Cum gasesti chirie in Anglia?

Chirie in UK - informatii utileRegatul Unit al Marii Britanii este un adevarat magnet pentru romanii care isi doresc o viata mai buna. Salariile sunt mai mari, oportunitatile sunt si ele mai numeroase iar simplul fapt ca poti ajunge intr-o tara cu atata istorie si cu atata cultura pentru a locui si pentru a trai, pare a fi extrem de tentant.

Din pacate, niciunde in afara tarii nu este chiar atat de roz precum se spune. Da! Este adevarat ca nivelul de trai este mai ridicat, insa preturile sunt si ele mai mari iar timpul pierdut pe drum, pana la munca si inapoi poate sa iti ia cateva ore. Din acest motiv, primul lucru pe care trebuie sa il faci daca te-ai hotarat sa te muti in Anglia pentru a lucra, este sa iti cauti chirie.

Este bine sa stii de la inceput ca aproape oriunde in aceasta tara, chiriile sunt scumpe. Indiferent ca alegi sudul tarii, centrul sau nordul, va trebui sa platesti cateva sute bune de lire pentru un loc confortabil.

Daca alegi sa locuiesti in Londra, preturile cresc intr-un ritm alerg, un apartament de 2 camere in centrul orasului putand ajunge si la cateva mii de lire in fiecare luna. Da! Cateva mii de lire.

Cum iti gasesti, asadar, chirie decenta in Marea Britanie, fara sa platesti o avere?

In primul rand, trebuie sa iti stabilesti un buget realist. Analizeaza putin site-urile cu anunturi de chirii si fa o medie, pentru a descoperi care este bugetul pe care ar trebui sa il aloci unei astfel de cheltuieli.

Odata ce ai bugetul, poti sa incerci sa gasesti de unul singur o chirie, sau poti sa optezi pentru o agentie. Este recomandat sa alegi mai degraba o agentie, deoarece aceasta iti poate aduce o multime de avantaje:

  • Te scuteste de timpul pierdut;
  • Te asigura de faptul ca toate procedurile de inchiriere sunt legale, standardizate si eficiente.
  • Iti ofera toate informatiile de care ai nevoie pentru a gasi chiria care te intereseaza.

Exista si dezavantaje in alegerea unei agentii, iar cel mai mare este, evident, pretul platit pentru serviciile agentilor. Daca alegi prima varianta insa, este bine de stiut ca englezii nu negociaza, asadar, pune in balanta cele doua optiuni si opteaza pentru cea care crezi ca este mai potrivita.

Odata ce ai gasit apartamentul sau casa pe care ti-o doresti, va trebui sa semnezi un contract. De regula, la semnarea unui contract ti se va cere o referinta de la o banca sau de la un proprietar. Cel mai probabil vei avea nelamuriri in legatura cu acest lucru , insa partea buna este ca toate informatiile sunt bine puse la punct si pe http://www.lawsociety.org.uk poti gasi avocati care sa te ajute in demersurile tale.

Daca bugetul pe care il ai nu este unul consistent si nu consideri ca te descurci sa inchiriezi de unul singur un apartament, exista destul de multe site-uri cu oameni interesati sa imparta chiria, unele chiar in romana. Spre exemplu, pe http://romani.co.uk/chirii poti gasi chiar persoane din Romania in aceeasi situatie ca si tine. De asemenea, mai exista si variantele www.spareroom.co.uk, www.uk.easyroomate.com, www.gumtree.com sau www.loot.com.

La ce trebuie sa te astepti in momentul in care inchiriezi un spatiu in Marea Britanie?

Inchirierea unei proprietati in Marea Britanie difera putin de inchirierea unei proprietati in Romania. In primul rand, in Anglia este destul de greu sa gasesti un apartament nemobilat dat spre chirie. Majoritatea locuintelor sunt mobilate si utilate cu toate cele necesare vietii: frigidere, masini de spalat, aragazuri si piese de mobilier.

Costul chiriei poate sa includa sau poate sa nu includa intretinerea si taxa de consiliu (este o taxa platita anual de orice chirias catre autoritatile statului). Inainte de a semna contractul de inchiriere, este bine sa te informezi in legatura cu fiecare cheltuiala si cu modul in care aceasta se plateste. O locuinta aparent ieftina poate sa nu includa nicio cheltuiala, ceea ce iti poate creste tie costurile destul de mult.

Ca si la noi, in momentul in care semnezi un contract trebuie sa platesti un depozit de garantie. Acesta este echivalentul costurilor pe o luna, asadar, la inceput trebuie sa fii pregatit si sa ai banii pentru doua chirii. In momentul in care decizi ca este timpul sa te muti, depozitul este inapoiat, evident, daca locuinta este intr-o stare foarte buna.

Daca ai de gand sa stai mai mult intr-un loc, este bine sa semnezi contractul pe cat mai mult timp, deoarece pe perioada derularii acestuia, preturile nu pot creste decat cu un acord venit din ambele parti.

Care sunt responsabilitatile chiriasului si ale proprietarului?

Proprietarul are o serie de obligatii. In primul rand, acesta trebuie sa suporte cheltuielile pentru reparatiile importante si pentru mentenanta utilitatilor.  De asemenea, proprietarii trebuie sa respecte toate legile privind hartuirea, discriminarea, sanatatea sau siguranta locatarilor. Daca simti cumva ca esti nedreptatit, orice problema poate fi rezolvata prin intermediul Citizens Advice Bureau.

In ceea ce priveste chiriasul, are obligatia de a mentine locuinta intr-o stare cat mai buna si de a respecta toate conditiile contractuale impuse.

Care sunt elementele care conteaza in momentul in care iti cauti chirie?

Revenim la cautarea chiriei, pentru a putea descoperi cele mai bune variante pentru tine. Atunci cand cauti chiria, este indicat sa acorzi o atentie sporita modului in care te deplasezi la munca. Sunt sanse destul de mici sa iti gasesti un loc de munca chiar langa casa sau o casa langa locul de munca, asadar, o conditie esentiala este sa ai o chirie aproape de tren, autobuz sau metrou.

Cel mai rapid mod prin care poti sa circul este cu metroul (Tube), in conditiile in care autobuzele tind sa intarzie destul de mult din cauza traficului.

De asemenea, este bine sa analizezi imprejurimile. Este bine ca locuinta sa fie in proximitatea unor facilitati importante, cum ar fi supermarketuri, locuri de parcare sau chiar variante de distractie.

Evident, zona conteaza si ea foarte mult. Daca analizezi statisticile, cel mai bine este sa locuiesti in nordul Londrei sau in sudul Londrei. Peste tot exista insa zone care iti pot oferi o viata placuta. Este bine totusi sa analizezi putin vecinatatile inainte de a lua o decizie.

Cateva sfaturi utile:

  • Atentie la modul in care este afisat pretul chiriei. De regula, la agentii este afisat pretul pentru o saptamana, asadar, chiria lunara o poti calcula inmultind cu 4;
  • Alege o locuinta cu taxele si utilitatile incluse in pretul chiriei. In felul acesta vei sta linistit si nu vei pierde timp pentru plata utilitatilor.
  • Vorbeste cu vecinii. Daca ai gasit o chirie interesanta, incearca sa porti cateva discutii cu vecinii, pentru a descoperi cat este de ok zona. De asemenea, poti sa descoperi si cum te intelegi cu persoanele cu care intri in vorba.

Inceputurile intr-o tara straina pot fi extrem de dificile. Daca te informezi insa si respecti cateva reguli, te poti integra destul de usor in societate si poti gasi un spatiu in care sa te simti ca acasa.