Ghid util pentru cei care doresc sa munceasca in Marea Britanie

Marea Britanie

Romanii care aleg sa mearga sa munceasca in Marea Britanie ar trebuie sa ia in considerare faptul ca in prima luna sau primele luni este posibil sa nu gaseasca un serviciu, de aceea este nevoie sa plece din tara cu cel putin 1.000 – 2.000 de lire. Nu va bazati pe munca la negru deoarece poate fi sanctionata cu pana la 20.000 de lire.

In Marea Britanie, profesiile se impart in doua categorii: cele la care este necesara recunoasterea diplomelor si a calificarilor si cele care pot fi exercitate fara nicio calificare specifica. Iata mai jos cateva informatii pe care le consideram utile in cazul in care doriti sa munciti in Marea Britanie:

Nivelul salarial

Angajatii au dreptul la un fluturas de salariu in care este specificat salariul brut si cel net (dupa ce s-au scazut toate taxele). Salariul minim pe economie difera in functie de varsta: 16-17 ani (2.73 lire pe ora), 18-20 ani (3.79 lire pe ora) si peste 21 de ani (6.5 lire pe ora). Spre exemplu, salariul mediu este de aproximativ 27.000 lire pe an.

Pentru a compara salariile in Marea Britanie in functie de profesie, puteti accesa urmatoarea pagina web:

http://www.neighbourhood.statistics.gov.uk/HTMLDocs/dvc205/index.html

Unele persoane se pot incadra la concediul maternal platit. Daca sunteti printre acele persoane puteti beneficia de pana la 39 saptamani platite, in primele 6 saptamani urmand a primi 90% din salariul normal.

Taxe

Fiecare persoana care munceste in Marea Britanie trebuie sa aiba un numar national de asigurare. Acesta este un numar unic emis de catre guvern si este necesar pentru a lucra in legalitate. Daca castigati mai mult de 100 lire pe saptamana, atat dumneavoastra cat si angajatorul trebuie sa platiti pentru “National Insurance”. Daca nu aveti un astfel de numar trebuie sa sunati la numarul de telefon: 0845 6000643.

Concediu medical

In cazul in care sunteti bolnav si nu puteti merge la serviciu, plata pentru zilele in care lipsiti se face in functie de ce scrie in contract. Daca angajatorul nu plateste pentru aceste zile puteti beneficia de un ajutor din partea guvernului in cazul in care ati platit suficienti bani catre Asigurarea Nationala (National Insurance).

Orele de lucru

Angajatii si muncitorii au dreptul de a nu lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana (calculate pe o perioada de 17 saptamani) si au dreptul la un concediu de cel putin 4 saptamani pe an. Este posibil ca in contract sa existe o clauza in care este prevazut ca renuntati la dreptul de a nu lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana, dar angajatorul nu te poate forta sa o semnezi.

Angajatii au dreptul la 11 ore neintrerupte de pauza in cazul in care sunt in ture de 24 de ore. De asemenea, cei care lucreaza in ture de noapte au dreptul de a nu lucra mai mult de 8 ore pentru fiecare 24 de ore.

Mai multe detalii gasiti la urmatorul link: https://www.tuc.org.uk/workingintheuk