10 lucruri pe care le poti face gratuit in Praga

PragaPraga este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Europa si unul dintre cele mai frumoase orase din intreaga lume. Mai mult decat atat, in capitala Cehiei poti face o multime de lucruri care nu costa nimic, Praga fiind plina de locuri turistice ideale pentru cei care calatoresc cu un buget restrans.

Astfel, poti sa faci o plimbare pe jos pe urmele regilor Boemiei care si-au facut drumul pana la Castelul Praga in ziua incoronarii lor. Daca iti plac plimbarile solitare departe de agitatia urbana, poti sa te aventurezi prin traseele turistice in natura situate chiar sub Castelul din Praga. Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a evita multimea turistica, ce pare interminabila in orice perioada a anului in acest oras. In plus, Peretele lui John Lennon se gaseste la doar cativa pasi distanta de Podul Carol. Aceasta opera de arta in continua schimbare este data in memoria libertatii de exprimare si a inceput ca un simbol de protest impotriva regimului comunist.

Printre cele mai populare atractii gratuite din Praga face parte, fara indoiala, si Ceasul Astronomic. Fii acolo la ora exacta pentru a viziona spectacolul. Nu clipi, pentru ca intregul spectacol al Ceasului Astronomic dureaza mai putin de un minut. Acesta se repeta la fiecare ora fixa a zilei, de dimineata pana seara. O excursie in Praga este incompleta fara a face o plimbare pe Podul Carol, unde ai ocazia sa admiri diferite statui ale sfintilor, dar si sa asculti melodiile formatiei Dixieland.

Iata aici o lista cu cele mai bune 10 lucruri pe care le poti face gratuit in Praga:

  1. Exploreaza Orasul Vechi.

Piata Orasului Vechi din Praga este plina de activitate, in orice moment al zilei. In timpul verii, cafenelele isi deschid terase pe strada, ademenindu-i pe localnici si pe turisti, deopotriva.

Casele viu colorate si strazile pavate captusite cu magazine si restaurante se gasesc in toate directiile in aceasta piata. Palatul Kinsky, construit in stil rococo in culorile alb si roz, straluceste in lumina soarelui de dupa-amiaza. Klement Gottwald a proclamat conducerea comunista tocmai de la balconul primului etaj al acestei cladiri.

Palatul este acum parte a galeriei nationale si prezinta arta ceha din secolul al XVII-lea pana in secolul XX. Cea mai atractiva cladire din Orasul Vechi este, insa, Biserica Tyn, cu ale sale doua turnuri neregulate flancate de varfuri cu turle. O alta atractie turistica majora in Orasul Vechi din Praga este Primaria si Ceasul Astronomic. La fiecare ora fixa, alatura-te multimii si asteapta spectacolul oferit de cei 12 apostoli in miniatura. Monumentul din mijlocul Pietei Orasului Vechi comemoreaza reformatorul Jan Hus si este un bun exemplu de sculptura Art Nouveau.

  1. Fa o plimbare pe Podul Carol.

Festonat cu statui si in permanenta presarat cu oameni, Podul Carol este cel mai iubit pod din Praga. Numit dupa Carol al IV-lea, aceasta constructie a inlocuit vechiul pod Judith, care a fost distrus in urma inundatiilor din anul 1324. Podul Carol este o adevarata capodopera inginereasca. Daca, la inceput, acesta era impodobit doar cu un crucifix, astazi el prezinta o intreaga serie de statui care stau pe baza parapetului.

Cea mai populara statuie este Sf. John Nepomuk. Legenda spune ca, daca ii freci picioarele, vei reveni la Praga. Altii sustin ca acest lucru aduce fericire. Deoarece vantul si ploile au erodat statuile de pe pod, originalele au fost mutate la Muzeul Lapidarium si replicile lor au inlocuit originalele in locurile de pe pod.

Amesteca-te in multimea de pe pod pentru a asculta incantatoarea trupa Dixieland si cumpara suveniruri de la vanzatori. Daca nu faci cel putin o plimbare pe podul Carol, nu ai fost cu adevarat la Praga.

  1. Mergi la peretele lui John Lennon.

Dupa uciderea lui John Lennon in 1980, aceasta parte a peretelui apartinand Cavalerilor de Malta a devenit o opera de arta, cu o nota politica. Peretele a devenit un simbol de protest impotriva regimului totalitar si, totodata, o atractie turistica, datorita frumusetii oferita de graffiti. Peretele lui John Lennon este situat intr-o piata infrunzita aproape de Podul Carol.

