Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la munca in Italia?

muncitor in italia

Sute de mii de oameni din toate colturile lumii viseaza sa se mute intr-unul din orasele edenice ale Italiei. Fie ca vorbim de Roma, Milano, Venetia sau altele mai putin populare precum Bari sau Genova, orice destinatie italiana reprezinta pentru foarte multi europeni si nu numai, viitoarea “casa” pe care si-o doresc. Totusi, costurile de trai in Italia nu sunt atat de mici, iar in comparatie cu salariile nu putem spune ca ai putea sa ajungi sa economisesti o avere daca vrei sa duci o viata relaxata in Italia.

Salariile din Italia sunt de aproximativ 3 ori mai mari decat cele din Romania, dar si preturile sunt pe masura. Daca in Romania pretul pentru chiria unei garsoniere in centrul Bucurestiului incepe de la 250-300 de euro pe luna, in Italia chiria pentru o garsoniera in centrul Romei este in medie de 1000 de euro (conform Numbeo.com).

Desi Italia nu este o tara in care sa te imbogatesti, romanii care au ales sa plece sa munceasca acolo se declara multumiti de alegerea facuta si creeaza comunitati solide in marile orase italiene pentru a se sprijini reciproc. Daca planifici sa iti schimbi tara de resedinta si te gandesti la un job in Italia, toate sansele sunt de partea ta. Indiferent ca esti muncitor calificat sau necalificat, in Italia iti poti gasi un job care sa te multumeasca, insa inainte sa iei o decizie definitiva, echipa Eurolines.ro te va ajuta cu cateva informatii despre piata muncii din Italia, beneficiile salariatului si alte aspecte utile.

Informatii generale despre sistemul italian

Italia este o republica parlamentara cu o economie infloritoare, bazata in mare parte pe turism. Cu un sistem de invatamant  ce obligatoriu de la varsta de 6 ani, pana la varsta de 16. Daca planifici sa te muti in Italia impreuna cu intreaga familie, trebuie sa te interesezi putin despre diferentele dintre cele doua sisteme – cel romanesc si cel italian – pentru a fi sigur ca iei cea mai buna decizie pentru cei mici. Rezultatele sistemului educational din Italia sunt foarte bune, insa modul de predare nu difera cu mult fata de cel din Romania.

In ceea ce priveste sistemul medical, italienii au un sistem de asigurari foarte bine pus la punct. Angajatii beneficiaza de facilitati medicale suportate de angajator, insa iti poti face si singur asigurare medicala publica la oricare dintre centrele ASL (Azienda Sanitaria Locale) aflate in toate orasele.  Daca vrei sa te orientezi catre mediul privat, diferentele majore se vor vedea la timpul economisit in sala de asteptare, insa si costurile sunt putin mai mari.

In Italia, femeile si barbatii au sanse egale in ceea ce priveste gasirea unui job, insa, conform statisticilor efectuate recent, femeile primesc cu aproximativ 200 de euro mai putin decat ocupantul de sex masculin al aceluiasi post. Un alt aspect important ce trebuie luat in calcul de femeile care doresc sa plece la munca in Italia este cel legat de concediul maternal. Angajatele din Italia au dreptul la 5 luni de concediu maternal – 2 luni inainte de nastere si 3 dupa. De asemenea, merita mentionat faptul ca angajatorul nu poate concedia o femeie in primul an dupa ce a dat nastere unui copil.

Avand in vedere ca limba italiana este foarte apropiata de limba romana si exista suficiente puncte comune, invatarea limbii n-ar trebui sa reprezinte un obstacol. Pentru italieni este foarte important ca angajatii sa vorbeasca italiana, mai ales ce care vor intra in contact cu clientii.

Informatii pentru romanii care pleaca la munca in Italia

Unde se afla Ambasada Romaniei in Italia?

In caz de urgenta sau nelamuriri te poti adresa Ambasadei Romaniei in Italia care are sediul in capitala tarii, Roma, la adresa Via Nicolo Tartaglia 36. Programul de lucru al angajatiilor din ambasada incepe la ora 9:00 si se termina la ora 16:00. Daca sediul ambasadei este mult prea departe, poti cere informatii si de la consulatele din Milano (adresa:  Via Gignese 2),  Bologna (adresa:  Via Guelfa 9) si Trieste (adresa: Via Udine 11).

Unde aplici pentru job in Italia?

Daca esti inca in Romania si iti cauti un job in Austria, cea mai sigura platforma de recrutare este cea a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Aici, gasesti joburi din toate domeniile, detalii importante cu privire la salariu, conditiile de munca si cerintele pe care angajatorul le are de la viitorii angajati.

Daca nu ai gasit nimic care sa fie pe placul tau, te poti uita pe site-urile populare din Italia de recrutare poate vei descoperi un job care ti se potriveste. Cele mai bune site-uri unde iti poti cauta un job sunt:

Cat costa chiria unui apartament in Italia?

Am mentionat mai sus pretul mediu pentru chiria unei garsoniere in Roma (1000 de euro), insa nu toate orasele sunt atat de scumpe. Pe langa statutul orasului, conteaza foarte mult si locatia apartamentului si conditiile pe care acesta la ofera. De exemplu, pentru o garsoniera situata la periferia orasului Pisa chiria pentru o luna este in medie de 400 de euro. Pretul creste pe masura ce locuinta este mai aproape de centru si scade cu cat te indepartezi.

*Sursa foto: Niyazz/Shutterstock.com