De ce merita sa vizitezi muzeul Luvru?

Muzeul Luvru

*Sursa foto: pichetw / Shutterstock.com

Luvru este probabil cel mai renumit muzeu din intreaga lume, aici vizitatorii putand admira celebra tablou Mona Lisa dar si multe alte picturi incredibile.

Locul acesta detine una dintre cele mai mari colectii de picturi din diferite secole, sculpturi si alte obiecte decorative, fiind astfel cu adevarat o atractie de top din Paris. Muzeul Luvru, in sine, este un exemplu de istorie bogata a perioadei medievale.

In jur de 35.000 de obiecte din perioada medievala sunt expuse pe o suprafata de peste 60.000 de metri patrati. Acesta este, totodata, unul dintre cele mai mari muzee din lume la ora actuala.

Daca vrei sa vizitezi Muzeul Luvru, trebuie sa iti rezervi cel putin o zi intreaga pentru aceasta atractie, cateva ore nefiind nici pe departe suficiente pentru a putea admira toate colectiile expuse.

Muzeul Luvru are o colectie impresionanta de opere de arta care acopera arta occidentala din Epoca Medievala pana in jurul anilor 1850, precum si lucrari formative din civilizatii ale lumii antice si opere de arta islamica. Cu toate acestea, chiar si istoria Muzeului Luvru, care a inceput in anii 1700, este la fel de fascinanta, acest lucru fiind reflectat prin expozitiile care detaliaza istoria Luvrului, originalul Palat Tuileries si Gradinile Tuileries.

Totul a inceput in Evul Mediu, aproape de sfarsitul secolului al XII-lea, in timpul domniei regelui Philippe Auguste, cand monarhia franceza avea o putere cu crestere dramatica, Parisul fiind in acel moment cel mai mare oras din Europa.

Din acest motiv, s-a decis ca este necesar sa se construiasca o cetate pentru a proteja orasul si monarhia, constructia cetatii incepand in 1190, pe o pozitie strategica in partea de vest a Parisului, de-a lungul raului Sena.

Numit Luvru, acesta nu a fost conceput ca o resedinta regala, ci ca un arsenal cu turnuri de aparare, cu porti inguste flancate, cu un sant cu apa, cu bastioane rotunde la colturi si, in centrul structurii defensive, cu masivul Grosse Tour, care avea o inaltime de 30 de metri si o lungime de 15 metri.

Luvru

*Sursa foto: Watcharee Suphaluxana / Shutterstock.com

In anul 1791 s-a stabilit ca Luvru si Tuileries sa fie palatul national al regelui, dar Luvrul a avut scopul in plus de a adaposti comorile si monumentele de arta, drept pentru care, in 1793, acesta a devenit muzeu.

La momentul Revolutiei Franceze, adunarea nationala a decis ca Luvru sa fie folosit ca muzeu, pentru a afisa marea capodopera a natiunii. Muzeul a fost deschis publicului in data de 10 august 1793, cu o expozitie de 537 de picturi uimitoare, cea mai mare parte a lucrarilor fiind despre biserica si societatea regala. Muzeul a fost inchis in 1796 din cauza problemelor structurale ale cladirii, urmand sa fie redeschis in anul 1801.

Numarul de colectii a crescut in timpul lui Napoleon, iar ca tribut acestui om  muzeul a fost redenumit “Muzeul Napoleon” in 1803 si, in acea perioada, au fost adaugate aici opere italiene, spaniole, austriece si olandeze.

Istoria Muzeului Luvru, precum si a Arcului de Triumf Carrousel, a fost intens influentata de renumitul arheolog si artist Vivant Denon. Cu toate acestea, Jean-Francois Champollion a fost cel care a creat o adevarata diferenta semnificativa in aceasta sectiune. El a avut o fascinatie pentru Egipt si a fost fondatorul Egiptologiei Stiintifice, fiind totodata prima persoana care a descifrat hieroglifele. Champollion, dupa ce a infiintat un muzeu in Italia, a devenit noul curator al sectiunii de arta egipteana a Luvrului, dupa ce l-a convins pe regele Carol al X-lea sa cumpere trei colectii diferite de antichitati egiptene.

Astazi, galeria de pictura de la Luvru este foarte variata si incepe din secolul al XIII-lea pana in anul 1848. Diferite picturi care au apartinut candva Luvrului pot fi admirate azi intr-un alt muzeu spectaculos din Paris, numit Musée d’Orsay. De aceea, vei auzi, probabil, persoane spunand ca Muzeul Orsay incepe acolo unde se termina Luvru.

Vei putea descoperi picturile italiene si spaniole, care acopera intregul parter al aripii Denon a Luvrului, iar etajul al doilea, Cour Carree si aripa Richelieu sunt pline cu galerii de picturi semnate de artisti francezi si nordici.

Vei observa, de asemenea, numeroase stiluri diferite de decor care acopera intregul Palat Luvru, cum ar fi plafoanele Romanelli in apartamentele Annei din Austria.

Cele mai importante opere de arta pe care le vei admira in Muzeul Luvru sunt “Batseba in baie” de  Rembrandt, “Rastignirea” de Giovanni, “Libertatea conducand poporul” de Eugene Delacroix si, desigur, celebra “Mona Lisa” pictata de Leonardo da Vinci.

In plus, exista intotdeauna expozitii temporare organizate in diferite momente ale anului, acestea fiind expozitii cu diverse teme. Unele dintre expozitiile care au avut loc in trecut includ arta moderna, Luvru de-a lungul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, colectia La Caze si multe altele.

Persoanele sub 18 ani au intrare gratuita. Din octombrie pana in martie accesul la colectiile permanente este gratuit pentru toti vizitatorii in prima duminica a lunii. De asemenea, in ziua de 14 iulie intrarea este gratuita pentru toate persoanele.

Poti economisi bani prin cumpararea cardului Paris Museum Pass, care iti va fi de folos la toate atractiile din Paris.

Program:

– luni, joi, sambata, duminica: 09:00 – 18:00
– miercuri, vineri: 09:00 – 21:45
– marti: inchis