Descopera arhitectura din Salzburg!

salzburg-foto-canadastockCei mai multi oameni cand aud de Salzburg se gandesc la locul de nastere al lui Mozart sau la faimosul film “The Sound of Music”. Scena in care Fraulein Maria si copiii von Trapp danseaza in jurul fantanii Pegasus in Gradinile Mirabell cantand Do-Re-Mi si folosind pasii ca scara muzicala este una dintre cele mai populare scene filmate in frumosul oras austriac Salzburg.

Situat pe malul raului Salzach si cu un aspect desprins parca din povestile medievale, Salzburg atrage zeci de mii de turisti anual printr-o diversitate de atractii turistice, in care sunt incluse pitorescul Altstadt (Orasul Vechi), cupolele gratioase ale bisericilor, arhitectura baroca fascinanta si imprejurimile alpine uluitoare.

Se spune ca farmecul cel mai mare al orasului Salzburg este dat de arhitectura sa bine conservata. In timp ce orasul este presarat cu cladiri vechi care, de altfel, pot fi imediat observate dupa ce avionul aterizeaza pe aeroportul din localitate, exista anumite locuri de interes care nu trebuie ratate sub nicio forma, indiferent de cat timp ai la dispozitie pentru a explora frumusetile locale.

Renumit la nivel mondial pentru arhitectura baroca, Salzburg te transporta cu un pas inapoi in timp, cu centrul sau istoric uimitor de bine conservat – de fapt, Orasul Vechi este listat ca Patrimoniu Mondial UNESCO. Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, vizitatorii vor simti primul gust al patrimoniului arhitectural impresionant imediat ce vor ajunge pe aeroport si dupa ce vor lua un mijloc de transport catre celelalte parti ale orasului. Cu toate acestea, cel mai bine este sa iesi si sa explorezi la pas Salzburgul pentru a-i intelege mai profund frumusetile arhitecturale.

Iata care sunt principalele atractii arhitecturale din Salzburg:

Domul din Salzburg

Poate ca primul lucru cu adevarat impresionant pe care il vei observa pe masura ce te indepartezi de aeroportul orasului este Catedrala din Salzburg – una dintre cele mai importante simboluri arhitecturale ale acestui oras si, in acelasi timp, ale Austriei.

Cladirea, construita in stil baroc in timpul secolului al XVII-lea, a suferit nespus din cauza mai multor dezastre naturale ce au avut loc de-a lungul secolelor si, din acest motiv, a fost reconstruita de cateva ori. Astazi, Domul este considerat principalul element al patrimoniului arhitectural si cultural al orasului, starnind admiratia vizitatorilor atat prin exteriorul sau fascinant, cat si prin interiorul sau misterios. Turistii vor putea descoperi in gama de obiecte semnificative din cadrul catedralei o multime de lucruri cu importanta istorica, inclusiv cristelnita in care Wolfgang Amadeus Mozart a fost botezat.

Situat in zona Altstadt a orasului, Domul este considerat inima Salzburgului.

Palatul si Gradinile Mirabell (Schlosskirche Mirabell)

Palatul Mirabell este unul dintre cele mai cunoscute locuri in care s-a filmat filmul “The Sound of Music”, dar exista mult mai multe lucruri interesante legate de acest palat. Arhitectura neo-clasica dateaza din 1818, cu toate acestea, palatul a fost construit in stil baroc inainte de a fi distrus de un incendiu. In afara de stilul arhitectural impresionant al palatului, vizitatorii vor putea remarca, de asemenea, gradinile fascinante din jurul cladirii, acestea facand parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Gradinile sunt aranjate geometric si au un aspect pitoresc presarat cu sculpturi ale lui Hercule, Paris, Enea si Pluton. Palatul Mirabell este, totodata, locatia preferata a celor care se casatoresc in Salzburg.

Biserica St. Michael (Michaelskirche)

O alta structura arhitecturala semnificativa in acest fascinant oras este Biserica Sf. Mihail, considerata cea mai veche biserica parohiala din tara. Situata intre Waagplatz si Piata Residence, structura originala  a bisericii dateaza din anul 800, dar a fost reconstruita de mai multe ori din cauza numeroaselor incendii care au distrus-o. Structura actuala are o arhitectura baroca, ce a fost adaugata intre 1767 si 1776, cand s-a inaltat cupola. Una dintre cele mai impresionante detalii din biserica este pictura din altarul principal, ce ilustreaza infrangerea lui Lucifer cauzata de Arhanghelul Mihail.

Abatia Sf. Petru

O alta cladire care exemplifica perfect conservarea excelenta a arhitecturii orasului Salzburg este Abatia Sf. Petru, care a fost fondata in anul 696 d. Hr. Se spune ca aceasta este cea mai veche manastire din lume, si gazduieste, de asemenea, una dintre cele mai vechi biblioteci din lume. Pe langa multitudinea de carti si artefacte religioase, Abatia Sf. Petru detine numeroase colectii istorice semnificative, inclusiv opere de arta, instrumente muzicale, comori bisericesti si mobilier antic.

Fortareata Hohensalzburg

Cetatea Hohensalzburg este cea mai mare fortareata pe deplin conservata din Europa Centrala. Construita initial in 1077, cetatea a fost extinsa de mai multe ori de-a lungul anilor pentru a ajunge la forma care poate fi vazuta in prezent. Pentru a avea acces la cetate, poti lua funicularul pana in partea de sus, sau poti merge intr-o scurta plimbare pe jos pe o cale mai abrupta, timp de 15 minute. Efortul pe care il faci urcand pana la cetate iti va fi pe deplin recompensat prin vederile impresionante ale orasului si ale muntilor din jur pe care le vei putea admira.

La cetate vei putea petrece cu usurinta o jumatate de zi. Cele mai importante repere ale acestui loc sunt Sala de Aur, unde se organizeaza in anumite perioade ale anului diferite concerte de muzica clasica, Muzeul Marionette, unde poti urmari un spectacol impresionant de papusi, si Muzeul Cetatii, care afiseaza modul in care se prezenta orasul in anul 1612, dispozitive infioratoare de tortura, instrumente medievale si armuri.

Acestea sunt principalele atractii arhitecturale ale orasului. Odata ce ai ajuns in Salzburg, planifica-ti itinerariul si asigura-te ca incluzi toate aceste locatii emblematice in lista.

Cu Eurolines poti sa ajungi in Salzburg cu numai 29 euro pe segment. In acest pret ai inclus transportul cu autocarul, pana la 70 kg de bagaj si wi-fi gratuit pe teritoriul Romaniei. Promotia este valabila pana pe data de 15.11.2016. Mai multe detalii gasesti aici.

*Sursa foto: canadastock / Shutterstock.com