City-break la Venetia – ce sa faci/sa nu faci in romanticul oras

Venetia este pentru multa lume cel mai romantic oras de pe pamant. Canalele sale luminate feeric, palatele elegante, interioarele luxoase, hotelurile de vis, restaurantele incarcate de istorie, strazile micute pierdute printre cladiri si ape, gondolele fermecatoare – toate acestea creaza un cadru fabulos pentru o poveste de iubire. Insa Venetia este un oras scump. Uneori foarte scump. Este “incarcat” de turisti din toata lumea care vor sa fotografieze, sa vada, sa tipe de admiratie. Uneori poate fi coplesitor. Eu va voi da cateva sfaturi pentru o vacanta frumoasa, linistita si romantica…

City-break la Venetia – ce sa faci/sa nu faci in romanticul oras

 

1. Nu plati 100 de euro pentru o calatorie de 40 de minute cu gondola, la care se mai adauga ceva bani daca vrei si muzica. De multe ori gondolierii sunt plictisiti, canta fals sau vorbesc la mobil. Cel mai indicat este sa iei un traghetto, care traverseaza Grand Canal in punctele esentiale: Rialto Market sau Punta della Dogana. Acest ferry costa sub un euro.

 

2. Daca iti doresti o seara romantica, fa o plimbare cu Vaporetto noaptea. Te poti urca fie in San Marco, fie la gara si experienta va fi de neuitat. Daca iei la tine o sticla de sampanie romantismul este garantat!

 

3. Mergi in Piata Rialto, care se afla in apropierea celebrului pod. Vei gasi o multime de suveniruri, de fructe si legume proaspete, vei vedea viata venetienilor asa cum este ea, zi de zi. Opreste-te acolo la un cappuccino si admira localnicii.

 

4. Campo Santa Margherita este o piata mare, mult mai putin vizitata decat celebra St. Mark’s. Este excelenta pentru plimbari, pentru un pranz la o terasa, pentru privit localnicii, iar dimineata este plina de vanzatori de peste care canta extraordinar.

 

5. Nu lua cina la Harry’s Bar. Da, este celebru si are o istorie bogata, insa a fost creat pentru americanii bogati, iar o cina depaseste cu mult 100 de euro pe cap de turist. Daca totusi vrei sa incerci acest bar, nu uita ca la nota adauga de la sine 15% bacsis. Iti recomand sa mergi la Taverna del Campiello Remer, aflata pe Campiello del Remer, Cannaregio, la happy hour (5-7 PM), unde toate bauturile sunt sub 5 euro. Aici mananca si multi venetieni, in general paste si peste.

 

6. Daca vrei totusi sa mergi intr-un loc celebru, aflat in topurile din toate revistele de travel, iti recomand Cafeneaua Florian, din Piazza San Marco. Este batrana si interesanta, extrem de eleganta, scumpa (dar nu ca Harry’s), sofisticata si cu multe povesti.

 

7. Toti iti vor recomanda sa te “pierzi” pe stradutele venetiene. Insa acesta nu este un lucru tocmai intelept. Orasul este un labirint de fundaturi si de alei fara iesire. Vei ajunge sa te ratacesti si sa obosesti cautand o scapare. Ia cu tine o harta buna! Cumpar-o din Venetia, de la un centru special pentru turisti. Nu lua una din tara sau gratis, de la hotel. Dupa ce te plimbi pe stradutele bine marcate pe harta, opreste-te la cea mai buna pizza din Venetia: Il Réfolo (1459 Campiello del Piovan, Santa Croce)!