Descopera misterele castelului Buda

Castelul Buda, Budapesta (1)Castelul Buda (sau Castelul din Budapesta) este situat pe dealurile din Buda si este una dintre cele mai importante si usor de gasit atractii turistice din capitala Ungariei. Daca mergi de-a lungul Dunarii, este imposibil sa ratezi castelul.

Constructia castelului a inceput in secolul al XIII-lea, ca urmare a atacului din partea mongolilor asupra ungurilor la inceputul acelui secol. Zona a cunoscut o perioada de dezvoltare puternica in secolul al XV-lea, in timpul domniei regelui Matei, dar mai tarziu, castelul a suferit daune severe in timpul luptelor dintre fortele maghiar-crestin-habsburgice si otomani, in secolele XVI si XVII. Dupa luptele cu turcii, castelul a fost returnat Imperiului Austro-Ungar, urmand sa fie reparat si, de asemenea, extins. Din pacate, castelul a fost bombardat iarasi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar in timpul regimului comunist a fost reparat din nou. Astazi poti vedea rezultatele daca vizitezi Budapesta.

In prezent, Castelul Buda este recunoscut ca un site al Patrimoniului Mondial UNESCO si are mai multe atractii turistice must-see, cum ar fi arcade gotice, case baroce din secolul al XVIII-lea si strazi pavate. Chiar daca acest castel s-a schimbat mult de la inceputurile sale din secolul al XIII-lea, principalele strazi ale sale inca isi urmeaza caile lor medievale. Unele case dateaza din secolele XIV si XV, oferindu-ne o idee despre ce era Castelul Buda in acea perioada. Practic, fiecare casa are o placa ce indica secolul in care a fost construita si ne furnizeaza cateva detalii ale istoriei sale. Un numar surprinzator de mare de cladiri este dat de casele particulare, Castelul Buda fiind, de asemenea, o zona rezidentiala. Masinile, insa, sunt interzise in aceasta zona – doar oamenii care traiesc si muncesc aici au voie sa conduca; cu toate acestea, transportul in comun este disponibil.

Castelul Buda este, de asemenea, casa unui mare sistem de pivnite interconectate, care este format din pesteri naturale create de apele termale si de pasajele facute de om. Locuitorii au folosit cavernele timp de mai multe secole pentru depozitare si adapost. Cele mai vechi urme ale vietii umane gasite aici dateaza de mai bine de 500.000 de ani. O parte a acestui sistem complex de pivnite poate fi vizitat la Labirintul Castelului Buda si la Spitalul din Stanca (Hospital on the Rock).

Lucruri pe care le poti face sau le poti vedea la Castelul Buda:

Cea mai buna optiune este sa mergi de-a lungul strazilor pietruite si sa descoperi acest castel in propriul sau ritm. Ia-ti timp, deoarece exista o multime de lucruri pe care le poti vedea si pe care le poti face explorand Castelul Buda. Cel mai bine ar fi sa iti rezervi o zi intreaga pentru aceasta atractie turistica. Daca nu ai prea mult timp, viziteaza Piata Sfintei Treimi, Biserica Matei (Mátyás templom), Bastionul Pescarilor (Halászbástya) si Palatul Regal.

Piata Sfintei Treimi este, in esenta, principala parte a Orasului Vechi. In centrul pietei se gaseste Coloana Sfintei Treimi, care comemoreaza sfarsitul epidemiei de ciuma. Coloana este decorata cu statui de ingeri mici si cu statui mai mari ale sfintilor, cea mai importanta parte a acestei structuri fiind, insa, o sculptura care reprezinta Sfanta Treime.

Piata este inconjurata de Arhiva Centrala, Biserica Matei si de Primaria Veche

Centrul Castelului Buda se afla in Piata Sfanta Treime. Biserica Matei, construita in stil gotic, a fost o biserica de incoronare a regilor maghiari inca de pe vremea regelui Matei Corvin. In timpul ocupatiei turcesti, aceasta cladire a fost transformata intr-o moschee care i-a lasat catedralei o atmosfera mistica, de est, ce se resimte si in ziua de azi.

Biserica Matei a fost construita in secolul al XIII-lea si a gazduit de-a lungul timpului mai multe incoronari ale unor regi importanti, cum sunt regii Franz Joseph si a Elisabeta.

Bastionul Pescarilor este una dintre terasele cele mai deosebite pe care le vei vedea vreodata. Arhitectura neo-romanica are turnuri conice, sapte dintre ele reprezentand cele sapte triburi maghiare originale.

Bastionul este considerat a fi numit dupa breasla pescarilor, care se presupune ca a aparat zona de invadatori in timpul Evului Mediu.

Bastionul Pescarilor este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le vei vedea in Budapesta, loc in care te vei bucura de panorame minunate ale cladirii Parlamentului si, desigur, ale Dunarii.

Un alt loc pe care nu ai voie sa il ratezi este Labirintul Castelului BudaCastelul Buda, Budapesta (2)

Sistemul complex de caverne de sub Castelul Buda a fost creat in urma cu aproape jumatate de milion de ani de izvoarele de apa calda. Pesterile au fost locuite de omul preistoric si, mai recent, au fost utilizate ca baza militara secreta in timpul Razboiului Rece, dar si ca spital in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cum intri in labirint, esti intampinat de muzica de opera care se aude de jos, din tuneluri. Imediat vei observa niste figuri de ceara, infiintate pentru a ilustra diferite scene dintr-o opera. Continuand drumul prin labirintul slab luminat, vei da peste niste ecrane care afiseaza mai multe fragmente de cladiri, dar si mormantul lui Vlad Tepes, denumit de unguri Dracula. Dracula a fost inchis aici, in labirint, de catre regele Matei Corvin.

Palatul Regal este, de asemenea, un must-see!

Dupa cum sugereaza numele, Palatul Regal a fost candva resedinta regilor maghiari. Reconstruit de mai multe ori din cauza distrugerii in urma razboaielor, palatul din prezent este un amestec de stiluri arhitecturale.

Nu mai este o resedinta regala, dar este gazda Muzeului de Istorie din Budapesta si a Galeriei Nationale a Ungariei. Galeria afiseaza o colectie impresionanta de picturi maghiare, desene si sculpturi.

Cateva sfaturi care te pot ajuta daca iti propui sa vizitezi Castelul Buda:

Cel mai simplu mod de a ajunge la castel este de a lua funicularul de la Clark Ádám tér la capatul lui Buda, la Podul cu Lanturi.

In cadrul castelului iti poti petrece linistit o zi intreaga, mai ales ca aici se gasesc o multime de restaurante si cafenele.

Exista o taxa de intrare pentru Biserica Matei si pentru Bastionul Pescarilor.

Galeria Nationala este deschisa de marti pana duminica, de la ora 10 dimineata la ora 6 seara si necesita o taxa de intrare de 1400 Ft.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro