Budapesta – scurt ghid turistic

podul-cu-lanturi-din-budapesta-panorama_zjf1Budapesta este cunoscuta ca Parisul Europei Centrale sau Perla Dunarii – si pe buna dreptate. Acest oras este absolut uluitor!

Daca nu esti familiarizat cu Budapesta, ei bine, afla ca acest oras fermecator este capitala Ungariei. Cu o populatie de peste 1,7 milioane de locuitori, Budapesta are o lista aparent fara sfarsit de lucruri si locuri pe care sa le faci si sa le vezi. Iubesti istoria si cultura? Acest oras este plin de arhitectura, arta si de ruine lasate de razboaiele si imperiile ce aveau sa scrie aici istoria. Desigur, aproape fiecare oras european are o istorie bogata, insa Budapesta este, cu siguranta, unul dintre liderii acestui domeniu.

Cand ajungi in capitala Ungariei, ai un sentiment de traire in trecut. Arhitectura este un memento frumos al perioadei interbelice, oamenii sunt foarte prietenosi si calzi, iar atmosfera este una boema. Daca vrei sa cunosti mai multe lucruri despre Europa Centrala, vizitarea Budapestei ar fi un bun inceput in acest sens.

Unul dintre cele mai importante repere ale acestui oras european este Dealul Castelului. Exista foarte multe lucruri pe care le poti face pe Dealul Castelului, asadar rezerva-ti o zi intreaga pentru a cunoaste in profunzime secretele acestui loc. Pentru o experienta placuta, poti lua funicularul Dealului Castelului din Budapesta (Budavari Siklo), care te va ajuta sa ajungi mai repede in varful dealului.

In acest loc, vei avea posibilitatea de a te plimba in jurul frumoaselor ziduri ale Castelului Buda si in Bastionul Pescarilor, pentru a te bucura de privelistea arhitecturii Dealului Castelului si, de asemenea, a orasului Budapesta. Daca iti este foame, te poti opri la Cafe Ruszwurm pentru o gustare rapida si o gura de cafea, Poti, de asemenea, sa faci o oprire rapida la Faust Crama (Vinul Casei Regale), unde poti achizitiona un vin de calitate din cele peste 50 de vinuri regionale (Ungaria este cunoscuta pentru productia de vin foarte bun, cel din regiunea Tokaji fiind unul dintre preferatele cunoscatorilor).

De asemenea, poti vedea Matthias Church de aproape oriunde din Budapesta. Biserica si turnul acesteia au componente frumoase specifice arhitecturii gotice, fiind o adevarata opera de arta. Matthias gazduieste, de asemenea, Muzeul de Arta Bisericeasca, unde poti vedea sculpturi medievale din piatra si relicve sacre.

Vrei sa faci ceva deosebit? Intra in Labirintul Castelului Buda (Budavari Labirintus)! Acesta este un labirint subteran, situat sub Dealul Castelului, si este plin de fel si fel de lucruri interesante pe care ti le prezinta ghidul acelui loc. Labirintul Castelului Buda este grozav pentru copii, acestia fiind mereu incantati de experienta traita acolo.

Daca vizitezi Budapesta la sfarsitul lunii august, trebuie neaparat sa vizitezi Dealul Castelului, deoarece in aceasta perioada are loc Festivalul Artelor Folclorice, un eveniment unic in intreaga lume.

O alta atractie turistica pe care o poti vizita in Budapesta sunt Baile Turcesti. Budapesta este cunoscuta ca fiind un oras spa. Baile sale turcesti se gasesc aici din perioada in care orasul a facut parte din Imperiul Turcesc.

Chiar daca influenta turca este mult mai evidenta in alte orase europene, aceasta si-a lasat usor amprenta si in Budapesta, prin aceste bai specifice culturii din Turcia. Aceste bai sunt construite in jurul izvoarelor naturale calde si fiecare contine cel putin o piscina cu apa termala. Se pare ca baile in apele termale sunt de-a dreptul miraculoase pentru organism, oferind nenumarate beneficii pentru om, cum ar fi detoxifierea organismului, tratarea anumitor afectiuni ale aparatului locomotor, imbunatatirea afectiunilor legate de sistemul respirator, tratarea afectiunilor cutanate si ameliorarea afectiunilor neurologice periferice.

Asadar, o excursie in Budapesta poate avea nu numai calitatea de a cunoaste cultura si istoria acestui oras, aceasta putand sa-ti ofere, de asemenea, posibilitatea de a-ti imbunatati starea de sanatate.

Baile Gellert, situate pe partea Buda, sunt probabil cel mai frumos exemplu de piscine Art Nouveau din Europa. Baile Szechenyi sunt, de asemenea, la mare cautare, acestea formand cel mai mare spa din Europa, avand doua bazine termale in aer liber (cu o apa atat de calda, incat este deschisa chiar si in timpul iernii), o piscina in aer liber, o baie in aburi, atat in interior cat si in aer liber, o piscina interioara, piscina interioara aqua-gimnastica, saune si un numar impresionant de cazi cu hidromasaj.

Daca iti place muzica clasica si doresti sa vezi un spectacol de zile mari in capitala Ungariei, cea mai buna varianta ar fi sa iti iei un bilet la un concert care are loc la Casa Operei de Stat Maghiara (Magyar Allami Operahaz). Chiar daca nu esti interesat de muzica, tot merita sa vizitezi aceasta cladire impozanta, a carei arhitectura cu décor interior este absolut uimitoare. Cu un decor bogat in stil neo-renascentist imbinat cu arhitectura in stil baroc, Casa Operei de Stat Maghiara este probabil una dintre cladirile de opera cele mai ornate din lume. Mai mult decat atat, aceasta este considerata a 3-a casa de opera din toata Europa, atunci cand vine vorba de acustica, primele doua locuri fiind ocupate de La Scala din Milano si Palais Garnier din Paris.

Iar pentru ca fiecare capitala europeana are cel putin o piata renumita in care se desfasoara fel si fel de evenimente culturale si care are o anumita semnificatie istorica, cea mai importanta piata din Budapesta este Hosok tere, adica Piata Eroilor, care se gaseste la doar cativa pasi de Opera. In aceasta piata poti vizita Memorialul Millennium, care reprezinta liderii celor sapte triburi ce au fondat Ungaria. In timp ce Hosok tere este denumit astfel dupa ce a fost finalizat in 1900, acesta a castigat importanta politica majora abia in 1989, cand Imre Nagy a fost reinhumat aici. Imre Nagy este un erou national al Ungariei, care a fost executat pentru tradarea partidului comunist in anul 1958.

Vrei sa faci cateva cumparaturi in Budapesta? Esti norocos! In Budapesta exista mai multe mall-uri unde poti gasi orice produs iti doresti la preturi pentru toate buzunarele. Mammut este unul dintre cele mai mari centre comerciale, avand magazine cu cele mai bune haine din Europa, dar si alte tipuri de obiecte folositoare omului.

Poti, de asemenea, sa mergi in City Center Mall, care este mai mare chiar si decat Mammut, continand peste 400 de magazine in care poti gasi orice. De asemenea, aici exista o multime de locuri de distractie atat pentru copii, cat si pentru adulti; cinematografe, restaurante, cafenele, saloane de frumusete, etc.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro