3 orase de vizitat in estul Europei

CracoviaCu totii ne dorim sa vizitam marile orase si capitale din vestul Europei, cum ar fi Londra, Paris sau Roma, insa, am putea mult mai usor sa ajungem sa vizitam orasele din estul Europei, care, la randul lor, au un farmec aparte si sunt extrem de atragatoare, doar ca nu au la fel de multa popularitate precum cele din Occident.

Iata ce orase din estul Europei atrag mereu atentia turistilor prin diversitatea lor culturala, artistica si istorica:

Cracovia, Polonia

Cracovia a supravietuit distrugerilor colosale din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial tocmai pentru ca era in afara zonei de avansare a Armatei Sovietice si de retragere a nazistilor. Situata la sud de frontul principal, care a aplatizat capitala Poloniei, Varsovia, Cracovia ramane piesa istorica cea mai importanta a acestei tari, fiind, de altfel, vechea capitala a Regatului Poloniei.

Pana la sfarsitul secolului al X-lea, orasul a devenit un important centru comercial si o zona de exploatare importanta a dinastiei Piast. Castelul Wawel a fost construit in acel moment, desi orasul a fost devastat de invaziile mongole succesive din 1241, 1259 si 1287. Wawel, care in cele din urma a devenit o catedrala-cetate-palat regal, este, cu siguranta, o atractie turistica ce nu trebuie ratata intr-o vizita a orasului Cracovia.

Una dintre cele mai vechi cladiri din acest oras, de o importanta turistica deosebita, este Biserica Sf. Adalbert, care dateaza din secolul al XI-lea si care este, totodata, cea mai veche biserica din tara. Structura sa patrata si robusta este inca vizibila, desi a suferit unele modificari in timp, cum ar fi bolta baroca ce poate fi observata in zilele noastre. Biserica Sf. Adalbert este situata chiar in inima Cracoviei, in Piata Principala a orasului. Pe langa strazi frumoase si aerisite, in Cracovia poti observa multe cladiri incapsulate in diferite perioade de timp si marcate de diverse stiluri artistice, cum ar fi baroc si Art Noveau, una dintre cele mai impresionante cladiri de acest gen fiind Universitatea Jagiellonian, fondata in anul 1364 de catre Casimir al III-lea.

In cele din urma, Piata Principala a orasului este, probabil, cel mai bun exemplu de imbinare a stilurilor caracteristice Europei Centrale si a Europei de Est. Aceasta piata dateaza din secolul al XIII-lea si este inconjurata de cladiri frumoase, printre care se remarca Biserica Gotica Sf. Maria (secolul XIII-XIV), cu amestecul sau eclectic de turnuri. Turnul Primariei, o alta structura gotica din caramida, care are o inaltime de 70 de metri, dateaza si ea tot din secolul al XIII-lea, fiind o mare atractie pentru toti turistii care doresc sa cunoasca mai bine cultura Poloniei.

Un alt reper preferat de vizitatorii acestui oras este Sukiennice, o cladire usor de recunoscut in Piata Principala. De asemenea, turistii pot vizita Monumentul lui Adam Mickiewicz, dedicat poetului national al Poloniei (1798-1855), care este ingropat in Catedrala Wawel.

Cracovia

Sighisoara, Romania

Sighisoara este un oras mic al Romaniei, cu o populatie de doar 35 000 de locuitori, care este remarcat datorita faptului ca este unul dintre orasele medievale din Europa care este foarte bine conservat. Situata in centrul Romaniei, Sighisoara a fost fondata in anul 1191 de catre artizanii germani invitati de regele Ungariei.

Acest oras a devenit rapid un centru comercial important, fiind populat de sasii care s-au stabilit si in alte orase ale Transilvaniei, cum sunt Sibiu si Brasov. Centrul Sighisoarei este o adevarata bijuterie, usor de recunoscut prin turnul sau cu ceas celebru, insa este departe de orice mare oras al tarii, cel mai apropiat oras important fiind Brasov, care este situat la aproximativ 100 de kilometri distanta. Astazi, zidurile fortificate ale Sighisoarei sunt recunoscute si sunt inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind o adevarata atractie printre turisti veniti din intreaga lume, in special din Germania si Ungaria.

Sighisoara

Bratislava, Slovacia

Asezata intre Viena si Budapesta, Bratislava a fost lasata in umbra acestor doua mari orase, desi este un adevarat phoenix al Europei de Est. Considerata de multi doar o cochilie industriala din spatele Cortinei de Fier, Bratislava este complet revitalizata si are un miez istoric realmente frumos. Chiar daca Bratislava este un oras destul de mic, cu o populatie de circa 430 000 de locuitori, aceasta este destul de atragatoare, avand valori culturale si istorice bine conservate in timp.

Situata pe un banc abrupt deasupra Dunarii care vine dinspre Viena, Bratislava nu a devenit capitala nationala pana cand cehii si slovacii au decis sa se desparta in 1993. Accesul in Bratislava se poate face destul de usor cu trenul pe care il poti lua de la Viena. De fapt, dealurile din jurul capitalei Slovaciei, care marcheaza inceputul lantului montan carpatic, sunt vizibile din Viena in zilele cu cer senin.

Turistii care vin sa viziteze Bratislava ar trebui sa mearga neaparat in centrul vechi al orasului, celebru pentru strazile sale inguste, umbrite de bisericile gotice impozante si atragatoare. Totusi, toti ochii sunt atrasi de Castelul Bratislava situat in apropiere de centrul vechi, de unde se poate vedea o imagine spectaculoasa a orasului si nu numai. Datorita locatiei sale strategice intre Alpi si Carpati, la acest castel a existat candva o fortificatie, unii istorici spunand ca aceasta data din secolul al V-lea inainte de Hristos.

Bratislava

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro