Ziua 15 – Amsterdam – say cheese!

amsterdamAmsterdam, o legenda urbana! Un oras viu si frumos, cu fete cu picioare lungi si frumoase, pentru ca merg cu bicicleta, pe care turistii le sorb din priviri.

Un loc al pierzaniei pentru care merita sa iti pastrezi primul fum de iarba asa cum o mireasa se pastra odinioara pentru noaptea nuntii. Poezia canalelor, florile lui Van Gogh, jurnalul Annei Frank. Toate astea m-au facut sa visez la Amsterdam de multe ori si sa astept cu nerabdare momentul in care calatoria prin Europa cu autocarul va ajunge si aici.

1
Chiar si pentru cateva ore, atat cat am avut alocat. N-am ajuns in Red District si nici nu am vizitat vreun muzeu.

Insa am descoperit cate ceva din farmecul citadelei la lumina zilei, participand la un tur pietonal ghidat, o alegere foarte buna atunci cand te afli pentru prima data aici. Mi-am facut o ideea asupra principalelor obiective turistice si am aflat informatii mai mult decat utile pentru urmatoarele escapade.

De exemplu, daca vrei sa vizitezi casa Annei Frank, este bine sa iti cumperi un bilet de pe site-ul muzeului in avans. Astfel, vei evita coada uriasa de la intrare.

La fel de interesant, dar mai putin popular, este cartierul evreiesc pe care il poti vizita pe indelete si fara sa te calci pe picioare cu alti oameni. Nu toate cafenele vand tigari sau prajiturele cu “iarba”.

7
Cea mai celebra astfel de cafenea se numeste Dampkring iar la intrare are o placuta cu verde si alb pe care scrie “cofee shop”. Regulile sunt stricte – trebuie sa ai peste 18 ani, sa ai la tine un act de identitate valid, sa nu porti ochelari de soare, sapca, palarie sau caciula in interior, fumatul de tutun este interzis iar clientii care au parcat neregulamentar, nu vor fi serviti.

Pentru o panorama gratuita a centrului orasului si vafe la preturi decente, urca la ultimul etaj al mall-ului The Kalvertoren.

Nu pleca din Amsterdam fara sa participi la o degustare de branzeturi autentice olandeze vechi de un an, sau chiar doi. Am testat specialitatea Reypenaer si am ramas placut impresionata. Gustul bun este dat de ingrediente dar si de un proces unic de preparare, intr-un depozit vechi de 100 de ani din inima inverzita a Olandei.

In timpul procesului de maturare, branza pierde din greutate dar ramane cremoasa. Obloanele permit ventilarea aerului si fiecare bucata de branza este periata manual, in fiecare saptamana.

4
Toate aceste povesti dar si altele, le-am aflat de la simpaticul Arthur, ghid al agentiei 350 Amsterdam care organizeaza zilnic tururi pietonale gratuite ghidate si pe care ti le recomand cu caldura.

Ii gasesti Dam Square, in coltul dintre Palatul Regal si biserica. Ghizii pot fi recunoscuti cu usurinta: au o umbrela uriasa, portocalie. Tururile incep la orele 11, 12 si 13. Seara, de la ora 20, aceeasi agentie iti ofera turul faimosului Red District.