Destinatie noua: Cracovia – 7 obiective turistice pe care trebuie sa le vezi in prima vizita

cracovia-polonia

*Sursa foto: S-F/Shutterstock.com

La poalele Muntilor Carpatii, nu cei de pe teritoriul tarii noastre, ci de pe teritoriului Poloniei, se afla unul dintre cele mai incantatoare orase europene. Laudat deopotriva de localnici si de turisti, Cracovia – cel de-al doilea cel mai mare oras din Polonia si unul dintre cele mai importante centre culturale si universitare din tara – este acum accesibil tuturor clientilor Eurolines Romania si FlixBus.

Cu atatea destinatii noi spectaculoase e tare greu sa te hotarasti pe care s-o alegi prima, asa ca ne-am gandit sa venim in ajutorul tau cu cateva sugestii. Dupa articolul in care ti-am prezentat 9 destinatii noi pe care le poti vizita cu ajutorul Eurolines Romania si FlixBus si cel in care iti prezentam o locatie de poveste din estul Frantei, oraselul Annecy,  astazi venim cu o noua propunere:  Cracovia.

Cracovia este considerat a fi cel mai frumos oras al Poloniei, asta din princina cladirilor istorice care sunt impanzite pe un teritoriu destul de extins in centrul vechi al orasului. Pe langa frumusetea arhitecturala fara egal a acestor constructii si importanta lor istorica, Cracovia se mai mandreste si cu o comunitate numeroasa de tineri formata din studenti veniti din toata Europa.

Acum ca ti-ai format deja o imagine de ansamblu asupra destinatiei noastre, te invitam sa o cunosti mai in amanunt:

Cracovia – scurt istoric

Cracovia dateaza inca din secolul al VII-lea si a servit drept capitala pentru tara din care face parte undeva pe la secolul al XI-lea. Mai tarziu, prin secolul XVII-lea a intrat din nou “in lumina reflectoarelor” datorita titlului de capitala a Uniunii statale polono-lituaniana – sau pe scurt, Republica celor doua natiuni. Inca din primele mentiuni, Cracovia se prezinta a fi o asezare ce prezinta potential insemnat in domeniul social si economic. Mai tarziu, acesta reuseste sa isi demonstreze capacitatile, devenind unul dintre poli importanti ai tarii.

In zilele noastre, turismul este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei locale si analizand cifrele cu privire la numarul vizitatorilor din ultimii ani putem spune ca localnicii de aici nu o duc deloc rau. In 2015, numarul acestora a atins maximul istoric de 10 milioane de vizitatori intr-un singur an. Impresionant, nu-i asa?

Ce poti sa vizitezi in Cracovia?

Dar totusi, ce are Cracovia atat de special de se inghesuie atatia turisti sa o vada? Iata lista cu cele 7 obiective turistice pe care orice turist care ajunge in Cracovia trebuie sa le vada:

1. Centrul Vechi sau Stare Miasto este primul loc in care trebuie sa te opresti. Fiind atat de multe obiective turistice pe metru patrat si la distante atat de scurte, ne-am gandit ca ti-ar prinde bine o descriere scurta a fiecaruia.

castelul-wavel-cracovia-polonia

*Sursa foto: Pawel Kazmierczak/Shutterstock.com

Cel dintai loc pe care trebuie sa il vezi este Castelul Wawel. Situat la o altitudine de 228 de metri deasupra marii, pe malul stang al Vistulei, Castelul Wawel este o adevarata bijuterie arhitecturala. Avand o valoare sentimentala deosebita pentru polonezi si fiind unul dintre simbolurile tarii, Castelul Wawel este considerat cel mai frumos castel din Europa (dupa cel din Praga).

2. Dupa o plimbare relaxanta prin curtea castelului te invitam sa faci o vizita cladirii Sukiennice. Construita initial in secolul al XIV-lea in stil gotic, Sukiennice – care pe atunci era o piata imensa – a capatat in secolul al XVI-lea o infatisare ce apartine stilului renascentist. In zilele noastre, Sukiennice gazduieste un muzeu si numeroase magazine cu suveniruri.

Sukiennice

*Sursa foto:  Tomasz Mazon/Shutterstock.com

3. Turnul Primariei din Cracovia este locul pe care clar nu trebuie sa il ratezi. In zilele in care este permis accesul la etajele superioare merita sa faci un efort sa urci pana la ultimul nivel pentru a admira superbul oras de sus.

4.Barbicanul din Cracovia este ceea ce au numit unii istorici “cea mai puternica constructie de aparare din Europa de acest tip”. Acest model de defensiva era menit sa protejeze orasul de invazia iminenta a turcilor care a speriat Europa in Evul Mediu.

5. Poarta Florian este singura bucata care a supravietuit din zidurile cetatii. N-ai cum sa treci prin Cracovia sa n-o vezi si nici nu iti recomandam sa incerci!

6. Biserica St. Mary este una dintre cele mai importante lacasuri de cult din Cracovia. Construita in secolul al XIII-lea, biserica ocupa un loc important in istoria locala si in inimile polonezilor.

cracovia-st.mary

*Sursa foto:  LALS STOCK/Shutterstock.com

7. De vrei sa descopei palatele poloneze, iti recomandam sa te indrepti catre Palatul Biskupow Krakowskich, o constructie renascentista care are anexat un parc superb.

Speram ca ti-am deschis apetitul pentru calatorii si ca esti gata sa descoperi o bucatica din cultura poloneza. Nu uita! Odata ajuns in Polonia nu trebuie sa ratezi faimoasele “pierogi”.


Descopera cel mai frumos oras al Poloniei cu ajutorul Eurolines Romania si FlixBus. Afla mai multe detalii despre orarul curselor si despre tariful practicat in agentiile Eurolines Romania.