Atractii turistice neobisnuite in Budapesta

Castelul Buda, foto Lisa S.Exista momente in care ne dorim o vacanta altfel. Chiar daca este frumos sa vizitezi principalele obiective turistice ale lumii, incepand cu monumentele si terminand cu castelele si muzeele, cele mai bine intiparite in memorie sunt vacantele in care te bucuri de obiective si activitati inedite.

Nu trebuie sa pleci foarte departe pentru a descoperi aceste lucruri. Atat orasele din Romania, cat si orasele din imediata apropiere a tarii noastre au secrete, unele ascunse, altele mai putin ascunse, care sunt gata sa fie descoperite.

Budapesta, spre exemplu, este o adevarata bijuterie urbana a Europei. Aici poti descoperi o multime de constructii deosebite, poti face shopping si poti cunoaste o istorie extrem de bogata, insa daca “sapi” adanc vei descoperi mult mai mult decat atat. Intr-un alt articol, v-am prezentat obiectivele principale ale capitalei Ungariei, asadar, este timpul pentru lucrurile inedite.

Ce poti vizita si ce poti face intr-un mod cu totul si cu totul neobisnuit in Budapesta?

Nu vei merge in vacanta pentru a fi inspaimantat, insa Casa Terorii din Budapesta este, fara doar si poate, un loc de vizitat. Te va imbogati din punct de vedere cultural si iti va oferi o idee bine conturata despre modul in care fascismul si comunismul a schimbat lumea.

Nimic atat de inedit la un muzeu, insa pe masura ce descoperi orasul, din ce in ce mai multe lucruri iti vor atrage atentia:

  • Barul din gheata. La fel cum la Balea Lac poti gasi un hotel construit din gheata, in Budapesta te poti relaxa intr-un bar construit din gheata. Piesele de mobilier, piesele ornamentale si chiar paharele din care vei bea, toate sunt realizate din gheata. Daca ai de gand sa ajungi aici este indicat sa te imbraci bine, in conditiile in care temperatura este pastrata mereu intre -1 si -7 grade Celsius.
  • Baile publice turcesti. Capitala Ungariei este foarte bine cunoscuta pentru numeroasele bai turcesti in care te poti relaxa, poti inota si chiar poti juca sah alaturi de cei ce aleg sa se relaxeze intr-un astfel de loc. Dupa un bar de gheata, o baie termala este, cu siguranta, o alegere inteleapta. Este bine sa ajungi aici cu temele facute: Budapesta este capitala cu cele mai multe izvoare termale din lume si evident, cu foarte multe bai. Printre cele mai frumoase bai turcesti pe care le poti vizita se afla Szechenyi si Gellert. Acestea au fost construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si arata impresionant.
  • Biserica-Grota. O grota nu este intocmai un loc potrivit pentru o Biserica. Cu toate astea, in Budapesta gasesti un lacas de cult construit intr-un astfel de loc. Biserica Sfantul Gerald este un loc unic in lume si acest lucru o face prezenta in Patrimoniul mondial UNESCO. Desi ai crede ca se afla intr-o zona mai putin populata, biserica se afla chiar in centrul Budapestei, ceea ce o face un adevarat magnet pentru turisti.
  • For Sale Pub. De cele mai multe ori, un pub nu este o destinatie turistica in sine, ci doar locul de relaxare pentru turistii care au bifat un numar mare de obiective. Nu acelasi lucru se poate spune despre For Sale Pub, care atrage prin ceva cu totul si cu totul inedit: le permite clientilor sa isi lase semnatura oriunde doresc. Interiorul este inedit, continand o multime de notite, picturi si mesaje scrijelite pe podea, care bifeaza prezenta fiecarui turist care a avut ocazia sa bea o bere aici.
  • Funicularul catre Castel. Este sanatos sa urci pe jos pentru a descoperi castelul Buda, insa este inedit sa urci cu funicularul secular care marcheaza un alt lucru inedit din capitala Ungariei. Construit in anul 1870, acesta a avut drept scop asigurarea unei metode ieftine si usoare de calatorie pana la castel, destinata celor care lucrau aici.
  • Labirintul subteran al cetatii Buda. Daca tot ai urcat cu funicularul pana la castel, este bine sa gasesti cateva lucruri de facut. O vizita in labirintul subteran va fi o incantare atat pentru tine, cat si pentru cei mici. Daca ajungi duminica, labirintul dispune de programe bogate, jocuri pline de creativitate si numeroase activitati deosebite destinate atat copiilor cat si celor mari.
  • Trenul copiilor din Budapesta. Calea ferata Gyermevasut din Budapesta este inedita prin faptul ca este administrata in totalitate de copii intre 10 si 14 ani. Poti sa te plimbi cu un tren condus de copii, poti cumpara bilete de la cei mici si te poti bucura de o calatorie deosebita prin 11 km de peisaje unde natura deseneaza opere de arta. Copiii sunt, evident, ajutati de ingineri atestati, insa acestia nu intervin in munca prichindeilor.
  • Mancarea ungureasca. Nu este inedita, insa este delicioasa. Cu siguranta o iubesti ori de cate ori ajungin in Ardeal si cu siguranta o vei iubi mai mult odata ce o gusti in capitala Ungariei. Langosii cu branza, gulasul sau deserturile incredibile te vor purta intr-o lume delicioasa din care nu vei dori sa mai pleci.

Budapesta este, fara doar si poate, un loc ce poate oferi multe. De la o istorie bogata, pana la o lume magica, atat pentru copii cat si pentru adulti, toate pot fi descoperite in detaliu. Avem norocul ca  se ajunge usor aici si ca exista oferte atractive de transport si de cazare.


Bazeaza-te pe cursele Eurolines pentru a ajunge in Budapesta. Rezerva-ti un loc pe www.eurolines.ro sau la 021.316.7782/ 0733.10.27.68


*Sursa foto: Lisa S. / Shutterstock.com