Cum iti gasesti un loc de munca in strainatate?

Loc de munca, foto g-stockstudio

*Sursa foto: g-stockstudio / Shutterstock.com

Un proverb romanesc spune ca “cel ce cauta, gaseste”, asadar, daca vrei sa iti gasesti un loc de munca in strainatate care sa fie bine platit, sa ti se potriveasca foarte bine si sa iti ofere oportunitati pentru viitor, trebuie sa cauti. Este foarte important insa sa stii cum sa o faci si ce sa cauti. Este din ce in ce mai usor sa iti gasesti de lucru in strainatate, mai ales in tarile europene, insa trebuie sa fie urmate o serie de reguli.

Unde sa cauti?

Este principala problema. Cel mai probabil, pentru inceput, vei cauta locurile de munca pe internet. Un bun start ar fi sa te orientezi spre site-ul Eures. Aici gasesti o multime de posturi vacante in intreaga Europa (peste 1 milion) pe care le poti analiza si pentru care iti poti incerca norocul cu un CV.

Exista si alte site-uri ce listeaza joburile vacante din diverse tari, insa pentru a le accesa, trebuie sa stii mai intai care este tara in care vrei sa ajungi.

Daca esti o persoana curajoasa, ai un buget pentru a te intretine cateva luni si ai ales deja o tara in care vrei sa lucrezi, poti merge sa cauti locuri de munca direct in orasul pe care il vizezi. In felul acesta esti disponibil pentru interviuri si poti obtine mult mai usor posturile pe care ti le doresti.

Cum alegi tara in care sa lucrezi?

Inainte de a lua o decizie este bine sa tii cont de o serie de reguli si sa alegi nu doar in functie de salariul castigat, ci si in functie de alti factori. Conteaza foarte mult urmatoarele aspecte:

 • Persoanele cunoscute prezente in tara si mai exact in orasul in care urmeaza sa locuiesti. Este bine sa urmaresti un loc de munca in apropierea unor persoane pe care le cunosti. Chiar daca lucreaza in alt domeniu si nu iti sunt chiar atat de apropiate, iti va fi mult mai usor sa te integrezi la noua viata.
 • Limba cunoscuta. Alege o tara care sa iti permita sa vorbesti limbile pe care le cunosti. In majoritatea tarilor se vorbeste si engleza, insa multi locuitori refuza sa vorbeasca altceva decat limba lor.
 • Analizeaza conditiile de munca si de viata din tara respectiva, precum si preturile la alimente si la utilitati. S-ar putea sa te atraga foarte mult un salariu, mai ales daca este oferit in domeniul pe care il cunosti foarte bine. De multe ori insa, un salariu de 2000 de euro in Danemarca poate sa genereze un nivel de trai mai slab decat cel generat de un salariu de 2000 de lei in Romania. Sunt multe aspecte care conteaza, incepand cu pretul chiriei si terminand cu pretul utilitatilor si al alimentatiei. De asemenea, inainte de a lua o decizie, citeste cu atentie legislatia tarii in care mergi pentru a sti exact care este pozitia ta.

Cum iti redactezi CV-ul?

CV-ul este cel mai important document de care ai nevoie pentru a-ti gasi un loc de munca in strainatate. Cum de cele mai multe ori nu poti merge la interviuri, in mod fizic, este bine sa ai la indemana un CV bine pus la punct. Asigura-te ca acesta contine:

 • Numele tau complet;
 • Toate joburile anterioare;
 • Toate studiile pe care le ai;
 • Limbile straine cunoscute;
 • Aptitudinile pe care le ai si care pot ajuta in domeniul pe care il vizezi;
 • O poza recenta.

Evita sa treci aptitudini total diferite de domeniul in care vrei sa te angajezi. Daca vrei sa te angajezi in constructii cu siguranta nu conteaza faptul ca ai terminat o scoala de muzica si ca poti canta la vioara cu mana stanga.

De ce sa te feresti?

Din pacate, nu toate intentiile din lume sunt bune. De multe ori, intermediarii care ofera locuri de munca pot sa te pacaleasca. Este unul dintre motivele pentru care cel mai bine este sa cauti locul de munca pe care il doresti printr-o institutie mare, cum este Eures. Daca totusi gasesti altundeva acel job care te face sa sari in sus de bucurie, ia in calcul o serie de pericole la care te expui si pune-ti intrebari. Iata cateva sfaturi utile:

 • Evita firmele de intermediere care percep un comision pentru contract, cerand bani inainte de a se incheia contractul de munca. De regula, firmele serioase incaseaza comisionul de la firma angajatoare.
 • Pune-ti semne de intrebare daca gasesti un loc de munca necalificat cu salarii uriase.
 • Nu plati nicio taxa inainte de a avea o oferta concreta de lucru.
 • Nu semna un contract de mediere valabil pe o perioada mare de timp. Sunt multe firme care percep taxe intre 200 si 800 de euro oferind garantia ca in decursul unui an gasesc un loc de munca. Din pacate, de multe ori, locurile de munca sunt de neacceptat.
 • Contacteaza angajatorul in numele caruia a fost facuta oferta de angajare, pentru a descoperi daca este o oferta reala;
 • Verifica datele companiei care a facut oferta de angajare.