Linz – prezentare de oras

Linz, foto Roman BabakinLinz, al treilea oras ca marime din Austria dupa Viena si Graz, este situat intr-o locatie atractiva, pe ambele maluri ale fluviului Dunarea, care se largeste aici dupa ce iese dintr-un pasaj ingust din Muntii Padurea Boemiei in Bazinul Linzului.

Renumit pentru bisericile sale frumoase, pentru diversitatea de muzee si pentru multitudinea de posibilitati de distractie, orasul Linz a fost casa mai multor personalitati ale culturii, inclusiv a romancierului Adalbert Stifter, a compozitorilor Wolfgang Mozart si Bruckner si a celebrului om de stiinta Johannes Kepler. Este unul dintre cele mai pitoresti orase austriece, iar pozitia sa pe Dunare il face ideal pentru o excursie pe fluviu sau pentru explorarea atractiilor rurale inconjuratoare.

Iata ce locuri din Linz merita sa fie vizitate:

Schlossmuseum Linz

Cu vedere la Dunare, impozantul Castel Linz (Linz Schloss) a dominat orasul timp de mai multe secole. Istoria ne spune ca sit-ul a gazduit o cetate inca din secolul al IX-lea, ramasitele acesteia putand fi inca observate in jurul zidurilor vechi si in preajma Portii Friedrich. Structura care se observa in ziua de azi dateaza din secolul al XVI-lea, desi o buna parte din ea a fost reconstruita dupa un incediu ce a avut loc in anul 1800. Astazi, casa a fascinantului Schlossmuseum, castelul gazduieste mai multe colectii importante de arta si istorie, artefacte din perioadele preistorice, romane si medievale, inclusiv picturi, sculpturi, arme si armuri. Aripa de vest a muzeului prezinta o colectie moderna, ce face referire la natura si tehnologie.

Biserica St. Martin

Chiar sub Castelul Linz, in Römerstrasse, se gaseste micuta Biserica St. Martin, cea mai veche biserica din Austria care este pastrata in forma sa originala. Construita pe ruinele zidurilor romane ce pot fi inca observate in exteriorul cladirii, aceasta remarcabila biserica din secolul al VIII-lea are o arhitectura caracteristica vechiului stil carolingian.

De remarcat este interiorul bogat in fresce din secolul al XV-lea, precum si portile si ferestrele din peretii laterali, ce dateaza din perioada gotica. In biserica se pot vedea, de asemenea, un cuptor roman si inscriptii romane pe mai multe pietre. Sapaturile recente ale arheologilor au scos la iveala Sala Regala a fostului palat imperial roman, ce se gasea aici inainte de ridicarea bisericii.

Centrul Ars Electronica

Acest Muzeu al Viitorului a fost fondat in 1996, insa se gaseste in aceasta locatie ultra-moderna de pe Dunare din 2009. Conceput pentru a prezenta orasul ca un centru dinamic de tehnologie, media, industrie si arta, muzeul afiseaza exponate ce se concentreaza pe tehnologia modelarii lumii noastre moderne, inclusiv display-uri legate de schimbarea climatica, poluare, explorarea spatiala, biotehnologie si robotica.

Acest centru gazduieste, de asemenea, festivalul anual Ars Electronica, in cadrul caruia liderii mondiali ai muzicii electronice compusa si redata prin intermediul calculatoarelor, artei interactive, animatiei si web design-ului, fac show-uri spectaculoase, ce aduna mii de spectatori.

De asemenea, in Centrul Ars Electronica se organizeaza, in mod regulat, expozitii temporare, cu o tematica anume. Pe cat de interesant este interiorul centrului, pe atat de placut este si exteriorul ei. Nu rata o plimbare in jurul cladirii dupa apusul soarelui, cand centrul si celelalte muzee din zona sunt luminate intr-un mod fascinant.

