Care sunt cele mai spectaculoase pesteri din Europa?

Pestera Fingal

Inainte de a explora cele mai spectaculoase pesteri din Europa, este important sa intelegem cum s-au format acestea. Exista diferite tipuri de pesteri in intreaga lume. Deoarece acestea sunt destul de diferite, ele s-au format in mod diferit, insa in acest articol vom discuta despre procesul general de formare a pesterilor.

Formarea unei pesteri incepe atunci cand ploaia acida este absorbita de sol. Ploile acide constau, de fapt, in apa de ploaie amestecata cu dioxid de carbon. In timp ce aceste ploi acide ajung in sol, ele vin in contact direct cu rocile solide.

In cazul in care piatra este formata din calcar sau dolomita, apa va reactiona chimic pana cand aceasta piatra se dizolva incet si se formeaza un spatiu gol. Odata ce spatiul devine mai mare, apa trece tot mai mult prin el, pana cand se acumuleaza si devine un curent sau un rau subteran.

Eroziunea si dezagregarea pietrei incep sa fie tot mai pronuntate, formandu-se astfel pestera. Dupa o mie de ani, spatiul gol este deja destul de mare pentru ca omul sa poata intra. Iar dupa un milion de ani, camerele si coloanele, datorita formarii stalagmitelor, devin atat de spectaculoase, incat incep sa atraga vizitele turistilor din intreaga lume, in special ale celor pasionati de speologie.

Iata care sunt cele mai spectaculoase pesteri din Europa:

Pesterile Skocjan, Slovenia

Pesterile Skocjan din Slovenia sunt cele mai mari pesteri din intreaga Europa. Acestea sunt renumite in intreaga lume pentru stalactitele si stalagmitele lor minunate si uimitoare, fiind niste adevarate fenomene subterane atat in regiunea carstica, cat si in Slovenia. Pesterile sunt situate langa raul Reka, astfel ca imaginea creata prin combinatia raului si a pesterilor este, pur si simplu, magnifica.

Raul curge pe suprafata din prima parte a pesterii si apoi dispare in subteran, curgand in afara pesterii. In anul 1986, pesterile Skocjan din Slovenia au fost inscrise in lista siturilor naturale si culturale ale patrimoniului mondial UNESCO datorita importantei lor. De asemenea, aceste pesteri se numara printre cele mai importante pesteri din intreaga lume, nu numai din Europa, fiind considerate reale comori naturale ale planetei.

Pestera Eisriesenwelt, Austria

Pestera Eisriesenwelt este situata in apropiere de Werfen, in Austria, fiind una dintre cele mai lungi pesteri in lume, avand o lungime de 42 de kilometri. Conform oamenilor de stiinta, pestera s-a format prin erodarea cauzata de raul Salzach cu cateva mii de ani in urma. Aici vizitatorii au ocazia de a vedea niste cristale care sunt formate prin decongelarea zapezii in pestera, zapada ce s-a scurs si a inghetat in timpul iernii.

Desi pestera masoara 42 de kilometri lungime, doar primul kilometru din aceasta pestera este acoperit de gheata si este deschis pentru turisti. Cele mai multe dintre componente sunt formate din calcar simplu. Pestera Eisriesenwelt este deschisa pe tot parcursul anului, fiind vizitata de circa 200.000 de turisti in fiecare an.

Eisriesenwelt

Grota Albastra, Capri, Italia

Grota Albastra este o emblema a insulei Capri din Italia. Aceasta este o pestera mare gasita pe coasta insulei, fiind bine cunoscuta in randul tuturor turistilor care viziteaza Capri. Grota Albastra este unica in lume, datorita stralucirii albastre si a smaraldului sclipitor.

Aceasta stralucire spectaculoasa provine din doua surse. Una dintre surse provine din intrarea luminii in pestera, printr-o mica deschizatura unde doar o barca ingusta poate incapea. Cealalta este data de o gaura mare sub calea de intrare care este scufundata in apa.

Intrarea in pestera, atunci cand este privita din interior, apare ca o lumina stralucitoare chiar deasupra suprafetei apei. Cea de-a doua gaura de sub apa este o sursa mare de lumina ce ofera o stralucire albastra, fapt ce a si determinat oamenii sa denumeasca aceasta pestera “Grota Albastra”.

Grota Albastra

Pestera Krubera, Abhazia, Georgia

Pestera Krubera este cea mai adanca pestera cunoscuta pe Pamant, fiind descoperita abia in anul 1960. Aceasta are o adancime de peste 2000 de metri si este cunoscuta, de asemenea, sub numele de Pestera Vorojna, care inseamna “Pestera Ciorilor” in limba rusa. Acest nume a fost folosit in anul 1980 de catre speologi, din cauza numarului mare de ciori care isi faceau cuiburi la intrarea in pestera. Numele original Krubera a fost dat de catre speologii rusi dupa Alexander Kruber, un geograf rus remarcat in Rusia si nu numai.

Pestera Fingal, Staffa, Scotia

Fingal este o pestera mare situata pe insula nelocuita Staffa din Scotia. Aceasta este formata in intregime din coloane de bazalt in forma hexagonala intr-un flux de lava Paleocen. Marimea pesterii si acoperisul natural arcuit plus sunetele stranii facute de valuri deasupra acoperisului pesterii sunt perfecte pentru a crea o atmosfera ca de catedrala in aceasta pestera. Numele pesterii provine de la numele unui erou din cartea lui James Macpherson, Fingal avand semnificatia de “strain alb”.

Caverna de Gheata, Skattafel, Islanda

Pestera de gheata Kverkfjoll, situata intr-o laguna inghetata din Skattafel, Islanda, este considerata una dintre cele mai renumite pesteri glaciare din lume. Formata din apa calda care provine de la un izvor vulcanic situat sub ghetarul Vatnajokull, aceasta pestera a fost descoperita in timpul unei expeditii in anul 1980.

Pesterile Lascaux, Motignac, Franta

Pesterile complexe Lascaux sunt amplasate in sud-vestul Frantei, fiind faimoase pentru picturile lor rupestre din paleolitic, care au fost descoperite de catre un adolescent in anul 1940. Arta paleolitica, care este estimata a avea vechime de circa 17.300 de ani, este formata din imaginile unor animale mari cunoscute azi datorita fosilelor gasite.

Inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1979, pesterile Lascaux au fost deschise in 1948, insa au fost inchise ulterior pana in anul 1963, pentru a pastra arta. Astazi, se pot explora cateva zone din aceste pesteri, precum Camera Felinelor, Sala Bulls, Axul, Pasajul, Absida si Naosul.

lascaux