Istoria insulei Mont Saint-Michel

Insula Mont Saint-MichelMont Saint-Michel este o insula stancoasa situata in Normandia, la gura de varsare a raului Couesnon, in apropiere de orasul Avranches. Cel mai inalt punct al insulei este turla din partea de sus a turnului, care se ridica la 170 de metri deasupra nivelului marii.

In prezent, traiesc mai putin de 50 de persoane pe aceasta insula. Un lucru interesant despre Mont Saint-Michel este ca insula poate fi accesata numai la reflux.

Mont Saint-Michel este una dintre cele mai cunoscute monumente din Franta. Aproximativ 3 milioane de oameni viziteaza acest loc in fiecare an, muntele si golful facand parte din Patrimoniului Mondial UNESCO.

Acest loc nu este atractiv pentru turisti doar pentru aspectul si locatia sa deosebita. Istoria interesanta a insulei Mont Saint-Michel este, de asemenea, un motiv important pentru care turistii se inghesuie sa vina anual pe acest taram atat de greu accesibil.

Iata, pe scurt, istoria insulei Mont Saint-Michel:

Mai intai de toate, ne imaginam Mont Saint-Michel cum arata inainte de a exista pe insula vreo structura artificiala: o insula stancoasa de 80 de metri inaltime, facuta din granit, care domina intreaga zona.

In prima parte a istoriei sale, Mont Saint-Michel a fost, de fapt, numit Mont-Tombe si, potrivit etimologilor, aceasta denumire implica fie ideea unui cimitir (“tombe” inseamna mormant), fie era o tautologie care se referea la “munte colina” (“tombe” este, de asemenea, un cuvant care precede un alt cuvant in limba latina, iar “tum” inseamna in loc ridicat).

Cu toate acestea, putem spune ca istoria insulei Mont Saint-Michel incepe in secolul al VIII-lea, in anul 708 mai precis, atunci cand, conform legendei, Arhanghelul Mihail, lider al armatelor lui Dumnezeu impotriva lui Satan, a aparut la Aubert, episcopul de Avranches. El a cerut episcopului sa construiasca o biserica in cinstea Arhanghelului. Aubert a ignorat in mod repetat cererea Arhanghelului pana cand Sfantul Mihail a provocat o arsura cu degetul, care a gaurit craniul episcopului. De asemenea, se spune ca in urma mai multor miracole care s-au intamplat in anii ce au urmat, Aubert a fost, in sfarsit, convins si, in data de 16 octombrie 709, a decis sa construiasca o biserica pe care sa o dedice Arhanghelului Mihail. Aceasta insula stancoasa a fost cunoscuta din acel moment ca Mont Saint-Michel (Muntele Sfantului Mihail).

Insula, situata la gura de varsare a raului Couesnon, este astazi parte din regiunea Normandia, dar acest lucru era in trecut o chestiune de disputa ca urmare a faptului ca raul Couesnon marca granita dintre Normandia si Bretania. Intre 867 si 933, Mont Saint-Michel a apartinut ducelui Britaniei, dupa ce Regele Francilor nu a putut sa il apere impotriva invaziei vikingilor. Cu toate acestea, in anul 933, noul si puternicul duce al Normandiei a anexat acesta insula controversata regiunii pe care o conducea, dupa ce l-a invins pe Connan al II-lea, ducele Bretaniei. Mai tarziu, in 966, un grup de calugari, trimis de Richard, ducele de Normandia, a stabilit o comunitate benedictina pe Mont Saint-Michel si a inceput o importanta activitate de colectare si copiere de carti inainte ca tiparirea sa se inventeze.

Sub protectia si conducerea ducelui din Normandia, Mont Saint-Michel a acumulat multe bogatii in jurul golfului, chiar daca in randul calugarilor exista o saracie evidenta. Aceasta bogatie acumulata a fost utilizata pentru dezvoltarea insulei.

Pentru construirea abatiei, Richard al II-lea al Normandiei l-a ales pe William de Volpiano, un arhitect italian. Acesta a proiectat biserica romanica de la abatie, plasand transeptul in partea de sus a muntelui. Multe cripte subterane si capele au trebuit sa fie construite pentru a compensa aceasta greutate. Abatia romanica a fost terminata in anul 1804, urmand sa se adauge cateva cladiri in plus manastirii prin secolele XI si XII. Caracteristica acestei lucrari a fost faptul ca s-au folosit ultimele tehnologii in materie de arhitectura.

De fapt, aceste noi extensii au fost construite folosind bolti, arcuri si contraforturi pentru a sustine intreaga cladire si pentru a permite crearea de ferestre astfel incat sa se lumineze diferite locuri, infrumusetand abatia. In plus, aceste noi sisteme arhitecturale au redus riscul de prabusire, acesta fiind des intalnit in acele vremuri. In zilele noastre, Mont Saint-Michel este considerat a fi o biserica in stil romanic.

Robert de Thorigny, un mare sustinator al lui Henry al II-lea al Angliei (care a fost, de asemenea, duce de Normandia), a refortificat structurile cladirilor si a construit fatada principala a bisericii in secolul al XII-lea. In urma anexarii de Normandia in 1204, regele Frantei, Filip August, i-a oferit staretului Jourdain acordul pentru construirea unui nou set arhitectural in stil gotic, care a inclus adaugarea refectoriului si a manastirii.

Bogatia si influenta abatiei s-a extins la mai multe fundatii, inclusiv la Muntele St. Michael din Cornwell, Anglia. Cu toate acestea, popularitatea si prestigiul acesteia ca centru de pelerinaj s-a diminuat odata cu Reforma si, pana la momentul Revolutiei Franceze, aproape ca nu a mai ramas niciun calugar in abatia de la Mont Saint-Michel.

In timpul Revolutiei, manastirea a fost inchisa si transformata intr-o inchisoare, initial pentru a-i tine inchisi pe adversarii clericali ai regimului republican. Ulterior, aici au fost inchisi politicieni importanti, dar in urma unei campanii incepute in 1836 de mai multe persoane influente, inclusiv de Victor Hugo, s-a restabilit ceea ce a fost vazut candva ca o comoara arhitecturala. Inchisoarea a fost inchisa definitiv in 1863, iar Mont Saint-Michel a fost declarat monument istoric in 1874. Mont Saint-Michel si golful sau au fost adaugate, de asemenea, in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979.

Mont Saint-Michel, asa cum il stim astazi, ar fi incomplet fara satul sau si fara strada sa principala plina de magazine cu suveniruri, bistrouri si alte buticuri. De fapt, in acelasi timp in care manastirea s-a dezvoltat, satul de mai jos a devenit din ce in ce mai important, in special datorita pelerinilor care veneau in acest loc, pelerinajul de la Mont Saint-Michel devenind la fel de faimos ca cel de la Roma din Italia sau ca cel din Santiago de Compostela din Spania. Pelerinii veniti la Mont Saint-Michel aveau nevoie de un loc in care sa doarma si sa manance, motiv pentru care hotelurile si pensiunile au inceput sa se dezvolte tot mai mult in acest sat. In timp, micul sat din Mont Saint-Michel s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, fiind in prezent o adevarata atractie turistica, cu o sumedenie de magazine de suveniruri si accesorii, hoteluri si buticuri.

Pentru rezervari si informatii suplimentare despre cursele Eurolines, va invitam pe www.eurolines.ro