Cum supravietuiesc agentiile de turism!

În plină eră a rezervărilor online, agenţiile de voiaj se văd nevoite să treacă de oferte gen „plăteşti tu şi merge toată strada”, la cele de nişă, pentru a-şi menţine activitatea.

 

Românii, mari amatori ai turismului de masă, apelează tot mai des la site-uri precum Orbitz, Travelocity, Expedia sau Priceline.com pentru a-şi planifica vacanţele. În aceste condiţii, agenţiile locale trebuie să vină cu o ofertă, care „să ia faţa” site-urilor de specialitate, dacă nu vor să pună lacătul pe afacere, afirmă fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Turismului (ANAT) şi actual lider al Grupului Eurolines România, Dragoş Anastasiu (foto), prezent vineri la Cluj-Napoca cu ocazia conferinţei de lansare a primului TUI Trave Center în Cluj.

 

 

„Cred că industria hotelieră trebuie să se schimbe, cine conştientizează acest lucru şi se adaptează «rămâne în căruţă», cine nu, rămâne pe din-afară. De 20 de ani facem acelaşi lucru sperând să avem rezultate mai bune. Ieri agenţiile făceau turism de masă, leneş, de zăcut la soare. Acum, toată această zonă începe să fie furată de on-line. Românii mai vin la agenţii doar datorită fricii de utilizare a cardului, dar se va duce şi această frică. Publicul ne percepe ca nişte intermediari inutili, care fac o mulţime de bani nefăcând nimic. Dacă nu schimbăm imaginea, dispărem. Pentru a supravieţui, agenţiile vor trebui să ofere calitate, preţul nemaifiind suficient pentru a atrage clienţi. Oferta turistică devine foarte nişată. Se merge pe hoteluri pentru seniori, pentru familii cu copii sau pentru cei care vor să facă sport.”, le-a spus Anastasiu reprezentanţilor agenţiilor locale, prezenţi la eveniment.

 

Eurolines mizează pe brand-ul TUI

 

Grupul, din care fac parte 14 companii din România, Germania şi Republica Moldova, a lansat săptămâna trecută primul centru sub numele celui mai important jucător mondial din industria turistică – TUI Travel PLC, la câteva luni bune de la preluarea operaţiunile din România ale nemţilor.

 

Agenţia a introdus cu acestă ocazie în ofertă şi un charter marca TUI, care va avea programate de trei ori pe săptămână plecări de la Cluj spre Antalya.

 

TUI Travel PLC operează în 180 de ţari, are aproximativ 30 de milioane de clienţi anual şi peste 71.000 angajaţi, reuşind să obţină în 2010 o cifră de afaceri de peste 19 milioane de euro. La nivel mondial, compania are trei departamente principale: TUI Travel, TUI Hotels and Resorts si Cruises.

 

Achiziţia francizei de la germani pare să fi fost de bun augur pentru Eurolines, care a terminat 2011 cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de 2010.

 

Potrivit bilanţului dat publicitaţii de Dragoş Anastasiu, 67% din cifra de afaceri a fost generată de activitatea companiei Touring Europabus, firma care deţine reţelele de agenţii de turism Eurolines şi TUI TravelCenter.

 

 

Un articol semnat de Angelica TEOCAN, aparut in Monitorul Cluj.ro