  1. Viziteaza Biserica Sfantului Mihail.

Ia o gura de aer proaspat si urca pe dealul Petrin. Acolo, contra unui mic cost, te poti distra in Labirintul Oglinzilor si apoi poti urca treptele unui mic Turn Eiffel. Daca, insa, nu ai bani suficienti pentru a-i cheltui pe intrarile acestor atractii turistice, poti vizita gratuit Biserica Ruso-Ortodoxa Sfantul Mihail. Aceasta structura fermecatoare din lemn a fost construita in Ucraina in secolul al XVII-lea si a fost oferita Pragai in anii 1920. Biserica a fost demontata bucata cu bucata, urmand sa fie refacuta in Gradina Kinsky de pe dealul Petrin. In interiorul bisericii, predomina culorile alb, verde si rosu. Exteriorul este facut din lemn de culoare inchisa, iar acoperisul este decorat cu o cupola ce ofera parca o protectie aparte acestei cladiri sfinte.

  1. Plimba-te prin piata Wenceslas.

Piata Wenceslas este cea mai aglomerata zona pavata din capitala Cehiei. Magazinele de suveniruri, cafenelele, librariile si luminile vii ale acestui loc atrag privirile tuturor turistilor, care se lasa ademeniti de farmecul acestora. Aici vei vedea laolalta turisti, localnici, oameni de afaceri imbracati elegant la costum, cantareti stradali si furnizori de carnati.

Piata este un termen impropriu, deoarece Wenceslas este, de fapt, o strada in panta cu o lungime de 750 de metri si o latime de doar 60 de metri, avand o pasarela intre ele. Statuia sfantului Wenceslas calare pe un cal domina intreaga piata, alaturi de monumentalul Muzeu National. Aceasta piata este parca un curs intensiv de stiluri arhitecturale. Neo-renascentismul, stilul Art Nouveau, realismul socialist si modernismul sunt toate regasite in cladirile din aceasta zona. Hotelul Jalta, in stil realist socialist, este parte a patrimoniului mondial UNESCO si este un exemplu rafinat de arhitectua functionalista.

  1. Admira frumusetile Gradinilor Wallenstein.

Aceste gradini glorioase ce dateaza din secolul al XVII-lea sunt ascunse in spatele Palatului Wallenstein, cladire care, in prezent, gazduieste Senatul Ceh. Acestea ar trebui sa fie un mic lacas de relaxare pentru fiecare turist care vrea sa scape de strazile aglomerate din centrul Pragai.

Proiectate de un arhitect milanez, Gradinile Wallenstein se remarca prin statuile de bronz ale zeilor greci. De asemenea, unele dintre camerele in stil baroc ale palatului pot fi vizitate la sfarsit de saptamana.

  1. Mergi la Casa Dansatoare.

Localizata pe malul drept al raului Vltava, Casa Dansatoare este o cladire unica, cu o forma destul de neobisnuita. Stand printre case construite in stil baroc, gotic si Art Nouveau, aceasta cladire a fost destul de controversata atunci cand a fost construita in 1996. Cu trecerea anilor, insa, oamenii s-au obisnuit cu aceasta cladire, mai ales ca ea devenit o atractie foarte populara in randul turistilor.

Casa Dansatoare, poreclita “Fred si Ginger”, a fost proiectata de arhitectul croat-ceh Vlado Milunic in cooperare cu renumitul arhitect canadian-american Frank Gehry, si a primit acest nume deoarece seamana cu o pereche de dansatori.

  1. Relaxeaza-te in parcul Letna.

Parcul Letna iti ofera sansa de a te bucura de o vedere frumoasa a orasului Praga. In mijlocul parcului exista un fel de piata cu un metronom urias, care este vizibil din centrul orasului si in care se afla candva cea mai mare statuie a lui Stalin din Europa.

Parcul Letna este unul dintre locurile preferate locale in timpul verii si este intotdeauna plin de turisti si de localnici, deopotriva.

  1. Exploreaza pamanturile Castelului Praga.

Datand din anul 870 d. Hr., acest castel ar trebui sa fie in top 3 cele mai bune atractii turistice din capitala Cehiei. Dominand orizontul orasului, Castelul Praga a fost candva scaunul vechilor regi cehi. Pe acest domeniu, poti explora gradinile castelului si, daca ai noroc, poti asista la unul dintre multele evenimente si concerte care se organizeaza frecvent aici. Exista, de asemenea, “Schimbarea Garzilor”, care se poate vedea in fiecare ora, in intervalul 6:00 – 23:00.

  1. Mergi pe mica insula Kampa.

Kampa este unul dintre cele mai fermecatoare locuri din Mala Strana, oferind o vedere deosebita a Podului Carol. Zona retrasa aproape de Čertovka evoca atmosfera fermecatoarei Venetii, iar moara din secolul al XIII-lea completeaza frumos imprejurimile istorice.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro