La pas prin Roma

Roma (4)Roma este unul dintre cele mai importante orase din lume, atunci cand vine vorba de istorie, cultura si stil. Este un amestec elegant de arhitectura veche si noua, ceea ce incanta toti turistii care pun piciorul pe acest taram atat de interesant.

Mai mult de 26 de milioane de oameni viziteaza capitala Italiei in fiecare an. Acest lucru se intampla din mai multe motive. Roma este un loc istoric; acest oras a fost capitala Imperiului Roman, care a fost una dintre culturile fondatoare ale civilizatiei occidentale. Roma este un loc religios; Papa conduce biserica catolica din Vatican, in interiorul granitelor orasului. Roma este un oras artistic; stilul si cultura italiana emana in tot orasul, datorita artistilor si designerilor care si-au facut aici simtita activitatea. Orasul are multe magazine de moda, restaurante cu mancare traditionala de cea mai buna calitate, dar si muzee, biserici, fantani si obiective turistice care nu pot fi gasite nicaieri altundeva pe Pamant.

Este deosebit de placut sa vizitezi Roma la pas. Multe descoperiri neasteptate se fac in timp ce te ratacesti pe strazile sale aerisite si pe aleile sale inguste. Spre exemplu, poti vizita Piazza del Campidoglio, in care si-a lasat amprenta marele artist renascentist Michelangelo. De asemenea, prin Roma te poti plimba pe jos prin numeroasele piete, unde oamenii obisnuiesc sa se relaxeze si sa socializeze. Unele dintre cele mai renumite sunt Piazza Narvona, unde se gaseste Fantana cu cele Patru Rauri si obeliscul, Piazza di Spagna, cu acel loc de intalnire popular pe Treptele Spaniole, dar si zona din jurul renumitei Fantani Trevi. In aceasta fantana baroca daca arunci o moneda, legenda spune ca tu, in mod garantat, vei reveni la Roma.

Capitala Italiei are, de asemenea, o parte moderna. Exista multe cladiri in acest oras care arata de parca ar fi fost construite acum cateva sute de ani, dar ele sunt, de fapt, destul de noi. De pilda, Monumentul Vittorio Emanuele II a fost construit in anul 1935 in stil neoclasic. Aceasta constructie pare, insa, a fi ridicata in timpul Imperiului Roman. Monumentul a fost construit pentru primul rege al Italiei unificate si adaposteste mormantul italian al soldatului necunoscut.

La aproape orice obiectiv turistic al Romei poti ajunge mergand pe jos de la unul la altul, deoarece majoritatea sunt localizate in partea centrala a orasului.

Poti incepe prin vizitarea faimosului Colosseum. Nicio excursie la Roma nu este completa fara a trece si pe la ceea ce este probabil cel mai popular obiectiv turistic al Italiei, Colosseumul roman. Acesta este cel mai mare amfiteatru construit vreodata in Imperiul Roman, fiind considerat o minune a arhitecturii si ingineriei romane. Construit pentru a adaposti 50.000 de spectatori, Colosseumul a fost utilizat pentru lupte intre gladiatori, spectacole publice, executii, reconstituiri de lupte si teatru in aer liber bazat pe mitologia clasica. Deteriorat de-a lungul secolelor din cauza focului, cutremurelor si a hotilor, structura de astazi ramane intr-o stare partial distrusa. Cu toate acestea, vizitatorii pot face un tur al Colosseumului roman pe cont propriu sau, daca doresc, au optiunea de a utiliza un ghid turistic oferit de cei care administreaza acest obicetiv turistic. O alta optiune este de a apela la un ghid turistic privat, care ar putea ajuta turistii si in ale parti renumite ale Romei.

De la Colosseum este foarte usor sa ajungi mergand pe jos la Forumul Roman. Situat intr-o zona adiacenta, Forumul Roman contine unele dintre structurile cele mai vechi si mai importante ale Romei Antice. Timp de cateva secole, Forumul a fost, de fapt, o piata si un centru al vietii publice pentru vechii romani. Vizitatorii de azi se pot plimba prin zona Forumului pentru a admira structurile minunate care au rezistat de-a lungul timpului. Intrarea in Forum se face sub Arcul lui Titus, care astazi este o paza a Forumului Roman, la fel cum a facut-o si atunci cand aceasta constructie a fost ridicata in anul 82 dupa Hristos. Avand o harta buna sau folosind un ghid turistic, iti va fi foarte usor sa te plimbi prin Forum; altfel este aproape imposibil sa cunosti istoria si semnificatia fiecarei structuri.

Dupa ce ai terminat de vizitat celebrul Forum Roman, poti trece mai departe, tot mergand pe jos, la Pantheon. Aceasta este una dintre cele mai vechi si mai bine conservate cladiri din toata Roma, prima oara fiind construita acum circa doua mii de ani. Cupola Pantheonului ramane cel mai mare dom din beton nearmat din intreaga lume. Inaltimea pe care o are oculusul (orificiul mare din varful cupolei) si diametrul cercului interior sunt identice, de 142 de metri. In interiorul acestui obiectiv turistic poti vedea picturi, sculpturi, numeroase altare si abside. De asemenea, aici poti vizita mormantul marelui artist renascentist Raphael si locurile de veci ai mai multor imparati italieni. Astazi, Pantheonul este inca o biserica activa, fiind foarte populara pentru tinerii care doresc sa-si uneasca destinele.

Urmatoarea locatie la care poti ajunge cu usurinta fara un mijloc de transport in comun este Piazza di Spagna, care este conectata in partea de jos cu o biserica franceza, Trinita dei Monti, prin intermediul celebrelor Scari Spaniole. Scarile Spaniole si Piazza di Spagna sunt pentru locuitorii Romei un loc de intalnire, unde obisnuiesc sa se relaxeze, sa se bucure de imprejurimile frumoase si sa faca fotografii. Aici poti fotografia, de asemenea, Fontana della Barcaccia, o fantana pitoreasca si extrem de interesanta.

Pornind la pas de la Piazza di Spagna poti ajunge destul de repede la una dintre cele mai renumite fantani din lume, Fantana Trevi, care este cea mai mare constructie de acest tip in stil baroc din intregul oras. Aceasta destinatie turistica populara a fost finalizata in anul 1762 si atrage vizitatori din toate colturile lumii, care vin aici pentru a arunca o moneda norocoasa. Se spune ca aceasta fantana colecteaza circa 3000 de euro pe zi, banii fiind utilizati pentru a finanta un supermarket pentru nevoiasi si pentru cei defavorizati.

In Roma exista multe alte locuri turistice pe care le poti vizita la pas, insa va trebui sa ramai in oras timp de mai multe zile, deoarece Roma este, pur si simplu, plina de repere istorice si culturale uluitoare.

Pentru rezervari si informatii suplimentare, va invitam pe www.eurolines.ro

Roma (1) Roma (2) Roma (3) Roma (5)