Atractii turistice din Ruse si imprejurimi

Ruse (4)

Orasul Ruse este situat in Bulgaria, pe malul drept al fluviului Dunarea, la o distanta de 320 de kilometri de Sofia, la 200 de kilometri de orasul Varna si la aproximativ 300 de kilometri de Plovdiv. Orasul nu este unul foarte mare, avand o populatie de doar 180.000 de locuitori. Cu toate acestea, Ruse este unul dintre cele mai mari localitati din Bulgaria, fiind un important centru cultural, comercial si industrial.

Imediata apropiere a Dunarii a avut intotdeauna o mare importanta pentru dezvoltarea orasului din antichitate pana in prezent. Chiar aici, in secolul I i.Hr., romanii si-au stabilit tabara militara si fortareata. Orasul nu a avut intotdeauna numele de Ruse. Acesta s-a numit si Seksaginta Pristis – Portul celor Saizeci de Barci.

De asemenea, incepand cu secolul al XVI-lea, orasul a fost cunoscut sub denumirea otomana de Ruschuk. In timpul dominatiei otomane, Ruse a fost unul dintre principalele orase ale Imperiului Otoman, acest lucru fiind si azi reflectat asupra dezvoltarii sale economice si culturale.

Ruse a fost un oras de mare importanta din mai multe puncte de vedere: prima statie de cale ferata din Bulgaria a fost construita aici; totodata, in Ruse s-a infiintat o editura contemporana foarte cunoscuta; mai mult decat atat, orasul Ruse a fost sediul mai multor consulate.

Dupa 1878, Ruse a fost cel mai mare oras din Principalul Bulgariei, avand o economie ce s-a dezvoltat masiv intr-un timp foarte scurt, acest lucru avand o influenta mare asupra intregului aspect al orasului. In plus, conexiunea pe care orasul o are cu restul Europei prin intermediul fluviului Dunarea a fost intotdeauna favorabila pentru dezvoltarea sa. Astfel, o multime de arhitecti italieni, austrieci si germani au ridicat diverse cladiri superbe in acest oras, motiv pentru care astazi, Ruse este cunoscut, de asemenea, sub numele de “Mica Viena”.

Iti doresti sa vizitezi orasul Ruse si nu stii ce atractii turistice merita sa fie vizitate aici?

Primul obiectiv pe care trebuie sa il bifezi este, in mod sigur, cladirea Administratiei Fiscale, unul dintre simbolurile orasului. Aceasta cladire a fost construita intre 1901 si 1902, avand o fatada impresionanta si sapte cifre pe acoperis ce acapareaza atentia tuturor turistilor ce vin in acest oras. Cifrele respective sunt un simbol al artelor, stiintelor, muzicii, agriculturii, comertului, apararii si zborului spiritului liber. Pe partea de sus se afla simbolul Comertului – Mercurul.

Un alt loc important care merita sa fie vizitat in Ruse este Muzeul Istoric Regional. Mai mult de 130.000 de monumente de cultura se gasesc in acest loc. Printre acestea se numara Tezaurul tracic Borovsko – un set de cinci vase de argint ce dateaza din secolul al patrulea i. Hr.

Expozitia Muzeului Stilului de Viata Urban, denumit si Casa Kaliopa reprezinta interiorul unei case bogate din Ruse de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Muzeul atrage atentia vizitatorilor prin frumoasele sale picturi pe peretii de la etajul al doilea, picturi ce au fost realizate de artistul austriac Charles Schausberg.

Un alt loc de interes pentru turistii ce vin in Ruse este Casa Memoriala Zahari Stoyanov, care se gaseste in apropiere de Muzeul Stilului de Viata Urban. In interiorul acestei case se gasesc doua expozitii importante – una este dedicata revolutionarului si scriitorului Zahari Stoyanov (1850-1889), iar cea de-a doua urmareste istoria familiei Obretenov din Ruse si activitatea ei in miscarea nationala de eliberare sub stapanirea otomana.

Ramasitele marelui Zahari Stoyanov, precum si cele ale altor bulgari de renume sunt pastrate in Pantheonul Eroilor Reinvierii Natiunii din Ruse. In acest templu osuar se gasesc mai mult de 450 de lideri bulgari ce si-au pus amprenta asupra istoriei acestei natiuni de-a lungul timpului.

Unele dintre cele mai interesante atractii ale orasului Ruse sunt ruinele cetatii Seksaginta Prista. Acestea sunt situate in partea de nord-vest a orasului, pe un mic deal in apropiere de malul Dunarii.

De asemenea, turistii au ocazia de a vizita in Ruse Muzeul National al Transporturilor, care este gazduit de cladirea primei statii de cale ferata din Bulgaria. Printre cele mai atractive exponate se numara vagoanele tarilor Ferdinand (1887-1918) si Boris al III-lea (1918-1943), precum si vagonul sultanului Abdul Aziz (1830-1876). Muzeul dispune de 3 sali in care este afisata istoria transportului feroviar si maritim din Bulgaria.

Exista, de asemenea, atractii turistice interesante si frumoase in imprejurimile orasului Ruse. Parcul Natural Rusenski Lom este situat la o distanta de doar 20 de kilometri de Ruse, in partea de sud-vest, ocupand o suprafata de 3408 de hectare. Parcul ofera diverse optiuni pentru turism ecologic si alternativ, precum si o serie de monumente istorice si culturale importante in interiorul granitelor sale. Ruinele orasului medieval Cherven – unul dintre cele mai mari centre militare, economice si culturale din timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar (1185-1393) se gasesc in acest parc natural. De asemenea, Bisericile in stanca din  Ivanovski sunt situate in imprejurimile orasului Ruse, ele facand parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Un alt centru religios in imediata apropiere de Ruse este manastirea Sf. Dimitar Basarbovski, aceasta fiind singura manastire activa din piatra de pe teritoriul Bulgariei.

In Ruse ai parte si de diferite tipuri de distractii. Orasul prezinta o serie de mai multe evenimente culturale, cum ar fi Carnavalul Ruse, Marsul Zilelor Muzicii, Zilele Toamnei de Arta si Stiinta, etc.

In plus, Ruse ofera diverse categorii de locuri de cazare, catering si unitati de divertisment. Poti gasi mai multe informatii cu privire la atractiile turistice, evenimentele din oras si locurile de cazare la centrele de informare turistica situate atat in piata centrala a orasului, cat si in gari.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Ruse (1) Ruse (2) Ruse (3) Ruse (5)