Cum te pregatesti pentru primul loc de munca in strainatate?

munca-in-strainatate

*Sursa foto: Rawpixel.com/Shutterstock.co

Una dintre cele mai grele si mai serioase decizii pe care muncitorii din Romania trebuie sa le ia la un moment dat este daca vor sa ramana sau nu in tara sa lucreze. In cazul in care sunt tentati sa plece pe meleaguri straine, intervin mai multe aspect care trebuie luate in seama printre care calificarile obtinute, nivelul de adaptabilitate, situatia sociala de acasa, costurile de inceput si multe altele. Daca te gandesti sa iti cauti un loc de munca in strainatate, insa nu stii cu ce sa incepi ai venit la locul potrivit. Echipa Eurolines te ajuta cu cele mai utile informatii cu privire la pasii premergatori plecarii la munca in strainatate.

Dupa ce ai trecut de primul “hop” important (acela de a lua decizia de a pleca), lucrurile par sa se complice, insa este doar o imagine noua – nimic complicat. Desi toate ti se vor parea imposibile la inceput, pe masura ce te “specializezi” in astfel de procese lucrurile vor veni de la sine si vor parea foarte usoare.

Primul (si cel mai greoi) proces este gasirea unui loc de munca. Intrucat exista numeroase agentii de plasare a fortei de munca obscure, imaginea lucrului in strainatate s-a degradat de-a lungul timpului. Din cauza unor contracte dezavantajoase si a neatentiei muncitorilor s-au ajuns la situatii dificile care au speriat foarte multi romani dornici de munca. Vestea buna este ca toate aceste neplaceri pot fi evitate daca te informezi corespunzator inainte sa pleci si daca acorzi mare atentie clauzelor contractuale.

Informarea presupune cautarea de portaluri sau agentii sigure de plasare a fortei de munca si folosirea pe cat se poate a referintelor. De exemplu, indiferent cat de tentant poate suna un job, cel mai valoros aspect este parerea altor angajati de acolo.

Unul dintre portalurile sigure pe care romanii intre 18 si 35 de ani pot aplica pentru un job in strainatate este www.eures.anofm.ro. Aici vei gasi stagii sau locuri de munca ce ofera un contract pentru cel putin 6 luni intr-o tara straina. Avantajul acestui portal este transparenta procesului si numarului mare de informatii.

O alta metoda de informare o reprezinta targurile organizate periodic pentru gasirea de muncitori inĀ anumite domenii. Majoritatea targurilor sunt specializate pe gasirea de personal medical, insa cererea pentru electricieni, mecanici si lucratori in constructii este in continua crestere si ea.

Cu privire la clauze, cel mai util ar fi sa prezinti contractul unei persoane cunoscatoare in domeniu juridic inainte sa semnezi orice act. Pe de alta parte, acest pas nu este impedios necesar atata timp cat citesti cu atentie orice mentiune aflata in contract.

Odata ce ai gasit un loc de munca trebuie sa faci o cautare amanuntita despre tara in care vei ajunge, legile care se aplica aici si normele culturale si religioase. In functie de contextul in care se gaseste noua ta destinatie va fi cel mai probabil nevoie sa te adaptezi la un nou stil de viata si la noi reguli de urmat.

De asemenea, este foarte util sa afli care sunt ajutoarele sociale, drepturile si obligatiile unui angajat in statul respectiv pentru a te putea adapta cat mai bine. Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este ingrijirea medicala, aici fiind nevoie de o asigurare de stat sau privata in functie de locatie.

Dupa ce toate aceste aspecte “de cautare” sunt rezolvate urmeaza cel de-al doilea proces – gasirea unei locuinte. In functie de ce preferi (si de venit) poti sa optezi pentru o locuinta numai pentru tine sau o casa pe care s-o imparti cu alte familii.

Ultimul proces care ajuta la pregatirea unui nou-venit il reprezinta socializarea. Incearca sa iei contact cu cat mai multi romani din locatia respectiva si imprieteneste-te cu toate persoanele cu care impartasesti valori sau pasiuni comune. Succes!

Autocarele Eurolines te poarta catre job-ul visurilor tale in intreaga Europa. Mai multe detalii si rezervari peĀ www.eurolines.ro