Catedrala Noua

Splendida Catedrala Noua (Neuer Dom) este o basilica neo-gotica cu trei abside, construita intre anii 1862 si 1924, de catre Vinzenz Statz, arhitectul care a construit si Catedrala din Köln. Mai mare chiar si decat Catedrala Sf. Stefan din Viena, Catedrala Noua din Linz atrage vizitatori datorita turnului sau inalt de 135 de metri. Desigur, impresionante sunt si imensa orga construita in 1968 si cripta sa, in care se gaseste mormantul lui Franz Josef Rudigier, cel mai cunoscut episcop al Linzului.

Catedrala include, de asemenea, o fereastra spectaculoasa cu vitraliu (cunoscuta sub denumirea de Fereastra Linzului), ce ilustreaza istoria orasului.

Dupa ce vizitezi toate aceste repere, nu uita sa treci si pe la Palatul Episcopal. Datand din 1726 si initial parte a manastirii Kremsmünster, palatul este fascinant datorita portii impozante din fier, ce invaluie intreaga cladire intr-o atmosfera sobra.

Gradina Botanica

La marginea orasului, pe pantele estice ale Freiberg-ului, la o plimbare de centrul Linzului, se gaseste o gradina botanica splendida, ce este considerata a fi una dintre cele mai frumoase gradini din Europa. Acest loc gazduieste mai mult de 10 000 de specii de plante raspandite pe numeroase paturi de flori si cinci sere, ce includ mai multe exemplare exotice, o mare colectie de cactusi, o gradina frumoasa de trandafiri, o multime de flori alpine si o sumedenie de flori tropicale.

Pe parcursul anului, Gradina Botanica din Linz gazduieste numeroase evenimente culturale, inclusiv spectacole cu flori si concerte.

Abatia Sfantul Florian Augustin

La doar 20 de minute de Linz, in partea sudica, se gaseste Abatia Sfantul Florian Augustian, ce dateaza din anul 800 d. Hr. Aceasta a fost construita peste mormantul Sfantului Florian, un oficial roman martirizat in 304 d. Hr. pentru a deveni crestin. Structura actuala, in stil baroc, a fost construita intre anii 1686 si 1751, astazi fiind un important seminar teologic, faimos pentru corul sau de baieti (incearca sa iti planifici vizita aici atunci cand are loc unul dintre concertele corului). Inca de la intrare, te va frapa impresionanta-i usa principala cu statuile sale masive ce ii intruchipeaza pe Atlas si Virtue.

Biserica abatiei este impunatoare, impresionand prin turnurile sale gemene in stil baroc cu decor stucco.

De luat in seama sunt si Apartamentele Imperiale (Kaiserzimmer), candva folosite de imparati si papi; Altarul Sfantului Sebastian cu cele 14 picturi semnate de Albrecht Altdorfer (un maestru al Scolii Dunarii), ce dateaza din secolul al XVI-lea; biblioteca magnifica cu picturi pe tavan si cu o galerie rococo; si colectia de arta Sf. Florian.

Catedrala Veche

Deseori denumita Catedrala Veche din Linz (Alter Dom), biserica iezuita Sf. Ignatie, cu ale sale turnuri gemene, este renumita pentru decoratiunile sale bogate italiene. Este, de asemenea, faimoasa pentru orga sa impresionanta, la care canta candva compozitorul austriac Anton Bruckner. Astazi, orga ii poarta numele compozitorului, la fel ca si altarul ridicat in 1683 si amvonul ce dateaza din 1678. De remarcat sunt si standurile corului, bogat sculptate cu figuri umane si animale grotesti, ce iti starnesc fiori pe sira spinarii.

Daca vrei sa mergi in Linz afla ca Eurolines are plecari cu autocarul in fiecare zi. Tariful pentru un segment de drum este de 29 euro (ai pana la 70 kg de bagaj inclus in pret), iar promotia este valabila pana pe data de 15 octombrie 2016. Mai multe detalii poti gasi aici.

*Sursa foto: Roman Babakin / Shutterstock.com