Catedrala Notre Dame din Paris, un simbol al Parisului

Situata in fata pietei Place du Parvis pe Ile de la Cité, Catedrala Notre Dame este un adevarat simbol al orasului Paris. Este locul in care Napoleon Bonaparte a fost incoronat si in care multi regi si regine au rostit juraminte de casatorie in fata altarului.

Astazi, Catedrala Notre Dame este una din principalele atractii turistice ale Parisului, iar acest lucru nu este de mirare. Exista o multime de lucruri care merita vazute in interiorul ei si chiar mai multe in exterior, unde detaliile arhitecturale si privelistea de nedescris a Parisului , observata din partea de sus a turnului de sud, impresioneaza orice vizitator.

Inceputa in anul 1163, finalizata in 1345, grav avariata in timpul Revolutiei si restaurata de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc in secolul al XIX-lea, Catedrala Notre Dame probabil ca nu este cea mai veche sau cea mai mare catedrala din Franta, dar in frumusete si detalii arhitecturale ea nu are comparatie.

Imaginea cea mai spectaculoasa a catedralei Notre Dame se poate observa de la Rive Gauche (malul stang al Senei), trecand la Pont au Double de la Quai de Montebello, plecand de la statia de metrou St. Michel sau de la statia RER. Acest pod te va duce la o piata mare, Place du Parvis, in fata catedralei, unde se gaseste kilometrul zero al Parisului, locul din care sunt masurate in mod oficial toate distantele.

Turnul de sud, o trecere prin literatura si istorie

O intrare separata, in partea stanga a fatadei din fata, duce la cele 387 trepte din piatra ale turnului de sud. Aceste trepte se termina in locul in care se gaseste clopotul de la Notre Dame (clopot care era adesea tras de personajul fictiv al lui Victor Hugo, Quasimodo).

Incredibila popularitate a cartii lansate in anul 1831 i-a determinat pe parizieni sa ia masuri pentru a restaura starea proasta in care se gasea catedrala in acea perioada, persoana care a avut sarcina de a se ocupa de restaurare fiind arhitectul Viollet-le-Duc. In timpul procesului de renovare, catedralei i s-au inclus celebrele gargoyles, printre altele, si a obtinut structura pe care o putem vedea si astazi.

Privind Parisul din varful turnului, putem observa modul in care acest oras s-a dezvoltat in afara zonei Ile de la Cité, aidoma unui trunchi de copac care capata inele noi. La nord vei observa Montmartre; la vest este Arcul de Triumf, in partea de sus a faimosului bulevard Champs-Elysées; iar la sud sunt turnurile St-Sulpice si Panthéonul. Daca iti propui si tu sa urci pana in varful turnului de sud, cel mai bine ar fi sa vii aici intr-una dintre diminetile din timpul saptamanii, cand cozile formate de turisti sunt mai mici.

Descopera perspective diferite asupra Catedralei, in functie de pozitie si perioada zilei

In fata catedralei vei gasi intrarea criptei, care permite vizitatorilor sa exploreze ruinele istorice de sub biserica, existente aici de pe vremea in care s-au stabilit cele mai vechi asezari din Paris. Si, in spatele catedralei, in partea de est si de sud, sunt gradinile Pietei Jean XXIII, din care vei putea admira o alta vedere pitoreasca a Catedralei Notre Dame, dintr-o perspectiva diferita. Indiferent de cat de mult timp vei petrece aici, vei fi extrem de impresionat de frumusetea acestei capodopere arhitecturale. Noaptea, fa o plimbare cu barca pe Sena pentru a admira catedrala sub luminile magnifice aprinse dupa lasarea serii.

Fatada de vest a catedralei are trei intrari principale: Portalul Fecioarei (in partea stanga), Portalul Judecatii (in centru) si Portalul Sfintei Ana (in dreapta, aceasta intrare fiind cea mai veche dintre cele trei). Pe masura ce intri in catedrala vei remarca stralucirea vitraliilor, cea mai buna perioada de vizita fiind dimineata devreme.

La intrare vei vedea masivele coloane din secolul al XII-lea ce sustin turnurile magnificei constructii. Uita-te in jos la transepturile naosului – bratele bisericii – unde, la sud (dreapta), vei intrezari faimoasa statuie Notre Dame de Paris, construita in secolul al XII-lea.

Pe latura de sud a corului se gaseste Comoara catedralei, o colectie mica de articole de imbracaminte, relicvarii, crucifixe si obiecte din argint si din aur. In spatele corului se poate vedea Pietà, reprezentand Fecioara Maria indoliata peste trupul mort al lui Hristos. Scenele biblice infatisate in nordul si sudul corului infatiseaza viata lui Hristos si aparitiile Sale dupa Inviere. Pe partea de nord, vei vedea fereastra nordica in forma de trandafir, care este una dintre vitraliile originale ale catedralei. Daca esti norocos, vei putea auzi bataile celor noua clopote din bronz instalate recent, comandate in 2013 pentru celebrarea a 850 de ani de existenta a catedralei.

In jos pe scari, in fata catedralei, se gaseste Cripta de Arheologie, un muzeu arheologic. Locul subteran iti ofera o vedere fascinanta a acestui domeniu ocupat din secolul I, cand Parisul era un oras roman numit Lutetia (vei putea observa ruinele caselor, ba chiar si un cheu).

Vizitarea intregii catedrale, dupa cum deja banuiesti, iti va lua foarte mult timp. Cu toate acestea, merita! Constructia este absolut superba, detaliile arhitecturale sunt impresionante, iar privelistea pe care o poti vedea din varful turnului de sud este absolut ravasitoare.

*Sursa foto: Simot  Shutterstock.com