5 lucruri de vazut in Liege

liege-foto-imagesefLiege (Luik in flamanda) este al treilea cel mai mare oras din Belgia si unul dintre cele mai importante centre industriale si istorice ale tarii. Acesta a fost unul dintre primele locuri din Europa in care s-a inceput exploatarea de carbune, avand astfel o lunga traditie in fabricarea carbunelui, in special in industria siderurgica.

Din cauza acestui patrimoniu industrial, Liege nu este la fel de turistic precum alte orase belgiene, cum sunt Bruxelles, Bruges sau Gent, insa are unele muzee absolut minunate, biserici cu o arhitectura uluitoare si cateva monumente artistice si culturale demne de apreciat.

Iata 5 lucruri de vazut in Liege:

  1. Palatul Printilor Episcopi

Aceasta cladire – acum locuinta Instantei de Drept si a Guvernului Valon – este fostul palat al printilor-episcopi. Cladirea originala a fost distrusa la sfarsitul secolului al XV-lea, iar reconstructia ei, efectuata la ordinele Episcopului La Marks, care a avut loc intre anii 1526 si 1540, marcheaza tranzitia dintre stilul gotic si stilul renascentist. Palatul a fost renovat si in secolul al XVIII-lea, dupa ce a fost devastat de un incendiu.

La palat exista doua curti pitoresti cu alei si coloane cu arcade. Grande Cour, adica Marea Curte, prezinta cateva galerii cu arcade si 60 de coloane curbate, intens decorate astfel incat sa reflecte interesul mare al printilor asupra frumosului. Cei care au sculpat coloanele s-au inspirat din lucrarile artistilor Sebastian Brant si Erasmus. Cea de-a doua curte este mai simpla, avand ca punct de atractie o fantana. Din pacate, interiorul palatului nu este deschis.

Palatul Printilor Episcopi este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Liege si poate fi gasit cu usurinta, acesta fiind situat in Piata Sfantului Lambert din centrul orasului.

  1. Biserica Sfantului Bartolomeu

Aceasta biserica a fost construita intre secolele XI si XII, urmand sa fie extinsa in secolul al XVIII-lea cu toua turnuri caracteristice arhitecturii romanice renano-mosane.

Biserica este atractiva prin picturile realizate de Bertholet Flémalle (1614 – 1675) si Englebert Fisen (1655 – 1733), insa comoara cea mai de pret a sa este cristelnita din alama pentru botez, realizata de catre maestrul Renier de Huy, intre 1107 si 1118. Sprijnita pe 12 tauri simbolizand Apostolii, cristelnita este decorata splendid cu cinci scene biblice (printre care Botezul Mantuitorului Iisus Hristos, Botezul filozofului Craton si Botezul Papei Cornelius). Initial, cristelnita statea in Biserica Notre-Dame-aux-Fonts, care a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze, apoi a fost adusa in Biserica Sfantului Bartolomeu pentru a fi pastrata pentru posteritate.

Biserica Sfantul Bartolomeu este usor de reperat, aceasta gasindu-se in centrul orasului, pe Rue des Brasseurs.

  1. Féronstrée

Aceasta strada se intinde din partea de est a Liegeului pana in inima Orasului Vechi, la Biserica Sfantului Bartolomeu. Numele strazii ne sugereaza faptul ca, in perioada Evului Mediu, acesta era locul in care isi desfasurau activitatile topitorii de fier si comercianii de metal. Cele mai multe dintre cladirile care nu au fost demolate sunt din secolul al XVIII-lea si ne amintesc de farmecul arhitectural al vremurilor de demult.

La aproximativ jumatatea strazii Féronstrée, se gaseste complexul Îlot Saint-Georges, cu Muzeul de Arta Valona, care expune picturi, sculpturi si desene realizate de artisti valoni, printre care se numara Joachim Patinir, Lambert Lombard, Henri Bles si Jean Delcour. La o scurta distanta de Îlot Saint-Georges se poate observa frumoasa fatada a Case Willems Michel, construita intre anii 1735 si 1740 pentru Michel Willems. Transformata intr-un muzeu, casa este considerata astazi un exemplu elocvent al stilului de viata burghez al nobilimii din secolul al XVIII-lea, avand un interior bogat ornamentat, care merita atentia vizitatorilor acestui oras.

  1. Muzeul Vietii Valone

Muzeul Vietii Valone (Musée de la Vie Wallonne) este gazduit de o fosta manastire a minoritatilor din secolul al XVII-lea. In interior, vei gasi 350.000 de exponate si documente care ilustreaza viata si cultura din regiunea valona a Belgiei. La parterul cladirii se organizeaza frecvent expozitii temporare, in timp ce camerele de la primul etaj sunt fiecare dedicate unei teme specifice, cum sunt religia, festivalurile si meseriile. Etajul superior este dedicat meseriilor agricole, cum ar fi prepararea branzei, impletirea cosurilor si extractia carbunelui in Valonia, in timp ce la subsol este reprodus un tunel de mina de carbune din anii 1900.

Langa Muzeul Vietii Valone, vizitatorii vor putea gasi Muzeul de Arta Religioasa (Musée d’Art Religieux), cu noua camere care prezinta lucrari de arta din bisericile din Liege si din regiunea Meuse.

Aceste doua muzee se gasesc in centrul orasului, in Court des Mineurs.

  1. Quai de Maestricht

Quai de Maestricht gazduieste o selectie de muzee interesante. Muzeul de Arme (Musée d’Armes) detine o colectie magnifica de arme mici si documente ce fac referire la traditia de fabricare a armelor din Liege, ce dateaza din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtius (Musée Curtius) isi are sediul in fostul conac al lui Jean Curtius (1551-1628), un fost furnizor al armatei spaniole.

Jean Curtius a detinut aceasta superba casa, construita din caramida rosie in stilul renascentist mosan, intre anii 1600 si 1610. Doua departamente ale muzeului cuprind exponate din perioadele romane si franco-medievale, dar si colectii de mobilier si arta decorativa din perioada cuprinsa intre Evul Mediu si Revolutia Franceza. O anexa a Muzeului Curtius gazduieste Muzeul de Sticla (Musée du Verre), care are o colectie de mai mult de 10.000 de exponate din sticla provenite din secolul al V-lea i. Hr. pana in prezent, cele mai notabile fiind vasele in stil Art Nouveau.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

*Sursa foto: imagesef / Shutterstock.com