Castelul Devin – un monument important din istoria Slovaciei

Slovacia, Castelul Devin

*Sursa foto:  PHB.cz (Richard Semik) / Shutterstock.com

La doar 10 kilometri de centrul orasului Bratislava, Castelul Devin este situat intr-un peisaj natural deosebit.

Construit pe partea de sus a unei stanci gigantice, castelul se inalta deasupra micului sat Devin, unde confluenta raurilor Dunarea si Morava formeaza granita cu Austria. De-a lungul Dunarii peisajul contureaza un tinut de poveste ce mareste farmecul castelului in ochii turistilor. Cel mai inalt deal din Bratislava este traversat de un numar de carari marcate care ofera vederi spectaculoase catre apropiata Viena si, desigur, catre Alpii ce se inalta in fundal. In Bratislava exista, de fapt, doua castele. In mod paradoxal, ambele au fost distruse in aceeasi perioada, pe parcursul a doi ani.

In timp ce Castelul Bratislava a fost reconstruit, Devin a ramas o ruina. Cu toate acestea, acest lucru nu a diminuat farmecul acestei atractii; din contra. Astazi, Castelul Devin este cel mai vizitat obiectiv turistic din intreaga Slovacie. Este, de asemenea, unul dintre cele mai mari castele din tara si poate fi accesat destul de usor din centrul orasului Bratislava cu masina, cu autobuzul sau cu bicicleta. Terminalul autobuzului se afla chiar sub castel, intr-un mare parc auto unde se pot parca si masinile mici.

Accesul in castel se face prin poarta situata in spatele hotelului castelului. Efortul depus urcand pana in partea centrala a castelului va fi recompensat cu o vedere pitoreasca a peisajului din jur, de aici putand captura vederi panoramice spectaculoase ale imprejurimilor.

Odata ce ajungi in partea de sus a castelului, vei fi lovit de o rafala puternica de vant si te vei simti ca si cum ai zbura deasupra pamantului, asemenea soimilor care trec prin apropiere. Aici te afli pe o roca inalta de 80 de metri. Nu este de mirare ca atat de multe batalii au avut loc pentru acest domeniu.

In conditii meteorologice bune vei putea observa din Castelul de Sus Viena si varful Schneeberg (2075 m) din Alpi. In jos, un mic drum spre dreapta, in spatele Castelului Mijlociu, te va duce pana la un domeniu inverzit in care se gasesc ruinele unei biserici din secolul al IX-lea. Este greu de imaginat un loc mai potrivit pentru meditatie. Cand te intorci in parcare pentru a-ti lua masina, vireaza la stanga. Drumul care duce la confluenta Dunarii si Moravei iti va oferi vederi superbe catre Austria.

Austria se gaseste la doar o aruncare de bat distanta, dar timp de patruzeci de ani, se afla la o distanta imposibil de atins. Aici se gasea un gard de sarma ghimpata unde multi oameni au fost impuscati. Moartea lor inutila este comemorata printr-un monument care poarta numele victimelor. Intre timp, daca iti este foame, poti reveni la parcul auto si poti alege intre elegantul hotel si un restaurant cu influente rurale traditionale slovace, unde poti sa mananci specialitati cum ar fi friptura de ciolan de porc sau gulas cu vita.

Persoanele care au biciclete sau patine cu rotile pot continua plimbarea de-a lungul Moravei. Traseul pentru ciclisti este fosta ruta de patrulare militara din care soldatii asigurau paza Cortinei de Fier. Pentru ca nu multa lume avea acces in aceste locuri, intreaga zona de-a lungul raului si-a pastrat habitatul original, cu toate padurile sale luxuriante si cu pajistile care adapostesc castori. Excursionistii pot explora in dealurile vestice Devinska Kobyla (514 m) o rezervatie naturala bogata in flora rara si pretioasa.Bratislava, Castelul Devin

*Sursa foto: Mirvav / Shutterstock.com

In sezonul de primavara-vara, pajistile sunt punctate cu flori intens colorate si frumos mirositoare, fiind un loc de repaus ideal pentru vizitatori. Capatul de sus al parcului auto marcheaza inceputul unui traseu marcat cu albastru care te duce in afara satului. Dupa treizeci de minute de urcat calea ce se intinde paralel cu Morava, vei ajunge pe dealul Sandberg, unde vei fi atat de absorbit de spectacolul de culori al florilor din pajistile intercalate cu cateva paduri incat iti va fi dificil sa te concentrezi asupra traseului marcat.

Mai mult decat atat, vederile fascinante ale Moravei de dincolo de rau completeaza imaginea care pare deja desprinsa din picturile lui Claude Monet. Dupa o alta jumatate de ora de mers pe jos, vei ajunge pe un domeniu nisipos si pe alocuri stancos. Cu milioane de ani in urma, acesta a fost malul unui ocean si, daca te uiti cu atentie, vei observa cateva fosile de midii in nisip.

Traseul te va duce in continuare catre partea istorica a satului Devinska Nova Ves. Intorcandu-te spre stanga, te vei putea duce inapoi la Morava si la drumul principal. La Devin te poti intoarce cu autobuzul sau mergand pe jos de-a lungul Moravei.

Castelul Devin a devenit sit al Patrimoniului National in 1961. Astazi, castelul este parte a Muzeului orasului Bratislava, unde vei gasi o expozitie arheologica cu artefacte gasite in zona castelului si date despre istoria de excavare a sitului. Din pacate, din cauza unei fundatii instabile, Castelul de Sus este inchis din 2008 pentru reconstructie. Restul zonei castelului este inca deschis vizitatorilor.

Pretul biletelor pentru Castelul Devin:

Un bilet pentru un adult costa 4 euro. Intrarea pentru copii, studenti si pensionari este de 2 euro. Biletul pentru familii (2 adulti + un copil sub 14 ani) este de 8 euro.

Programul de vizita al Castelului Devin:

Octombrie – Aprilie:

Marti – Duminica de la 10:00 la 17:00.

Luni: inchis

Mai- Septembrie:

Marti – Vineri de la 10:00 la 18:00.

Sambata si duminica de la 10:00 la 19:00.

Noiembrie – Martie:

Luni – Duminica: 10:00-17:00.