Ce poti face intr-un city break in Ljubljana

Ljubljana, foto Matej KastelicLjubljana este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, mandrindu-se cu o istorie foarte intresanta si cu un peisaj urban perfect pentru poze. Daca iti doresti un city break ieftin dar memorabil, capitala Sloveniei este solutia perfecta pentru tine.

Desi este centrul cultural si economic al tarii si este, de asemenea, cel mai mare oras din intreaga Slovenie, Ljubljana are doar 280.000 de locuitori.

Cei ce ajung sa viziteze acest oras, pot descoperi o imbinare perfecta intre culturile latine, slavice si germanice, gratie pozitiei sale pe harta Europei. In cateva cuvinte, o calatorie, chiar si de 3 zile in Ljubljana, te poate imbogati din punct de vedere cultural.

Orasul sloven nu este intocmai cel mai cunoscut din lume, asadar, nu vei gasi obiective turistice cu milioane de vizitatori, precum Turnul Eiffel, Sagrada Familia sau Colloseumul. Cu toate astea are ce sa iti ofere si cu ce sa te uimeasca. Piete foarte frumoase, catedrale care iti povestesc un dram  din istoria religioasa a tarii si mai multe palate, castele, cladiri interesante si turnuri, toate construiesc acea vacanta pe care ti-o doresti.

Iata, asadar, cateva obiective de neratat:

  • Podul dragonului (Zmajski Most ). Este un pod construit in 1901 in cinstea aniversarii de 40 de ani a imparatului Franc Jozef si simbolizeaza intreaga istorie si intreaga bogatie culturala a Ljubljanei. Intrarea pe pod este strajuita de un dragon, fiinta mitologica ce este reprezentativa pentru intregul oras.
  • Piata cetrala. La fel ca in alte orase europene, Piata Centrala a Ljubljanei este unul dintre locurile preferate atat de localnici, cat si de turisti. Daca doresti sa cumperi suveniruri, aici trebuie sa vii. Vei descoperi o multime de produse traditionale numai bune de cumparat.
  • Parcul Tivoli. Plimbarea prin orasul sloven poate sa continue in Parcul Tivoli. Este o oaza de verdeata in centrul capitalei in care vei gasi o multime de fantani, locuri de joaca pentru cei mici si deopotriva pentru cei mari si multe spatii destinate relaxarii. Poti sa iti tragi sufletul pe o bancuta si sa admiri viata de zi cu zi a localnicilor.
  • Castelul Ljubljana. Dupa lungi plimbari prin piete, parcuri si de-a lungul raului Ljubljana, care desparte centrul medieval de restul orasului, este timpul sa urci la castel. Este imposibil sa il ratezi, in conditiile in care este pozitionat pe un deal, in centrul orasului, la 60 de metri deasupra celorlalte cladiri. O buna parte din constructia castelului dateaza din secolul XV, perioada in care servea drept fortareata militara. De-a lungul timpului, foarte multe culturi si-au pus amprenta asupra lui, motiv pentru care vei avea ce sa descoperi trecandu-i portile. Asigura-te ca ai la indemana un aparat foto de buna calitate, deoarece poti face niste poze deosebite de pe dealul castelului.
  • Bisericile si catedralele din oras. Pentru pasionatii de religie, Catedrala Sf Nicolae, Biserica Ursuline si Biserica Sf. Francis sunt atat obiective turistice, cat si obiective religioase. Catedrala Sf. Nicolae este cea mai impunatoare din oras si cea care ascunde cea mai bogata istorie. Mentionata prima data in 1262, a trecut prin mai multe incendii, prin reorganizari si a fost martora la principalele evenimente ale slovenilor.

Ce trebuie sa mai stii despre bijuteria urbana a Sloveniei?

Nu doar obiectivele turistice sunt cele care iti vor compune vacanta, ci si sutele de cladiri interesante, care servesc drept locuinte sau institutii publice, sutele de restaurante cu mancaruri delicioase si numeroasele posibilitati de activitate fizica pe care le ai. Unul dintre lucrurile foarte ieftine si foarte placute pe care le poti face, este sa inchiriezi o bicicleta si sa vezi orasul pe doua roti.

Daca esti un iubitor al sporturilor de iarna si ajungi in Ljubljana in perioada rece, la doar 35 de km de oras, in Kravec, poti descoperi una dintre cele mai frumoase statiuni pentru schi si iti poti alimenta pasiunea. De asemenea, poti evada si in alte locuri, cum ar fi Lacul Bled, aflat la 50 de km de oras sau Pestera Postajna, la 60 de km.

Preturile nu sunt tocmai mici, insa nici mari. Strazile sunt impanzite cu restaurante bine gandite, ce iti ofera delicii care mai de care mai placute.

Daca te hotarasti repede, cazarea si transportul pot fi extrem de ieftine. Eurolines are o oferta ce include transport cu autocarul, cazare 4 nopti intr-un hotel de 3 stele si mic dejun, pentru doar 129 de euro de persoana. Mai multe detalii poti gasi aici.

Fara doar si poate, pretul este unul care merita si care iti va pune in colectia de amintiri un oras perfect.

*Sursa foto: Matej Kastelic / Shutterstock.com