Trei bai termale in Budapesta pe care nu ai voie sa le ratezi

Spa in BudapestaBudapesta are mai multe porecle, cum ar fi Parisul Europei Centrale, Perla Dunarii si, de asemenea, Orasul Spa-urilor. Intr-adevar, exista atat de multe ape de izvor naturale si calde sub acest oras (imagineaza-ti un cazan acoperit cu mai multe straturi), incat nu este de mirare ca Budapesta are si a avut de-a lungul secolelor o multime de bai termale. Baile turcesti de-a lungul Dunarii sunt in continuare functionale, dar cu mai mult de o mie de ani inainte de turci, romanii si chiar cei dinaintea lor, celtii, s-au bucurat de apele calde de izvor ca de niste bai vindecatoare de diferite afectiuni medicale.

Astfel, nu este deloc surprinzator faptul ca, prin secolul XXI, capitala Ungariei s-a reinventat ca orasul apelor medicinale si a bailor termale uimitoare. Aceasta cultura a bailor termale ale maghiarilor este foarte populara in randul oamenilor, acestia fiind din ce in ce mai constienti de beneficiile pentru sanatate pe care ele le ofera. De aceea, atat persoanele in varsta cat si tinerii se bucura de apele spa si de baile din acest oras. Terapia aqua este o parte a practicii medicale regulate, iar medicii prescriu de multe ori tratamentele de apa in baile termale pentru pacientii din Budapesta si nu numai.

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale turistilor care ajung in acest oras este “Care este cea mai buna baie termala din Budapesta?” Raspunsul nu este unul usor. Depinde de ceea ce iti place, cat timp ai la dispozitie, daca esti in Budapesta cu partenerul tau sau cu copiii, daca esti interesat de un bilet nu foarte costisitor, daca iti doresti servicii de spa de lux, masaje de lux sau daca esti in cautarea unei distractii de doar cateva ore in apele vindecatoare ale acestor bai termale. Daca esti in capitala Ungariei pentru mai mult de 3 zile, este recomandat sa incerci mai multe bai termale. Fiecare merita cel putin o vizita pentru meritele proprii, pentru piscine, arhitectura, istorie, stil, programe, etc.

Daca, insa, esti in Budapesta pentru doar 2-3 zile, viziteaza macar 3 bai termale.

Iata 3 bai termale din Budapesta pe care nu ai voie sa le ratezi:

  1. Baia termala Széchenyi

Baia termala Széchenyi este una dintre cele mai mari si complexe centre spa din Europa. Aceasta isi datoreaza existenta inginerului minier Vilmos Zsigmondy. La initiativa sa, s-au efectuat cu succes foraje adanci in Parcul Orasului, astfel incat mai tarziu, in 1881, o “baie arteziana” era deja in functiune. Cu toate acestea, acest tip de baie temporara nu a indeplinit toate cerintele pentru a deveni o baie termala adecvata. Ulterior, insa, in anul 1913, pe baza unor planuri compuse de Gyozo Czigler, s-a inaugurat baia termala Széchenyi in acest loc. Baia a fost extinsa in anul 1927 cu un departament de baie publica pentru domni si doamne si cu un loc de plaja. La mijlocul anilor 1960, au avut loc alte transformari, inclusiv crearea unei sectiuni termale pentru grupuri de persoane in costume de baie, precum si un spital de zi ambulatoriu (departament de fizioterapie complexa).

Reconstructia bazinelor din sectiunea de inot si echiparea lor cu dispozitive de filtrare si de circulatie a apei a fost finalizata in 1999.

In acest complex spa exista, de asemenea, coridor in aburi, productie efervescenta subacvatica, dusuri de gat, masaje pentru spate cu fasciculi de apa si multe alte servicii benefice pentru sanatatea organismului.

Apele baii termale Széchenyi provin de la un izvor fierbinte cu apa ce contine calciu, magneziu, sodiu, sulfat, fluor si acid metaboric.

Aceasta baie termala se gaseste in Parcul Orasului si are un program zilnic, ce incepe la ora 6 dimineata si se termina la ora 10 seara.

Széchenyi

  1. Baia termala Gellért

Apele miraculoase ale baii termale Gellért tasnesc pe acest teritoriu inca din secolul al XV-lea. Aceste izvoare au fost ulterior favorizate de turci, de asemenea, deoarece ele erau cele mai mari si cele mai fierbinti din acea perioada. In secolul al XVII-lea, acest loc a fost numit Sárosfürdő (baie de namol), din cauza namolului ce era impins in sus impreuna cu apa de izvor, si care se stabilea in partea de jos a piscinei.

Baile termale Gellért sunt extrem de cautate de turistii straini, fiind cunoscute la nivel mondial. Aceste bai au fost deschise in 1918 si au fost extinse in 1927, ridicandu-se totodata bai efervescente in 1934. In cursul modernizarii realizate in zilele noastre, in acest complex spa s-au deschis piscina in aer liber si piscina pentru copii. Acestea au fost echipate cu sisteme de filtrare de apa si, de asemenea, cu un dispozitiv de circulatie. Complexul de bai termale Gellért ofera, totodata, un spital ambulatoriu si un inhalatorium.

Apele furnizate in aceste bai termale sunt asigurate de izvoarele stabilite in interiorul dealului  Gellért. Aceste ape fierbinti contin calciu, magneziu, carbonat acid, sulfat de clorura, sodiu si un continut semnificativ de ioni de fluor.

Baia termala Gellért este deschisa in fiecare zi, de la ora 6 dimineata la ora 8 seara.

Gellért

  1. Baia termala Dagály

Aceasta baie a fost deschisa pentru prima data in anul 1948. Mai tarziu, in 1956, aceasta s-a extins, incluzand in complexul ei o piscina de 50 de metri. In 1970, apa din baia termala Széchenyi a fost directionata catre  Dagály, ridicandu-si astfel statutul de baie termala. De atunci, acest complex spa ofera o gama completa de servicii medicale oaspetilor sai. Aici exista o piscina de inot de 25 de metri lungime, cu filtre de apa si sisteme de circulatie moderne. In momentul de fata, exista 10 bazine de diferite forme si temperaturi in acest complet, cu diferite facilitati, cum ar fi jacuzzi, dusuri de gat, gheizere, coridor in aburi, piscine cu valuri ce stimuleaza zgomotul marii, diverse activitati pentru copii, etc.

Apa din baia termala Dagály contine calciu, magneziu, hidrogen-carbonat, clorura de sulfat, sodiu si un continut semnificativ de ioni de fluor. Complexul spa Dagály este deschis publicului larg zilnic, de la ora 6 dimineata la ora 8 seara.

Persoanele care frecventeaza, in general, baile termale, se bucura de diferite beneficii. Printre cele mai importante beneficii se numara: relaxarea, prevenirea racelii, tratarea acneei, imbunatatirea circulatiei sangelui, tratarea astmului, vindecarea afectiunilor musculare, imbunatatirea aspectului pielii faciale si corporale, etc.

Dagaly

Pentru rezervari si informatii suplimentare privind cursele Eurolines catre orasul Budapesta, va invitam pe www.eurolines.ro