Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la munca in Germania?

muncitor in germania

Continuam seria aricolelor cu informatii utile referitoare la tarile europene spre care majoritatea imigrantilor romani se indreapta cu unul referitor la Germania. Germania se afla in topul preferintelor romanilor care aleg sa plece la munca in strainatate datorita nivelului ridicat de trai, a sistemului medical foarte bine pus la punct, dar si a seriozitatii si rigurozitatii prezente in randul angajatilor la stat.

In acest articol o sa trecem in revista cateva aspecte utile pe care orice roman dispus sa plece la munca in Germania ar trebui sa le cunoasca, precum nivelul salariilor, conditiile de munca, costurile de zi cu zi din orasele mari si locuri in care poti sa iti gasesti un job.

Locuri de munca

Daca te-ai hotarat sa pleci in Germania sa muncesti, dar inca nu ti-ai gasit loc de munca, cel mai sigur loc in care poti sa verifici ofertelor angajatorilor nemti este site-ul  Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Aici vei gasi job-uri actualizate permanent din domenii variate, incepand de la agricultura si constructii, pana la domeniul medical si cel educational. Asigura-te ca verifici regulat ofertele publicate pe site si ca citesti cu atentie toate conditiile prezentate de catre angajator.

Daca esti deja in Germania si esti in cautarea unui loc de munca, cele mai populare site-uri nemtesti sunt:

Salarii si conditii de munca

Salariul minim in Germania este in jur de 1.500 de euro pe luna ceea ce inseamna aproximativ 8.80 de euro pe ora. Acest minim se aplica majoritatii angajatilor, exceptie facand persoanele care aleg sa activeze ca liber profesionisti.

In timp ce in alte tari europene, salariul minim nu este intotdeauna suficient pentru a acoperi toate cheltuielile lunare, in Germania nu se intampla acest lucru. O persoana singura care primeste la finalul lunii o suma apropiata de salariul minim pe economie va putea sa isi achite facturile, chiria si sa isi acopere cheltuielile zilnice.

Totusi, vestile bune nu se termina aici, salariul mediu din Germania este de aproximativ 2.100 de euro pe luna. Domeniile cele mai cautate de catre romani sunt domeniul medical si cel al constructiilor. Un salariu mediu in domeniul medical este de aproximativ 49.000 de euro pe an pentru medicii care abia au parasit bancile facultatii, in timp ce un medic experimentat poate ajunge si pana la 370.000 de euro pe an.

Conditiile de munca din Germania sunt bune, angajatii lucrand intre 38 si 42 de ore saptamanal si beneficiind de cel putin 20 de zile de concediu. Desi minimul stabilit prin lege este de 20 de zile si majoritatea firmelor stau aproape de acest numar, exista companii nemtesti care ofera pana la 30 de zile de concediu de odihna.

Cat costa chiria in Germania?

Daca esti norocos si gasesti un job care iti asigura deja cazarea nu mai ai de ce sa iti faci griji, insa daca trebuie sa iti cauti tu singur este bine sa stii la ce preturi sa te astepti. Ca in orice alta tara, daca doresti sa locuiesti cat mai aproape de centrul oraselor mari chiria va creste, iar cu cat de departezi de el pretul acesteia va scadea.

In medie, pretul pentru o garsoniera situata intr-o zona buna a orasului, nu foarte departe de centru, incepe de la 360 de euro pe luna si creste pe masura ce te apropii de centrul orasului. In orasele mari precum Koln, Munchen, Hamburg, Dusseldorf, Frankfurt si Berlin preturile sunt ceva mai mari, insa in medie, suma alocata tuturor cheltuielilor nu depaseste 800 de euro pe luna.

Revenind la discutia despre salariul minim, daca din 1.500 de euro, 800 de euro reprezinta cheltuielile obligatorii, iti vor ramane aproximativ 700 de euro in buzunar la finalul lunii.

*Sursa foto: Niyazz/Shutterstock.com

Rezerva acum biletul pentru Berlin si profita de discountul de 20% ce se aplica achizitiilor facute in avans cu 7 zile.