Bratislava – descopera statuile de bronz din capitala Slovaciei

Bratislava

*Sursa foto: Deymos.HR / Shutterstock.com

Bratislava, capitala Slovaciei, cu o populatie de aproximativ 430.000 de locuitori, este situata pe malurile Dunarii

Acest oras are multe atractii si curiozitati. Unele dintre atractiile cele mai fotografiate din Bratislava sunt sculpturile sub forma de oameni care se gasesc prin tot Orasul Vechi. Aceste statui din bronz adauga o nota moderna centrului istoric si, in acelasi timp, il fac mai interesant. Deoarece acestea sunt foarte atractive si fura privirea oricui, exista intotdeauna turisti care se fotografiaza alaturi de ele.

Cele mai multe statui din Bratislava au devenit faimoase deoarece pot fi gasite destul de usor, in apropiere de piata principala din Orasul Vechi.

Iata care sunt cele mai populare statui din bronz pe care nu ai voie sa le ratezi in timpul vizitei tale in Bratislava:

Cumil: Traducerea literala a cuvantului Čumil este “privitorul”. Exista doua explicatii posibile pentru numele acestei statui. Primul zvon spune ca privitorul este un muncitor tipic din era comunista, care nu este deranjat de munca pe care trebuie sa o faca. In conformitate cu al doilea zvon, el se uita sub fustele femeilor. Alege unul dintre cele doua care iti place mai mult. Cumil este cea mai fotografiata statuie din bronz din Bratislava, gasindu-se la intersectia strazilor Laurinská și Panská.

Incepand cu anul 1997, cand a fost incorporat mai intai in pamant, Cumil a devenit unul dintre simbolurile Orasului Vechi din capitala Slovaciei. Exista o poveste in jurul acestui om iesit din canal. Povestea spune ca, daca iti pui o dorinta inainte de a atinge capul privitorului, aceasta va deveni realitate. Evident, dorinta trebuie sa fie secreta.

Creat in 1997 de Viktor Hulik, un artist academic, Cumil a castigat instantaneu inimile localnicilor si turistilor, deopotriva. Astazi, acesta este, probabil, unul dintre cei mai fotografiati “cetateni ai Bratislavei”. Deoarece Cumil si-a pierdut capul literalmente de cateva ori din cauza soferilor neatenti, in eforturile de a fi pastrat in siguranta, acesta este astazi pazit de un semn care avertizeaza soferii de prezenta sa.Bratislava, Statuia Cumil,

*Sursa foto: Kiwisoul / Shutterstock.com

Paparazzi: Tipul asta pare ca este pe cale sa faca o fotografie celor din jur. El obisnuia sa stea in coltul strazilor Radničná si Laurinská, unde exista un restaurant pe nume Paparazzi. Din pacate, atunci cand restaurantul s-a inchis, proprietarii au luat statuia cu ei deoarece aceasta se gasea pe proprietatea lor. In prezent, primaria negociaza cu proprietarii sa inapoieze orasului faimoasa statuie deoarece este o atractie turistica populara. Cafeneaua Foxford functioneaza acum in incinta acestui fost restaurant. Autorul acestei statui din bronz este sculptorul Radko Mačuha.Bratislava, statuia Paparazzi

*Sursa foto: lexan / Shutterstock.com

Schone Naci: Acest om in varsta este singura statuie din argint (restul sunt din bronz) din Orasul Vechi al Bratislavei. El este, de asemenea, singura facuta avand ca inspiratie o persoana reala. Numele original al persoanei care este infatisata de aceasta statuie este Ignâc Lamar, acesta fiind un locuitor al Pressburgului (fosta denumire a Bratislavei) la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Statuia Schone Naci nu ar fi interesanta fara a exista o legenda in spatele ei, nu-i asa?

Exista, din fericire, o legenda care spune ca Ignâc Lamar era indragostit de o femeie care, din pacate, nu-l iubea la randul ei. Acest lucru l-a dezamagit profund si a innebunit, el fiind ulterior vazut de multe ori dand flori femeilor pe care le intalnea pe strazi. Ignâc Lamar purta intotdeauna o palarie, pe care o poti vedea, de asemenea, pe statuie.

Nascut in 1897, Lamar a fost, fara indoiala, un localnic care a intrat in istoria orasului. In anul 1967, el a murit in spitalul regional din Lehnice de tuberculoza. Cei care traiesc si azi si-l amintesc pe Lamar ca fiind un om politicos, linistit si sarac. Atunci cand el vedea o doamna pe strada, el isi scotea palaria si ii spunea cu o voce magulitoare “Schöne, Schöne”, de unde si numele de Schöne Naci.

Imbracat in tunica de catifea veche, dar eleganta, Schone Naci intampina oamenii de pe strada Sedlárska. Statuia Schone Naci este realizata de profesorul Juraj Meliš si continua si azi sa salute trecatorii cu palaria scoasa.

Bratislava, statuia Schoner Naci

*Sursa foto: InnaFelker / Shutterstock.com

Soldatul din armata lui Napoleon: Soldatul poate fi gasit in piata principala din Orasul Vechi, in apropiere de primarie, sprijinindu-se pe o banca.

Napoleon si armata lui au fost la Bratislava in jurul anului 1805. Legenda spune ca acest soldat s-a indragostit de o localnica in timpul trecerii prin capitala Slovaciei, a ramas in oras si a devenit producator de sampanie. El a fost numit Hubert – care este, de asemenea, numele de marca al celui mai popular vin spumant din Slovacia. Soldatul aminteste vizitatorilor de Napoleon insusi, deoarece poarta o palarie asemanatoare cu cea pe care obisnuia sa o poarte faimosul general francez.

Bratislava, statuia unui soldat

*Sursa foto: dimbar76 / Shutterstock.com

Hans Christian Andersen: In piata Hviezdoslav exista o statuie a celebrului autor de basme. Despre Bratislava, Hans Christian Andersen a spus: “Daca doresti un basm, orasul, in sine, este un basm.” Dupa vizita sa in capitala Slovaciei, faimosul scriitor danez a produs unele dintre capodoperele sale, printre care se numara “Fetita cu chibrituri”.

Aceasta sculptura realizata de Tibor Bartfay a fost facuta in onoarea vizitei scriitorului in anul 1841.Bratislava, statuia Hans Christian Andersen

*Sursa foto: Mikhail Markovskiy / Shutterstock.com

Acestea sunt cele mai populare statui din Bratislava. Exista, insa, mult mai multe sculpturi pe care le poti vedea in acest oras. Chiar vizavi de soldatul lui Napoleon, il vei gasi pe camaradul sau, stand in picioare langa un copac inalt si subtire, in fata unui magazin de suveniruri.

Pentru rezervari si informatii suplimentare despre cursele din/spre Bratislava, va invitam pe www.eurolines.ro