Ce putem vizita intr-un city break la Paris

Paris (1)Parisul este considerat a fi una dintre cele mai romantice capitale europene, fiind vizitata anual de milioane de turisti. Daca exista voci care ii contesta acest statut, nimeni nu ii poate nega meritul de oras al culturii si al istoriei, prin prisma numeroaselor monumente, palate si muzee.

Vom enumera foarte repede faimoasele obiective despre care se vorbeste de fiecare data cand se aduce in discutie Parisul, fiind oarecum nedrept fata de celelalte. Acestea sunt Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Luvru, Gradinile Versailles, Notre Dame, Champs Elysees, Moulin Rouge si Disneyland-ul.

La fel de interesanta este si Bazilica Sacre Coeur, una dintre cele mai impozante cladiri terminate in perioada interbelica. Aceasta a fost ridicata in onoarea celor aproximativ 60.000 de soldati decedati in razboiul franco-prusac si este in prezent unul dintre cele mai importante obiective turistice din Paris. Este putin atipica pentru capitala franceza prin „excesul controlat” de cupole.

Ile de la Cite si imprejurimile

La Conciergerie este o cladire impozanta aflata pe una dintre cele doua faimoase insule de pe Sena, Ile de la Cite. Aceasta a fost ridicata in secolul XIII si de-a lungul timpului a indeplinit mai multe roluri – de la resedinta regala la inchisoare si loc de ghilotinare. Camerele originale de tortura exista si in prezent si pot fi vizitate.

Pe insula se mai afla Catedrala Notre Dame, Capela Sfanta si Turnul Orologiului, ce dateaza din secolul XIV. Un alt obiectiv interesant este Podul Nou care face legatura cu restul orasului. Acesta a fost construit intre anii 1578 si 1607. Capela Sfanta este mult mai veche, fiind ridicata la mijlocul secolului XIII.

Trecand Podul Nou, in partea stanga gasim Biserica Saint Germain l’Auxerrois si Muzeul Luvru, iar in dreapta Primaria si Turnul Saint Jacques, construit la inceputul secolului XVI si singurul ramas in picioare din vechea biserica. Biserica Saint Germain l’Auxerrois este un exemplu fericit de imbinare a trei stiluri arhitecturale diferite: roman, gotic si renascentist. Pe 23 august 1572, clopotul acesteia marca inceputul celebrului eveniment cunoscut in istorie ca Masacrul din Noaptea Sfantului Bartolomeu.

Cladirea primariei este cu siguranta un must-see pentru ca puteti observa numeroase detalii arhitecturale interesante si puteti respira acelasi aer pe care l-a respirat si Charles de Gaulle in 1870 cand a tinut celebrul discurs care a contribuit la proclamarea celei de-a treia Republici franceze.

Domul Invalizilor se afla aproape de Sena, rau care il separa de Luvru, si nu foarte departe de Ile de la Cite. Acesta a fost construit din ordinul lui Ludovic al XIV-lea ca spital pentru soldatii raniti, dar a devenit ulterior institut pentru veteranii de razboi. In biserica domului poate fi vizitat mormantul lui Napoleon Bonaparte.

Alte obiective turistice din Paris

Biserica Sfantului Eustache este una dintre cele mai gotice cladiri din Paris, usor de confundat, din exterior, cu un palat. Lasand la o parte detaliile arhitecturale, printre cele mai interesante lucruri de vazut aici sunt tablourile lui Rubens si orga.

Catedralele Saint Pierre si Saint Etienne merita si ele mentionate. Prima a fost ridicata in secolul XIII, atat in scopuri religioase cat si in scopuri defensive.

Un cimitir cunoscut este Monparnasse, iar aici se odihnesc Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Jean Paul Sartre, Larousse, Cioran, Eugen Ionesco si Brancusi. Aici veti gasi si „Sarutul”, opera sculptata de celebrul roman.

Alte biserici pe care ar trebui sa le vedeti sunt Basilica Saint Denis, Saint Sulpice si La Medeleine.

Cel mai cunoscut palat este Versailles insa la fel de frumos este si Palatul Luxemburg, care in prezent gazduieste Senatul Francez, fiind insa construit pentru Maria de Medici, sotia lui Henric al IV-lea.

Palatul Regal este un concurent de luat in seama pentru cele mentionate anterior. Nu trebuie omise palatele Elysee, resedinta oficiala a presedintelui Frantei, si Garnier, care gazduieste opereta ce a fost sursa de inspiratie pentru Gaston Leroux cand a scris celebra piesa „Fantoma de la Opera”.

Aceasta are legatura si cu Catacombele, un alt obiectiv pus pe lista multor vizitatori, construite la sfarsitul secolului XVIII si in care sunt depozitate ramasitele a peste sase milioane de oameni. Suprafata acoperita de ele este de aproximativ 11.000 de metri insa nu e toata accesibila publicului. Exista insa tunele lungi de un kilometru sau doi care pot fi vizitate.

Dintre numeroasele muzee amintim d’Orsay, Picasso si Muzeul National al Evului Mediu. Ultimul gazduieste o impresionanta colectie de obiecte specifice perioadei medievale franceze.

Opere de arta medievala mai gasim si in Muzeul Cluny, care mai gazduieste si opere din perioada antica, de la statui romane la sculpturi gotice. Alte muzee care va pot interesa sunt Muzeul de Arta Decorativa, Muzeul Carnavalet, Muzeul Quai Branly, Muzeul Guimet, Muzeul de Stiinta, Muzeul Rodin, Muzeul Claude Monet, Muzeul Gustave Moreau, Muzeul Marmottan etc.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Paris (2) Paris (3) Paris (4)