Care sunt cele mai frumoase moschei din Istanbul?

Istanbul1Istanbulul este renumit pentru moscheile sale si arhitectura otomana. Fiind capitala Imperiului Otoman din anul 1453 si cel mai mare oras din Turcia, Istanbul gazduieste mai mult de 3000 de moschei.

Acest numar colosal poate fi de-a dreptul coplesitor pentru cei care decid sa viziteze cateva dintre moscheile din Istanbul. De aceea, pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa calce pe taramul Istanbulului pentru a vizita cateva dintre aceste constructii religioase, am alcatuit o lista cu unele dintre cele mai importante si frumoase moschei, renumite pentru caracterul lor arhitectural si pentru contextul istoric.

Sultanahmet (Moscheea Albastra)

Aceasta moschee construita in secolul al XVII-lea este renumita pentru frumoasele sale dale albastre cu care sunt decorati peretii interiori. Cele sase minarete subtiri fac ca Moscheea Albastra sa fie mai deosebita fata de celelalte moschei ale Istanbulului, care au, in mod normal, doua sau patru minarete.

Aceasta capodopera arhitecturala a Turciei a fost construita intre 1609-1616, in timpul domniei lui Ahmed I. Ca multe alte moschei, Sultanahmed adaposteste, de asemenea, mormantul fondatorului sau, precum si un madrasah si un ospiciu. In ziua de azi, Moscheea Albastra nu numai ca este inca folosita in scop religios, dar este, totodata, una dintre cele mai populare si importante atractii turistice din Istanbul si, implicit, din Turcia.

Sultanahmet este considerat a fi ultima mare moschee din perioada clasica otomana, deoarece reprezinta punctul culminant al dezvoltarii atat a moscheii otomane, cat si a bisericii bizantine. Aceasta include unele elemente bizantine gasite in Hagia Sophia combinate cu arhitectura islamica traditionala.

Süleymaniye (Magnificul)

Moscheea Süleymaniye este a doua cea mai mare moschee din oras, si una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Istanbul.

Aceasta moschee uimitoare a fost construita in secolul al XVI-lea de catre celebrul arhitect otoman Mimar Sinan pentru sultanul Süleymaniye Magnificul. In constructia cladirii se gasesc combinate minarete svelte si inalte (tipic arhitecturii otomane) cu o cupola gigantica inconjurata de jumatati de  alte cupole, aici putandu-se observa asemanarea cu biserica bizantina Hagia Sophia (pe care turcii au transformat-o in moscheea Aya Sofya).

Curtea moscheii este, de asemenea, de o grandoare exceptionala, fiind amenajata cu un peristil de coloane superbe.

Mormintele sultanului, sotiei lui Hurrem si cel al lui Mimar Sinan se gasesc in aceasta moschee.

Daca vrei sa cunosti mai multe despre moscheile din Istanbul, cea a lui  Süleymaniye este, cu siguranta, una dintre constructiile de acest tip pe care trebuie sa le studiezi in profunzime.

Yeni Cami (Noua Moschee)

Aceasta moschee a fost comandata de Safiye, sotia sultanului Murad al III-lea. Constructia a fost inceputa in 1597, dar din cauza problemelor politice constructia a fost oprita la jumatatea drumului. Structura partial construita a cazut in ruine si a fost in mare parte distrusa de un incendiu in 1660. Mai tarziu, in acelasi an, arhitectul principal al Imperiului Otoman Mustafa Ağa a sugerat ca Valide Turhan Hadice, mama sultanului Mahmet al IV-lea, ar trebui sa finalizeze proiectul, lasand-o mostenire poporului turc ca o lucrare de evlavie. Moscheea a fost in cele din urma finalizata in 1663. Astazi, Yeni Cami este una dintre cele mai cunoscute moschei din Istanbul, fiind, totodata, una dintre principalele atractii turistice din acest oras.

Interiorul moscheii detine exemple grozave de lucrari arhitecturale cu dale specifice stilului otoman, cunoscute sub numele de placi Iznik (gresie albastra care poarta numele orasului, de unde sunt ele realizate). Cu toate acestea, cele mai bune mostre de placi Iznik pot fi vazute in Rustem Pasa.

Rustem Pasha

Rustem Pasha este o moschee comandata de un om de afaceri, marele vizir (ministru) al instantei lui Suleyman, si mare militar al armatei turcesti, care si-a cheltuit averea pe dezvoltarea cladirilor publice, moscheilor si mai multor fundatii de caritate.

Rustem Pasha a fost construita intre 1561 si 1563, si contine cele mai bune mostre de gresie Iznik din tot Istanbulul. Dalele Iznik sunt o semnatura distinctiva a decorului otoman, avand o relatie puternica cu politica, propaganda si dezvoltarea Imperiului Otoman.

Moscheea Sehzade

Moscheea Sehzade sau “Moscheea Printului” a fost comandata de sultanul Suleyman I in memoria fiului sau cel mare, printul Mehmet, care a murit de variola la varsta de 21 de ani, in anul 1543.  Acesta a fost primul mare proiect demarat de arhitectul imperial Mimar Sinan, proiect ce avea sa fie finalizat in anul 1548. Moscheea Sehzade este considerata de istoricii de arhitectura ca fiind prima capodopera a lui Sinan in arhitectura otomana clasica.

Spre deosebire de decoratiunile destul de austere intalnite in cele mai multe moschei, cele din Moscheea Sehzade au modele foarte elaborate. De pilda, cele doua minarete au sculpturi geometrice elaborate in basorelief, in care se gasesc ocazional insertii mici de teracota.

Hagia Sophia

Hagia Sophia, renumita in special pentru domul sau masiv, este considerata un simbol a arhitecturii bizantine, spunandu-se ca aceasta a “schimbat istoria arhitecturii”. Desi aceasta a fost construita in anul 360 ca si Catedrala Patriarhala greaca din Constantinopol, in anul 1453 a fost transformata in moschee. Moschee a fost insa pana in anul 1931, cand a fost transformata intr-un muzeu. Hagia Sophia a fost cea mai mare catedrala din lume, timp de aproape o mie de ani!

Cladirea actuala a fost initial construita ca biserica in jurul anului 532 din ordinul imparatului Iustinian. Aceasta a fost proiectata de oamenii de stiinta greci Isidor din Milet – un fizician, si Anthemius de Tralles – un matematician.

Interiorul decorat cu mozaicuri frumoase si piloni de marmura este de o mare valoare artistica, atragand sute de mii de turisti anual. La un moment dat, templul in sine era atat de bogat si de bine decorat, incat insusi Iustinian a declarat “Solomon, esti mai prejos aici!”

Acestea sunt doar cateva dintre cele 3000 de moschei pe care le gasesti in Istanbul. Cu toate acestea, ele sunt, cu siguranta, cele mai importante si cele mai atragatoare din punct de vedere arhitectural si artistic. Asadar, daca iti doresti sa exploatezi partea turistica religioasa a orasului Istanbul, este recomandat sa le vizitezi!

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro