Germania, Anglia sau Belgia? Unde este mai avantajos sa muncesti si de ce

munca-in-strainatate

*Sursa foto:Lubo/Shutterstock.com

Adesea, aflati in fata unei decizii extrem de importante, tindem sa ezitem din cauza lipsei de informatii si temerii de necunoscut. Milioane de romani au ales sa paraseasca pamantul natal in favoarea tarilor din Vestul Europei in cautarea unui trai mai bun si a unui nivel de viata mai ridicat. Daca esti atras si tu de ideea unui job in strainatate, insa nu stii exact care este cea mai potrivita destinatie, iata cateva date esentiale despre trei dintre cele mai cautate locatii. 

Anglia, Germania si Belgia alaturi de Spania, Italia si Franta sunt printre favoritele romanilor plecati in strainatate. Cele din urma au cativa ani buni de traditie in spate si gazduiesc comunitatii largi de romani in diferite parti ale tarii, insa nici cele dintai mentionate nu se lasa mai prejos. Cu o popularitate aflata in continua crestere, Anglia, Germania si Belgia sunt cele mai cautate destinatii la momentul actual de catre romanii dornici sa lucreze in strainatate. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei locatii!

Anglia

Conform Numbeo.com, costurile de trai in UK sunt cu aproximativ 96% mai mari decat in Romania, neluand in calcul chiria care ajunge in UK la aproximativ 600 de lire pe luna pentru o garsoniera situata in centrul orasului. Bineinteles cifrele difera de la oras la oras, in capitala Angliei fiind toate proprietatile mult mai scumpe decat in celelalte orase.

Atunci cand vorbim de salarii, in Anglia salariul mediu este de 1700 de lire, ceea ce inseamna de aproximativ trei ori mai mare decat salariul mediu in Romania. In functie de domeniul de activitate, calificarile obtinute si volumul de munca salariul din Anglia poate depasi 2000-3000 de lire pe luna sau poate scadea pana la 1400 de lire.

Germania

Nemtii sunt renumiti pentru sistemul de stat foarte bine pus la punct, seriozitatea si corectitudinea cu care isi trateaza angajatii si ordinea si disciplina care domnesc in tara. Daca vrei sa pleci in Germania la munca, cele mai multe sanse la ai in domeniul medical sau cel auto. Salariul mediu in Germania este de 2100 de euro, iar costurile de zi cu zi sunt cu aproximativ 90% mai mari decat pe meleagurile noastre.

De pilda, chiria pentru o garsoniera intr-un oras nemtesc se invarte in jurul sumei de 500 de euro, iar utilitatile ajung si ele undeva la 200 de euro pe luna. Din restul de bani trebuie acoperite cheltuielile aferente meselor, articolelor vestimentare si transportului. Per total, daca ai un salariu de cel putin 2000 de euro, in Germania te poti descurca fara griji cu toate.

Belgia

In Belgia preturile sunt ceva mai mari decat in Germania, insa surprinzator salariul mediu nu-l depaseste pe cel al nemtilor. Daca in Germania, un angajat castiga in medie 2100 de euro, in Belgia, acelasi angajat ar castiga aproximativ 1800 de euro. Unde mai pui ca sumele platite pentru chirie, mancare si transport sunt considerabil mai mari decat in Germania. In Belgia, o garsoniera aflata intr-un oras important poate fi inchiriata cu aproximativ 650 de euro pe luna, iar un simplu abonament pentru mijloacele de transport in comun costa in medie 47 de euro.

Comparand cele trei destinatii, vei ajunge la concluzia ca fiecare dintre ele are plusurile si minusurile sale, in functie de orasul pe care il alegi si domeniul in care vrei sa muncesti. Per total, in toate cele trei tari poti trai linistit cu un salariu mediu, insa lucrurile pot fi destul de complicate atunci cand venitul tau lunar scade si se apropie de salariu minim. Informeaza-te foarte bine cu privire la tara in care vrei sa lucrezi inainte sa semnezi orice contract. Daca ai nevoie de detalii suplimentare, nu ezita sa iei legatura cu romanii aflati deja in tara respectiva. Eurolines iti pune la dispozitie o baza de date cu grupurile de Facebook ale romanilor din Diaspora care te pot ajuta sa intri in contact mai usor cu romanii plecati in strainatate.

Daca te-ai hotarat deja care va fi destinatia ta nu uita sa iti rezervi din timp biletul pe www.eurolines.ro. Afla de pe website care sunt noile destinatii in care poti calatori  cu FlixBus si Eurolines Romania!