FOTO – Biblioteca Klementinum din Praga, una dintre cele mai frumoase din lume

klementinum-3

*Sursa foto: klementinum.com

Situata in apropiere de Podul Carol si de Piata Staroměstské, Biblioteca Klementinum, al doilea cel mai mare complex de cladiri din Praga dupa Castelul Praga, este un veritabil exemplu de frumusete al arhitecturii baroce.

Cu o colectie impresionanta de circa 20.000 de carti, Biblioteca Klementinum este considerata una dintre cele mai frumoase si maiestuoase biblioteci din intreaga lume si un must-see in capitala Cehiei.

Klementinum a fost construit pe o suprafata de doua hectare si a servit, de-a lungul istoriei, ca domeniu de lucru pentru multi mari astronomi, oameni de stiinta, matematicieni, filosofi si istorici.

Istoria Bibliotecii Klementinum:klementinum

*Sursa foto: klementinum.com

Fondata ca manastire dominicana in perioada medievala, biblioteca Klementinum a devenit colegiu in 1556, fiind la un moment dat cel mai mare colegiu iezuit din lume. In anul 1622, Biblioteca Universitatii Carol a fost transferata aici, aceasta urmand sa fuzioneze cu Universitatea Klementinum in 1654. Iezuitii au ramas aici pana in 1773, cand Imparateasa Maria Tereza a Austriei a transformat Klementinum in observator, biblioteca si universitate. Din 1781, Biblioteca Nationala Klementinum a devenit publica, urcand in popularitate atat in randul pasionatilor de lectura si a oamenilor de stiinta, cat si in randul celor interesati de arhitectura si de design interior.

Ce presupune un tur al cladirii Klementinum?

Un tur al Klementinum-ului include Biblioteca Baroca (Sala Baroca), Turnul Astronomic, Holul Meridian si Capela Oglinzilor. Totodata, din galeria situata in partea de sus a Turnului Astronomic, vei avea oportunitatea extraordinara de a te bucura de cea mai frumoasa priveliste din Praga, cea a Orasului Vechi, care include o multime de obiective turistice splendide.

Capela Oglinzilor

Proiectata de Dientzenhofer ca un loc privat de cult, capela este impodobita cu oglinzi pretioase, elemente de stuc si fresce care ilustreaza viata Fecioarei Maria.

Decorul sau armonios – se observa peretii marmorati, podelele aurite cu ornamente din stuc, fresce pe tavan si oglinzi in toate directiile – creeaza o priveliste unica. Frescele au fost create de Jan Hiebl, fiecare dintre benzile de plafon ilustrand un vers al rugaciunii “Bucura-te Fecioasa”. Picturile murale cu teme din viata Fecioarei Maria au fost create de Vaclav Vavrinec Reiner.

Datorita decorului impresionant si acusticii foarte bune, Capela Oglinzilor gazduieste, deseori, concerte si alte tipuri de evenimente culturale.

Aula Bibliotecii Baroce

Construita in 1722, aula isi pastreaza inca intacte aspectul si ornamentele arhitecturale. Astfel, ea ne ofera un exemplu de biblioteca baroca autentica. Cartile din aceasta sala constituie o colectie impresionanta de literatura teologica tiparita, scrisa in toate limbile, si sunt colectionate din anul 1600 pana in zilele noastre. Cartile cu coperti albe si cu marcaj rosu exista aici inca din perioada iezuita. Decorarea tavanului, creat, dupa cum am mai spus, de Jan Hiebl, simbolizeaza studiul si intelepciunea antica ca baza ce a condus la profetii biblice si, mai tarziu, la invataturi crestine.

Turnul Astronomic

Turnul Astronomic are o inaltime de 68 de metri si ofera, din varf, posibilitatea de a admira superba priveliste de 360 de grade a centrului istoric al orasului Praga. Turnul a fost realizat in perioada in care s-a finalizat constructia Bibliotecii Baroce si a Capelei Oglinzilor.

Incoronat cu o statuie a titanului Atlas ce detine o sfera cereasca pe umerii sai, turnul obisnuia sa fie folosit pentru observatii astronomice pana in 1930. Din 1938, astronomii ce isi duceau activitatea in Klementinum s-au mutat din Praga la un nou observator, in Ondrejov.

Mai exista si alte doua biserici interesante in Klementinum. Una dintre ele este Biserica Sf. Clement, cu un decor bogat in stil baroc realizat intre anii 1711 – 1715 dupa planurile alcatuite de Kilian Dientzenhofer. Astazi, Biserica Sf. Clement serveste ca si capela greco-catolica si permite acces doar vizitatorilor imbracati corespunzator criteriilor sale. A doua biserica se numeste Adormirea Maicii Domnului si este o capela eliptica, construita in anul 1600 pentru italienii artizani care au lucrat la Klementinum (din punct de vedere tehnic, Capela Adormirea Maicii Domnului este inca o proprietate a guvernului italian).

Cum poti vizita Klementinum?klementinum-foto-shanti-hesse

*Sursa foto: Shanti Hesse / Shutterstock.com

Klementinum ofera tururi de vizitare a complexului Bibliotecii Nationale, inclusiv Turnul Astronomic, Capela Oglinzilor si Aula Bibliotecii Baroce.

In Capela Oglinzilor se organizeaza, de asemenea, concerte de muzica clasica si jazz, unde presteaza artisti de top din Cehia si din alte parti ale lumii.