Arondismentele Parisului – partea 1

Sursa foto: Caterina Belova/Shutterstock.com

Paris este un mozaic de cartiere dens populate, cunoscute sub denumirea de arondismente, asezate in forma de spirala in sensul acelor de ceasornic pe malul stang si pe malul drept al Senei, pana la periferia ce inconjoara orasul. Fiecare arondisment are propria personalitate: de la barurile de jazz din Cartierul Latin pana la parcurile linistite din arondismentul 19, Paris are cate un loc pentru fiecare vizitator:

Le premier – Primul Arondisment

Amplasat pe malul drept al Senei, acest elegant cartier are cei mai putini locuitori, dar numeroase atractii, printre care si Muzeul Luvru, impunatoarele Jardins des Tuileries si Jardin du Palais Royal, Muzeul de arta contemporana si alte locuri de mare interes.

Le deuxieme – pasaje istorice si strazi pitoresti – Arondismentul 2

Cel mai mic arondisment din Paris, le deuxieme contine multe dintre pasajele acoperite cu sticla din secolul al XIX-lea, precum si cel mai vechi, Passage des Panoramas. Aici vei intalni magazine de produse alimentare locale, cum ar fi pavilionul Stohrer de pe strada cu acelasi nume.

Le troisieme – cafenele elegante si muzee – Arondismentul 3

Cunoscut sub numele de Haut Marais (arhitectura superioara), arondismentul 3 a trecut printr-o  metamorfoza la mijlocul anilor 2000, iar astazi bucura vizitatorii cu ateliere de design si cafenele elegante. Printre obiectivele de neuitat se numara Musee National Picasso, situat intr-un conac privat din secolul al XVII-lea si Muzeul Carnavalent, care evoca istoria capitalei franceze.

Le quatrieme – moda si situri de patrimoniu – Arondismentul 4

Spre sud, Le Marais a primit propriul “upgrade”  in anii ’60 si ’70 si ramane unul dintre cele mai la moda cartiere din Paris. Acesta gazduieste, de asemenea, comunitatile evreiesti si LGBT+, precum si centrul cultural Pompidou, care prezinta arta moderna si contemporana. Aici vei intalni si Catedrala Notre Dame si casa de inghetata Berthillon.

Le cinquieme – Cartierul latin – Arondismentul 5

Cu fantana din jurul campusului universitar Sorbonne de pe malul stang al Senei, arondismentul 5 este mereu plin de studenti, fiind un cartier activ. Aici vei intalni magazine de viniluri si carti vechi, cinematografe art-deco, cluburi de jazz si baruri cu muzica tehno. Musee National du Moyen Age incorporeaza atat arhitectura medievala cat si cea romana, in timp ce muzeele de istorie naturala se gasesc in gradinile botanice Jardin des Plantes.

Le sixieme – Clasicul Paris – Arondismentul 6

Plin de cafenele populare precum Les Deux Magots, care se afla vis-à-vis de cea mai veche biserica a orasului, Eglise St-Germain des Pres din secolul al XI-lea, arondismentul 6 este un mix de buticuri, restaurant si hoteluri excelente. In sud-estul arondismentul se afla si parcul de castani Jardin du Luxembourg.

Le septieme – un mormant faimos si un turn iconic – Arondismentul 7

Asezat ca un evantai, atractiile acestui arondisment se intind de la expozitia de arta impresionista Musee d’Orsay, conacul plin de sculpturi al Musee Rodin alaturi de gradina de trandafiri, precum si muzeul indigen si folcloric Musee du Quai Branly – Jacques Chriac. Aici vei da si de mormantul lui Napoleon, situat in fata centrului militar central, iar la vest este emblematicul Turn Eiffel.  

Le grand huitieme – triunghiul de aur – Arondismentul 8

Arhitectura celui de-al optulea arondisment este impartita pe bulevarde largi, cu Champs-Elysees in frunte, inconjurat de Arcul de Triumf si de vastul Place de la Concorde, unde Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat. Champs-Elysees, George V si Montaigne formeaza Triunghiul de Aur, care gazduieste case de moda precum Chanel si Dior.

Le neuvieme – magazine, piete si opera – Arondismentul 9

In est, arondismentul 9 este “acasa” pentru cea mai faimoasa opera din Paris, Palais Garnier, dar si pentru departamentul de Art Nouveau al lui Haussman, pentru Galeriile Lafayette si Le Printemps. Aici vei gasi delicii de tipul magazinelor de branzeturi, iar pe Rue des Martyrs vei gasi brutarii cu cele mai proaspete produse.

Le dixieme – transport facil Arondismentul 10

Arondismentul 10 este cel care introduce turistii pentru prima data in atmosfera din Paris. Gare du Nord si Gare de l’Est se afla in acest arondisment. De asemenea, zona se afla intr-o continua crestere, gratie barurilor, restaurantelor, centrlor comerciale si culturale, precum Point Ephemere.

Pana data viitoare, ce arondisment te atrage cel mai mult?