Innsbruck: “inima” Tirolului si raiul schiorilor

Daca practicati schiul sau oricare dintre sporturile albe mai mult ca sigur ca ati auzit de Innsbruck, care a gazduit Jocurile Olimpice de iarna de doua ori, in anul 1964 si in anul 1976. Un orasel cochet, amplasat intr-un cadru natural deosebit-pe malul raului Inn si pazit de crestele Alpilor- Innsbruck este o destinatie care merita vizitata in orice anotimp, pentru atmosfera sa relaxata si romantica din centrul sau vechi, medieval, pentru aerul curat si obiectivele sale unice.

Mai jos, clasamentul atractiilor Innsbruck:
1. Principala atractie a Innsbruck o reprezinta fara indoiala partiile de schi, capitala Tirolului fiind de altfel celebra la nivel mondial, “inima” unei regiuni de schi formata din noua domenii schiabile, care formeaza Olympia SkiWorld Innsbruck. Este vorba de Nordkette/Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Muttereralm, Kühtai, Rangger Köpfl, Glungezer, Schlick 2000 si de Stubai Glacier (ghetar pe care se poate schia tot timpul anului). In total, sunt peste 300 de kilometri de partie in Olympia SkiWorld Innsbruck, deservite de 90 de instalatii de transport pe cablu si lifturi. Cum era de asteptat, sunt si nenumarate partii de schi in noctura, precum cele din Patscherkofel, Kuhtai si Rangger Kopfl. La acestea se adauga peste 112 kilometri de partii de sanius, dar la Axamer Lizum si Kuhtai puteti sa va bucurati de acest sport si in nocturna.

Olympia SkiWorld Innsbruck
Instalatiile pentru bob si patinoarele completeaza oferta generoasa de petrecere a timpului liber din zona Innsbruck, unde sezonul de schi incepe in mod normal in luna noiembrie si dureaza pana in luna aprilie.
2. Vara, pot fi facute drumetii intr-un cadru natural de vis, un traseu foarte apreciat fiind cel cu plecare din Bergisel/Bretterkeller via Tummelplatz catre castelul Ambras. Sunt peste 115 kilomeri de trasee montane, unele cu grad usor de dificultate potrivite familiilor cu copii, precum si mai dificile, pentru cei mai experimentati.
3. Nu ratati centrul vechi al Innsbruck (oras afectat de bombardardamentele din cel de-al doilea razboi mondial care are si insa si constructii moderne, cu au aer futurist) unde stradutele pietruite te atrag sa le vizitezi pentru a le descoperi misterele.
O plimbare pe stradutele stramte, pietonale ale Innsbruck, cu casele sale vechi lipite unele de altele, unele cu peretii pictati, te poarta cu sute de ani in timp.
4. Alpii, cu crestele lor semete cu varfurile mai mereu inzapezite, par ca te urmaresc peste tot in Innsbruck, insa cele mai frumoase fotografii ale orasului cu semetii munti in fundal pot fi facute probabil de pe Maria-Theresien Strasse. Nu ratati o plimbare relaxanta pe aceasta strada pietonala, marginita de cladiri cochete in stil baroc, terase si magazine.
5. De pe Maria-Theresien Strasse patrundeti mai adanc in centrul vechi, unde sunt cateva obiective care merita vazute, Goldenes Dach – acoperisul de aur – fiind cel mai admirat dintre acestea. Cladirea Goldenes Dach, construita in secolul al XV-lea, este amplasata exact in centrul istoric al orașului Innsbruck, iar piateta din fata sa este un loc minunat pentru a urmari trecatorii, de la una din cafenelele de pe Herzog Friedrich Strasse.
6. In apropiere este Catedrala St. James, un edificiu construit la inceputul secolului al XVII-lea in stil baroc, usor de recunoscut dupa cele doa turle ale sale din bronz usor oxidat.
7. La o aruncatura de bat de Catedrala St. James este Palatul Imperial Hofburg, ce dateaza din secolul al XVI-lea si a gazduit multi dintre monarhii Imperiului habsburg, printre care imparateasa Maria Tereza, careia i se datoreaza si infatisarea actuala.

800px-Wien_Hofburg_Neue_Burg_HeldenplatzFotograf: Peter Gerstbach
8. Stadtturm, “turnul orasului”, ale carei lucrari au fost finalizate in anul 1450, este un alt obiectiv apreciat in Innsbruck. De la inaltimea Stadtturm, unde ajungi urcand 148 de trepte, se pot realiza fotografii deosebite ale Innsbruck si ale imprejurimilor acestuia.
9. Schloss Ambras, palatul Ambras, este un alt obiectiv deosebit in Innsbruck care merita vizitat. Ridicat in seolul al XVI-lea, Schloss Ambras impresioneaza cu apartamentele regale si cu valoroase colectii de arta, cu lucrari semnate de Titian si Velázquez dar si prin colectiile de arme.
10. Mandria orasului este Bergisel Ski Jump, trambulina-vedeta a celor doua olimpiade gazduite de Innsbruck. Suspendat deasupra orasului, Bergisel Ski Jump, unde se afla si restaurant, ofera imagini spectaculoase asupra orasului si asupra muntilor Patscherkofel, Nordkette, Hohe Munde si Serles. Bergisel Ski Jump a costat 15,6 milioane de euro fiind construit de catre Asociatia Austriaca de Schi.

800px-Bergisel-NCarmen Neacsu