5 cele mai interesante gari din Europa

Pancras Station, foto Thomas Barrat

*Sursa foto: Thomas Barrat / Shutterstock.com

Orice iubitor de calatorii a circulat de cateva ori cu trenul. Daca trenul este in Romania, este posibil ca experienta sa nu fi fost chiar atat de placuta. Daca vorbim despre tarile din vestul Europei experientele pot fi impresionante, fie ca vorbim despre TGV-urile franceze care ajung la 350 km pe ora sau despre trenurile englezesti.

Chiar daca de multe ori sunt doar puncte de tranzit, garile pot fi adevarate bijuterii arhitecturale. Am ales 5 astfel de gari, care se pot transforma cu usurinta in obiective turistice.

Gara Atocha din MadridAtocha, foto Yulia Grigoryeva

*Sursa foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Este o gara diferita, in care te vei bucura ca ai ajuns. In primul rand, vei fi incantat de populatia de broaste testoase, care este una numeroasa.

Atocha este insa atractiva prin marimea sa si prin modul in care este construita cladirea. Avem de-a face cu cea mai mare gara din Spania si cu o cladire imensa din metal si sticla. Sala de asteptare este total diferita de o sala obisnuita. Gara Atocha pune la dispozitia calatorilor o adevarata gradina tropicala de 4000 de metri patrati, in care te poti relaxa la aer curat. Pare ciudata o gradina tropicala in mijlocul unei gari, insa chiar exista.

Nu lipsesc nici numeroasele cafenele si restaurante, precum si un club de noapte. Daca tot ai de asteptat trenul la miezul noptii, poate ai chef si de putin dans.

Gare de Lyon din ParisGare de Lyon, foto EQRoy

*Sursa foto: EQRoy / Shutterstock.com

In Paris exista nu mai putin de 6 gari principale. Printre acestea se numara si Gare de Lyon, o gara pitoreasca si interesanta. Cladirea este construita in anul 1900 in stil clasic si gazduieste zi de zi sute de mii de pasageri. Putem spune ca aceasta gara este una dintre cele mai aglomerate din intreaga Europa. Daca iti doresti sa iei un TGV care sa te poarte la destinatie in cel mai scurt timp, aceasta gara este una dintre optiunile pe care le ai.

St. Pancras Station din LondraSt. Pancras Station, foto jan kranendonk

*Sursa foto: jan kranendonk / Shutterstock.com

La o prima vedere ai spune ca  este un castel, insa de fapt este gara. St. Pancras Station din Londra si are o poveste foarte interesanta, gratie utilizarii sale pe post de decor in filmele Harry Potter. Avem de-a face cu cel mai mare nod feroviar din Marea Britanie, care le ofera calatorilor o multime de posibilitati. Daca ai de asteptat trenul in aceasta gara, te poti relaxa la shopping in mall-ul din interior, poti savura o cafea delicioasa sau poti admira numeroasele statui ce se afla in cladire.

Daca esti fanul lui Harry Potter, poti trece strada si ajungi la gara King’s Cross. Aici este platforma 9 3/4, locul de imbarcare spre Hogwarts Express. Nu este recomandat sa intri cu viteza in stalp, la fel cum o faceau eroii filmului.

Liege-Guillemins, BelgiaLiege-Guillemins, foto pavel dudek

*Sursa foto: pavel dudek / Shutterstock.com

Daca avem o multime de gari cu o istorie bogata si cu o arhitectura clasica, de ce nu am introduce in  lista si o gara cu aspect futurist? Gara Liege-Guillemins seamana cu o nava extraterestra, in ciuda faptului ca a fost construita in 1842. Este adevarat ca a trecut prin modernizari serioase in 1882 si in 1905, gratie epozitiilor mondiale ce au avut loc in Belgia. Cladirea cu aspect futurist este inaugurata in 2009 si este rezultatul imaginatiei lui Santiago Calatrava. Cladirea este construita doar din sticla, otel si beton alb iar constructia sa a durat 11 ani.

Berlin Hauptbahnhof din BerlinBerlin Hauptbahnhof, foto linerpics

*Sursa foto: linerpics / Shutterstock.com

Ultima oprire o facem in Berlin, in gara Berlin Hauptbahnhof. Este una dintre cele mai aglomerate gari din Europa si suporta zi de zi tranzitul a 300 000 de calatori. Initial, gara era mai mica, insa necesitatile au facut sa fie modernizata si sa se transforme intr-o gara uriasa. Cladirea are un design futurist, o multime de variante prin care calatorii pot fi tinuti ocupati, cum ar fi cele 80 de magazine si ceea ce este cu adevarat impresionant, este faptul ca are o plaja exterioara care iti permite sa capeti si putin bronz inainte de a pleca in calatorie.