7 Lucruri obligatorii de facut in Istanbul

Chiar daca momentan agitatia din Istanbul te poate tine departe de acest oras, sfatul meu este sa nu il tai definitiv de pe lista dorintelor tale. Este o lume cu totul diferita si extrem de impresionanta! Pe langa faptul ca este singurul oras din lume situat pe doua continente, Istanbulul este unul dintre cele mai frumoase si mai diverse orase pe care le poti vizita. Culorile, mirosurile, agitatia, peisajele spectaculoase – sunt doar cateva dintre lucrurile care te vor atrage in aceasta metropola! Iata 7 lucruri pe care nu le poti rata in Istanbul…

7 Lucruri obligatorii de facut in Istanbul

 

 

1. Viziteaza Palatul Topkapi

 

Contruit in urma cu 550 de ani, Palatul Topkapi reprezinta esenta Imperiului Otoman. Nu trebuie sa ratezi haremul luxuriant si Trezoreria Imperiala cu sute de nestemate sau pumnalul Topkapi.

 

2. Viziteaza Hagia Sophia

 

Biserica ortodoxa timp de 1000 de ani, a fost convertita in 1453 in moschee cu ocazia cuceririi Constantinopolului de catre sultanul Mohamed al II-lea. Din 1935, Hagia Sophia a fost transformata in muzeu si este ambasadoarea arhitecturii bizantine. Rezerva-ti o zi intreaga pentru aceasta Hagia Sophia si pentru zona din jurul acesteia.

 

3. Fa o croaziera pe Bosfor

 

Ia un feribot prin stramtoarea Bosfor si ai ocazia sa adimiri arhitectura intregului oras. Poti faci si niste fotografii imposibil de surprins de la nivelul solului! Croazierele nu sunt foarte scumpe si vin in doua varinate: cele de 2 ore, in care te plimbi pe Bosfor si admiri peisajele, si cele de 6-8 ore, in care este inclusa si o oprire de 3 ore, pe malul Marii Negre, pentru a degusta bucatele de la tavernele locale.

 

4. Exploreaza Grand Bazaar

 

Una dintre cele mai mari si mai vechi piete acoperite din lume, Grand Bazaar are peste 4.000 de magazine. Poti gasi orice, dar ar fi pacat sa nu te tocmesti pentru un covor oriental sau pentru niste vase din ceramica. Daca iti place astfel de piete, atunci ‘testeaza’ si Egyptian Bazaar (sau bazarul de condimente), de langa Podul Galata.

 

5. Viziteaza un hamam

 

Pentru o experienta turceasca autentica, trebuie sa vizitezi un hamam. Experienta consta intr-o sauna de 30 de minute urmata de un masaj complet. Este o metoda inedita de relaxare, care iti va lasa amintiri placute.

 

6. Istanbulul este un oras foarte mare, in care este posibil sa te ratacesti. Insa astfel vei descoperi zone mai putin turistice, in care aglomeratia nu mai este sufocanta, iar localnicii pregatesc cele mai grozave preparate in tavernele lor micute. La sud de Moscheea Albastra este un cartier elegant, desavarsit, cu hoteluri romantice si terase de poveste. Nu-l rata!

 

7. Rezerva-ti o zi intreaga pentru Prince’s Islands – cele patru insule ale Istanbulului. Pretul unui ferry este destul de mic (5 lire) si poti cobori unde doresti. Iti recomand ultimele doua insule de pe traseu: Heybeliada (cu paduri de pini, tenerase si vederi uluitoare la Marea Marmara) si Buyukada (cea mai mare si mai eleganta insula a metropolei). Drumul pana la aceste insule este fascinant!