Big Ben – Povestea turnului cu ceas din centrul Londrei

big-ben

Big Ben este astazi unul dintre simbolurile orasului englezesc. Cu milioane de turisti care se fotografiaza faimoasa constructie, Big Ben a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa.

Istoric

Constructia turnului cu ceas al Palatului Westminster a inceput in anul 1843. Lucrarile au incetinit inaugurarea constructiei, deoarece in anul 1856 primul clopot a crapat si a fost scos din planurile initiale. Dupa terminarea constructiilor tuturor elementelor ce astazi constituie turnul cu ceas cunoscut sub numele de Big Ben, englezii s-au putut bucura de monumentul ce urma sa devina simbolul orasului. Big Ben reda cu exactitate ora corecta din 11 iulie 1859, cu mici exceptii din timpul Primului Razboi Mondial.

Localizare

Turnul cu ceas este situat in apropiere de statia de metrou Westminster, langa Palatul Westminster. Poate fi vazut cu usurinta de la distanta, avand o inaltime de 96 de metri.

Big Ben – principala atractie turistica din Londra

Aproape 20 de milioane de turisti au vizitat Londra anul trecut si se estimeaza ca numarul a fost acelasi si pentru fotografiile cu Big Ben, daca nu chiar mai multe. Fiind unul dintre simbolurile orasului, acesta este fotografiat de fiecare turist care ajunge in capitala englezeasca.

Desi nu are nimic special si nu poate fi vizitat de catre turisti, turnul cu ceas din centrul orasului poate sa farmece pe oricine si vrajeste fiecare persoana care-l priveste cu cadranele aurii si sunetul discret emis din sfert in sfert de ora. Clopotul mare al turnului bate numai la ore fixe si poate fi auzit cu usurinta din imprejurimi. Cele mici bat din sfert in sfert de ora, insa sunetul produs nu este atat de puternic ca in cazul clopotului mare.

Nu este pentru nimeni un secret ca pana si cele mai rezistente si mai bine construite cladiri sunt expuse unor riscuri. Din cauza constructiei liniei de metrou pe sub fundatia turnului, acesta se inclina cu cativa milimetri pe an. Riscurile sa se prabuseasca sunt mici si nici inclinarea nu este vizibila la prima vedere. Astfel ca mandria englezilor se afla la loc sigur. Fiind un monument important al tarii, autoritatile au grija de constructie si monitorizeaza starea turnului in fiecare an.

Desi initial numai clopotul din interiorul turnului purta denumirea de Big Ben, astazi si ceasul si turnul sunt recunoscute tot dupa acelasi nume. Oficial, in anul 2012, turnul cu ceas al Palatului Westminster si-a schimbat numele in “Elizabeth Tower” pentru a marca Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a.

*Sursa foto: pisaphotography/Shutterstock.com