Ce putem vizita in orasul Maribor?

MariborMaribor, al doilea cel mai mare oras din Slovenia, este centrul regiunii Stajerska. Acesta este situat de-a lungul malurilor raului Drava si este stabilit pe fundalul muntilor Pohorje si a dealurilor acoperite cu vita de vie. Caracterul orasului Maribor este destul de diferit de cel al capitalei Sloveniei, Ljubljana. Chiar daca a fost stabilit destul de devreme in istorie, orasul Maribor a inceput sa infloreasca abia in Evul Mediu.

Caracterul si aspectul orasului sunt conturate de o serie de monumente istorice, inclusiv de un centru vechi bine conservat cu un castel maiestuos, o celebra biserica ce dateaza din secolul al XIII-lea, denumita Biserica Sf. Ioan Botezatorul, ramasitele unui zid cu patru turnuri de aparare ce puneau piedica impostorilor ce doreau sa atace orasul de-a lungul timpului, o piata medievala si o multitudine de alte monumente turistice si arhitecturale din diferite perioade istorice ce incep din Renastere si continua pana in prezent.

Denumit si “orasul vinului”, Maribor este renumit pentru cea mai veche vie din lume, vie plantata acum mai bine de patru sute de ani. Centrul culturii vinului orasului este Lent, o zona de mal pitoresc situata de-a lungul raului Drava, unde navele obisnuiau sa fie descarcate in vremurile din trecut. Peste 300 de diferite marci de vin sunt disponibile la magazinele de vinuri locale. Orasul are, de asemenea, o pivnita imensa de vinuri care acopera o suprafata de 20 000 de metri patrati.

Maribor este un oras vibrant, ce ofera o gama larga si diversificata de evenimente. Vizitand acest oras, vei descoperi o cladire a Operei impresionanta, un peisaj de poveste conturat de versantii muntilor Pohorje, precum si multe alte cladiri cu o arhitectura ce iti taie respiratia.

Maribor si zonele sale inconjuratoare ofera un produs turistic diversificat, care merita sa fie exploatat de fiecare vizitator. Muntii Pohorje, una dintre cele mai frumoase si pitoresti zone din intreaga Slovenie, sunt o destinatie populara pentru iubitorii de drumetii si schi. In plus, in zonele din jurul orasului, turistii pot descoperi un numar impresionant de statiuni balneare si centre de wellness.

Care sunt cele mai bune locuri pe care sa le vizitezi in orasul Maribor?

Orasul vechi Maribor

Ca in majoritatea oraselor din Europa, orasul vechi este punctul central turistic din Maribor. Strazile pietruite care se deschid in pietele publice spatioase, inconjurate de cladiri vechi si frumoase, sunt realmente incantatoare. Fa-ti timp si bucura-te de aceasta zona istorica a orasului!

Orasul vechi Maribor cuprinde caracteristici notabile, inclusiv Piata Castelului (Grajski Trg) cu fascinantul Castel si interesantul sau Muzeu, piata principala (Glavni Trg) unde vei gasi Memorialul Ciumei si Primaria Rotovz, Catedrala Maribor cu al sau turn de observatie si cu statuia lui Anton Martin Slomsek, Sinagoga orasului Maribor, galerii de arta si teatre, plus, desigur, multe baruri sofisticate, precum si cafenele si restaurante pentru gustul fiecarui turist.

Lent

Zona Lent-ului se refera la bancile linistite ale malului raului Drava, aceasta fiind cea mai veche parte a centrului orasului Maribor. Lent cuprinde cele mai vechi vite de vie din lume (au mai mult de 400 de ani), fiind, in mod regulat, in centrul atentiei atunci cand au loc festivaluri si evenimente in acest oras. Cele mai importante evenimente ce au loc in Lent sunt Ziua Sf. Martins, cand mustul se transforma in vin, si Taierea Vitei.

In spatele vitei de vie, turistii pot vizita Old Vine House, care detine un centru de informare vast, ce subliniaza regiunile viticole si vinurile lor. De asemenea, aici ai ocazia de a cumpara si gusta cele mai bune vinuri pe care Lent le are de oferit, poti sa faci plimbari de-a lungul raului de unde poti sa vezi turnurile de aparare, Piata Evreiasca, Sinagoga si Turnul Evreiesc. Fie ca este dimineata, dupa-amiaza sau seara, Lent este un loc grozav in care sa iti petreci timpul, fiind, de altfel, una dintre cele mai importante zone turistice ale orasului Maribor.

Vinul este o parte importanta a regiunii, iar orasul Maribor se mandreste cu vii si vinuri de cea mai buna calitate. Dupa ce ai vizitat diferite unitati de vin situate in centru, fa un tur in zonele limitrofe ale orasului, unde poti gasi numeroase vinarii si ferme turistice. Daca iti doresti o vacanta realmente relaxanta, atunci trebuie neaparat sa explorezi viticultura regiunii!

Statiunea Maribor Pohorje

Masivul Pohorje este dens impadurit, fiind delimitat de orasele Maribor la est, Dravograd la vest si de Slovenske Konjice la sud. Este una dintre regiunile naturale cel mai bine conservate din intreaga Slovenie, masurand aproximativ 50 de kilometri de la est la vest si 30 de kilometri de la nord la sud. In marginea estica, turistii pot gasi Mariborsko Pohorje (Maribor Pohorje).

Situata la o altitudine de 1347 metri, Mariborsko Pohorje este renumita ca fiind una dintre cele mai mari si populare statiuni de schi din Slovenia, acoperind 60 de kilometri de trasee. In lunile calde, acesta este un paradis pentru excursionisti, biciclisti si parapantisti. De asemenea, in aceasta statiune se poate face calarie, existand, totodata, un parc de aventura cu franghii inalte si facilitati pentru golf si paintball.

Baza statiunii este plina de hoteluri frumoase, de diferite preturi, unde se pot caza turisti ce dispun de orice tip de buget. O plimbare placuta cu telecabina te poate duce pana in partea de sus a statiunii in cazul in care nu vrei sa parcurgi la pas diferitele trasee montane. In partea de sus vei gasi, de asemenea, hoteluri si restaurante.

Odata ce ajungi in partea de sus a statiunii, vei observa cat de frumos este orasul Maribor. Privelistea acestuia este realmente fascinanta. De aici poti alege sa faci cateva plimbari scurte care se intorc spre telecabina, sau poti alege sa faci o excursie mai lunga pe o ruta de 50 de kilometri, ruta ce te va duce prin unele dintre cele mai frumoase peisaje din aceasta regiune, caracterizate prin paduri, terenuri agricole, mlastini, lacuri mlastinoase sticloase, biserici si gospodarii izolate.

Orasul Maribor este o destinatie turistica complexa. Alte atractii ce merita sa fie vizitate in acest oras sunt: Parcul Piramida, Teatrul National Sloven, Teatrul de Papusi Maribor, Galeria de Arta Maribor, Muzeul de Fotografie, Teatrul Narodni, Galeria Multimedia, etc.

Pentru rezervari si informatii suplimentare privind cursele Eurolines catre Slovenia, va invitam pe www.eurolines.ro