariile Velo Magg situate in intregul oras, inclusiv de la biroul de turism din interiorul La Place de la Comedie. Biroul de turism ofera, de asemenea, harti ce contureaza reteaua extinsa a pistelor de biciclete din tot Montpellier-ul, precum si cele mai bune locuri de plimbare cu bicicleta, dar si locurile de evitat.

Exista doua linii de tramvai care se incruciseaza in centrul orasului. Biletele de tramvai pot fi achizitionate de la masinariile multi-lingvistice pe care le gasesti in fiecare statie de tramvai. Este bine de stiut ca aceste bilete de tramvai sunt interschimbabile cu biletele de autobuz.

Cele mai populare atractii turistice din capitala regiunii Languedoc-Roussillon includ:

Promenada Esplanade – Mergand de-a lungul promenadei Esplanade, vei putea observa La Place Royale du Peyrou, unul dintre monumentele istorice cele mai importante din Montpellier. Arcul de Triumf, construit in anul 1692, se afla in capatul estic al strazii Esplanade, iar in capatul vestic se gaseste un turn de apa hexagonal, Château d’Eau, care ne duce cu gandul la Aqueduc de St-Clément din secolul al XVIII-lea.

Catedrala romano-catolica Saint-Pierre, un monument national – Saint-Pierre a devenit catedrala in 1536, cand Ducesa de Maguelone a fost adusa la Montpellier, care era condus in perioada respectiva de regele Francois I. Turistii vor fi impresionati de turnurile rotunde splendide, asupra carora timpul si-a spus cuvantul, innegrindu-le zidurile. Interiorul catedralei este dominat de cateva lucrari impresionante realizate de marele artist Sebastien Bourdon, in secolul al XVII-lea.

La Place de la Comédie – Aceasta piata celebra este situata in sud-vestul centrului orasului. La Place de la Comédie dispune de o fantana centrala numita “Cele Trei Haruri”, construita in anul 1790 de sculptorul Étienne d’Antoine. Acesta este un loc minunat pentru relaxare si odihna, frecventat in mod special in weekend-uri, cand oamenii ii calca pragurile cafenelelor in stil vechi, sau vin sa asiste la un spectacol ce are loc la frumoasa Casa a Operei. La capatul estic al Place de la Comedie, vei gasi “Le Triangle” si “Le Polygone”. Acestea sunt unele dintre cele mai importante centre comerciale din Montpellier.

Gradina Botanica Les Jardins des Pantes – Gradina Botanica din Montpellier este una dintre cele mai vechi din Europa, fiind creata din ordinul lui Henri al IV-lea in anul 1593 pentru Pierre Richer de Belleval (1564-1632). Aceasta gradina a fost fondata cu scopul de a incuraja studiul remediilor si medicamentelor din plante, fiind intotdeauna strans legata de scolile medicale si botanice ale Universitatii. De asemenea, gradina botanica Les Jardins des Plantes a servit ca model pentru proiectarea tuturor celorlalte gradini botanice din Franta, inclusiv cea de la Paris, care avea sa se infiinteze 40 de ani mai tarziu.

Initial cu dimensiuni limitate, gradina a ocupat doar un hectar, care includea un mic deal plus un spatiu in care se gasea o colectie de plante. De-a lungul timpului, suprafata gradinii botanice a crescut, astazi incluzand si o scoala, un arboratum si un parc amenajat. Les Jardins des Plantes este acum proprietate a Universitatii din Montpellier si este considerata monument istoric si protejat.

Mai multe muzee – Le Musée d’Anatomie, un vechi muzeu de 200 de ani, expune exemplare anatomice rare si instrumente oarecum inspaimantatoare ce erau folosite in medicina premoderna. Muzeul de stiinta si societate Agropolis te duce intr-o calatorie in jurul lumii prin intermediul diferitelor tipuri de alimente din fiecare cultura. Musee Languedocien este Muzeul de Arta si afiseaza o colectie impresionanta de sculptura si pictura din epoca romana si medievala. Istoria locala a orasului poate fi studiata in Musee de Vieux Montpellier.

Gradina Zoologica Montpellier – Montpellier este, de asemenea, casa unei gradini zoologice fantastice, care este un loc minunat in care sa vii cu copiii sau cu nepotii pentru a-ti petrece dupa-amiaza. Acest zoo este situat in suburbiile nordice ale orasului si se intinde pe 80 de hectare de paduri si parcuri. Recent, aceasta gradina zoologica a suferit o revizuire majora prin crearea unei noi Case Amazon, care contine plante tropicale si pasari si animale exotice. Desi va trebui sa platesti un bilet pentru a putea vizita Casa Amazon, restul gradinii zoologice este gratuit.

Unde poti face cumparaturi in Montpellier?

Daca ai chef de shopping in vacanta ta in Montpellier, trebuie sa ajungi pe Rue de la Loge, care te duce de la Place de la Comedie la Arcul de Triumf. Pe fiecare parte a acestei strazi pietonale vei gasi un labirint de alei care ascund mici buticuri si restaurante extrem de atractive. Majoritatea magazinelor de pe Rue de la Loge prezinta produse de inalta calitate, indiferent ca vrei sa cumperi haine si accesorii, suveniruri sau produse alimentare.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro