Afla de ce Viena este orasul cu cea mai buna calitate a vietii!

LaMiaFotografia/Shutterstock.com

LaMiaFotografia/Shutterstock.com

Viena a fost declarata a opta oara consecutiv, orasul cu cea mai buna calitate a vietii din lume. In urma unui studiu anual efectuat de compania de consultanta Mercer, capitala Austriei a obtinut cel mai mare scor dintre cele 231 de orase ale lumii analizate.

Conform statisticilor publicate de catre Mercer, Viena este urmata in top de catre  orasele:

  • Zurich (Elvetia)
  • Auckland (Noua Zeelanda)
  • Munchen (Germania)
  • Vancouver (Canada)
  • Dusseldorf (Germania)
  • Frankfurt (Germania)
  • Geneva (Elvetia)
  • Copenhaga (Danemarca)
  • Basel (Elvetia).

Desi au cele mai multe orase in top 10, Germania si Elvetia nu au reusit nici in acest an sa surclaseze Viena.

Aspectele care s-au luat in considerare in vederea realizarii studiului au fost situatia politica, economica, sociala, dar si serviciile medicale si publice. Printre punctele forte ale capitalei Austriei se numara contextul politic care este unul favorabil dezvoltarii economice, siguranta de care se bucura locuitorii Vienei, clima placuta si serviciile medicale care sunt considerate unele dintre cele mai bune din lume. Toate acestea insumate construiesc un cadru propice dezvoltarii unei vieti armonioase si echilibrate.

Pentru a intelege mai bine care sunt domeniile pentru care Viena a primit cele mai multe puncte in urma studiului realizat de catre Mercer, echipa Eurolines a colectat date publicate pe site-ul Mercer (www.imercer.com) si din cea mai mare baza de date online referitoare la costurile de viata din diferite orase – Numbeo (www.numbeo.com).

Care sunt factorii care se iau in considerare pentru evaluarea calitatii vietii intr-un oras?

Calitatea vietii se refera la totalitatea factorilor ce influenteaza cresterea si dezvoltatea unui individ intr-un anumit spatiu, luand in considerare efectele pe care mediul inconjurator le are asupra lui. Aici includem toate aspectele generale ale vietii obisnuite precum costul locuintei, raportul dintre calitate si pret pentru produsele achizitionate, nivelul poluarii, pretul pe care il plateste un individ pentru anumite servicii, nivelul de siguranta al individului, eficacitatea transportului in comun, nivelul salariilor in raport cu cel al cheltuielilor, posibilitatile de destindere in timpul liber, clima sau contextul politic.

Unul dintre domeniile in care Viena inregistreaza un scor ridicat este puterea de cumparare a consumatorului. Conform Numbeo, un angajat in Viena castiga in medie un salariu net de aproximativ 1900 de euro. Din banii acestia, 31% se indreapta catre cheltuielile legate de mancare si produse necesare pentru casa, 29% se indreapta catre plata chiriei,  14.2% catre restaurante, pub-uri sau cafenele, 11% catre plata transportului public, 6% pentru utilitati, iar restul este rezervat pentru haine si alte activitati.

Un alt aspect de care locuitorii din Viena se declara foarte multumiti se refera la serviciile medicale. Aproximativ 82% dintre cei care au participat la chestionarele gestionate de Numbeo au evaluat competentele angajatiilor din domeniul medical ca fiind ridicate, iar 96% s-au declarat multumiti de aparatura medicala cu care sunt dotate centrele. Revenind la costuri, 83% dintre respondenti considera ca raportul calitate pret este unul satisfacator.

In ceea ce priveste siguranta pe care un individ o resimte in perimetrul capitalei Vienei, majoritatea pun orasul austriac pe harta sigura a Europei. Numai 21% dintre locuitorii Vienei se tem ca le-ar putea fi sparta locuinta, 18% ca ar putea fi jefuiti, 13% ca ar putea ramane fara masina personala in urma unui furt si 19% se tem ca ar putea fi atacati. Daca vorbim despre siguranta pe timpul noptii, locuitorii Vienei sunt destul de linisititi, 78% fiind dispusi sa mearga singuri pe strada in timpul noptii fara sa se simta amenintati in vreun fel.

Un ultim aspect pozitiv al vietii in Viena il constituie transportul public. Cu un procent scazut al celor care folosesc masina personala in oras (13%), traficul din Viena nu este una dintre problemele principale cu care se poate confrunta un localnic. Majoritatea (37%) circula cu metroul sau trenul, iar un procent destul de ridicat (30%) prefera sa se deplaseze pe jos.

In cazul in care vrei sa pleci la munca in strainatate in Austria, nu uita sa citesti inainte articolul referitor la informatiile necesare pe care trebuie sa le stii inainte de a lua o decizie definitiva.

Rezerva-ti aici biletul catre Viena si profita de reducerea de 20% oferita pentru biletele cumparate in avans. Oferta este valabila pana la data de 31.05.2017.