Festivaluri de neratat in Budapesta in aceasta vara

Festivalul Sziget, foto joyfullIn fiecare an, sezonul de vara este asteptat de locuitorii si turistii din Budapesta deoarece sunt fel si fel de festivaluri si evenimente interesante. Budapesta ofera, pe tot parcursul anului, divertisment sub forma de festivaluri, evenimente culturale, concerte, expozitii, targuri, evenimente sportive si sarbatori nationale. In timpul verii, insa, divertismentul pare a fi mai viu si mai divers ca niciodata, atragand astfel sute de mii de dornici de distractie, multi dintre acestia venind din afara granitelor Ungariei.

Iata la ce festivaluri poti participa in Budapesta in vara anului 2016:

Festivalul Sziget

Pe langa concerte cu nume mari internationale, la festivalul Sziget mai exista teatru, dans, muzica clasica, spectacole, cabaret, filme, arta plastica, artizanat, prezentari literare, programe pentru copii, sport si alte activitati in aer liber. In anul 2012, la Festivalul Sziget a participat Michael Eavis, care a spus ca Sziget este “un festival fantastic, mai colorat si, probabil, mult mai curat decat Glastonbury”.

Festivalul Sziget are loc pe Óbudai-sziget (vechea insula Buda), o insula pe Dunare, Budapesta, Ungaria. Avand loc in luna august, festivalul a inceput ca un eveniment local in 1993, cu diversi artisti maghiari. De-a lungul anilor, amploarea evenimentului a atras tot mai multi artisti internationali, facand ca Sziget sa devina un mare festival european. In fiecare an, peste 400.000 de oameni participa la acest festival, mai mult de jumatate provenind din afara Ungariei.

In anul 2016, vom asista la a 24-a editie a Sziget-ului, care va incepe miercuri, in data de 10 august, si se va termina tot miercuri, in data de 17 august.

Anul acesta, capul de afis al festivalului Sziget este Rihanna. Lista de artisti care vor canta pe scenele de pe Óbudai-sziget este completata de: The Muse, Sia, Noel Gallagher’s, High Flying Birds, Jake Bugg, Molotov, Travis Scott, Crystal Castles, Hardwell, Manu Chao La Ventura, Kaiser Chiefs, Fidlar, Boys Noize, Dillon Francis, Movits, Vinai, DJ Sliink, Excision, UNKLE, JAIN, Wilkinson, Aurora, Dyro, Oscar and the Wolf, Tourist, Bullet For My Valentine, Roisin Murphy, David Guetta, Jess Glynne, The Last Shadow Puppets, The Lumineers, The Neighbourhood, Years And Years, Sum41, Bloc Party, etc.

Festivalul Wagner

Cele zece editii ale Festivalului Wagner din Budapesta ce au avut loc pana in prezent isi merita, pe buna dreptate, reputatia de a fi monumentale: punerea in scena a tuturor operelor clasice ale lui Wagner adaptate la calitatile unice ale Salii Nationale de Concerte Béla Bartók a impresionat pe toata lumea. Editia Festivalului Wagner din 2016 pune acum in valoare celebra tetralogie Ring of the Nibelung, precum si Meistersinger von Nürnberg. Printre remarcabilii Wagneriani care se intorc in mod regulat la Budapesta se numara Judit Németh, Tünde Szabóki, Waltraud Meier, Annette Dasch, Christian Franz, Gerhard Siegel și Walter Fink. Directorul artistic al celebrului festival este dirijorul Ádám Fischer, castigatorul premiului Kossuth.

Ziua Dunarii

Ziua Dunarii este un eveniment international anual sarbatorit in 14 tari care sunt conectate prin sistemul fluvial Dunarea. In Budapesta, se organizeaza mai multe evenimente educative, distractive si muzicale pe malurile Dunarii, pentru a aduce tribut acestui minunat fluviu si faunei sale salbatice.

In 2016, se sarbatoreste a 13-a editie a Zilei Dunarii, in data de 29 iunie.

Noaptea Muzeelor

Nu doar in Bucuresti se sarbatoreste Noaptea Muzeelor. Budapesta, de asemenea, are o noapte pe an in care isi deschide portile muzeelor. De fapt, in data de 20 iunie, usile muzeelor din Budapesta se deschid pana la ora 02:30, pentru a-si incarca vizitatorii cu istorie, arta si cultura. Printre muzeele participante la acest eveniment cultural se numara: Muzeul National Maghiar, Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie din Budapesta, Muzeul Terorii, Galeria Nationala a Ungariei, Muzeul de Arte Aplicate si Muzeul de Istorie Naturala din Ungaria.

Muzee deosebite cu colectii excentrice care pot fi vizitate in noaptea de 20 iunie 2016 sunt: Muzeul Cailor Ferate Sub Pamant, Muzeul Electrotehnicii, Muzeul Postei, Muzeul Transporturilor si Muzeul Spitalul din Stanca. Exista mai mult de 1000 de programe in cadrul acestui eveniment, toate putand fi vizitate cu un singur bilet.

Alte festivaluri la care poti lua parte in vara anului 2016 in Budapesta sunt: Festivalul Verii (12 iunie – 30 august), Festivalul Berii (11 iunie – 14 iunie), Festivalul Berii Cehesti (24 iunie – 5 iulie), Festivalul Verii Vajdahunyadvar (2 iulie – 3 august), Festivalul Red Bull Air Race World Series (16 iulie – 17 iulie), Festivalul Formula 1 (22 iulie – 24 iulie), Dance Bazaar (23 iulie – 2 august), Festivalul Artelor Folclorice (20 august – 23 august), Ziua Sfantului Stefan (20 august), Festivalul Vinului “Junibor” (27 august – 30 august) si Festivalul de Vara Evreiesc (30 august – 6 septembrie).

*Sursa foto: joyfull / Shutterstock.com